Balerini – manevra vestimentara de vara
Erau cat pe ce sa-mi scape obiectele care-mi umplu holul, dulapurile si bagajele de vacanta – balerinii! Indraznesc sa cred ca-s cea mai purtata incaltaminte feminina, de la varste fragede, pana la batranete, de cum se usuca ploile primaverii pana razbate frigul toamnei, toate ne rasfatam cu pantofii josi, comozi inspirati din poantele dansatoarelor…
1. L’histoire d’amour.
Balerinii apropiati de forma lor actuala existau inca din secolul al 16-lea, erau purtati in egala masura de barbati si de femei si se numeau pompes. Au fost dati uitarii imediat ce Catherina de Medici a cerut ca pantofilor sai de nunta sa le fie puse aplicatii care sa o inalte – tocuri. Insa, si ele au iesit din gratii cand Maria Antoinetta a mers la ghilotina incaltata cu tocuri.
In secolul al 19 lea au revenit balerinii, insa apogeul este atins abia in secolul al 20-lea cand au intrat in garderoba oricarei femei si prin uz si-au marit aria de acceptabilitate sociala fiind incaltati la scoala si la serviciu, cat si la nunta.
2. Musai.
Cand te imbraci pe ultima suta pentru ca ai uitat de cocktailul unde apucasei sa confirmi cu o saptamana in urma, cu ce te incalti, taxi-ul nu vine si trebuie sa sari in metrou. Balerini, nu e limpede?!
Si ca sa fii sigura ca nu dai gres niciodata doua perechi de balerini sunt musai necesari: balerinii negri si balerinii nude. Si aici detaliile si calitatea fac diferenta intre incaltarile de duzina si cele cu clasa. Daca ramanem in limitele decentului si nu avem un super buget, atunci cautam sa cumparam istet – balerini din piele, clasici, lucrati impecabil.
Aaa, la fel ca cei negri sau nude, functioneaza si cei metalici. Eu pentru ei am dezvoltat o dragalasenie rara si ii aleg in fata altora, indiferent ce culori am pe mine.
3. Balerini la nunta.
A doua pereche de pantofi la nunta este, de obicei, comoda, dar urata. Rar mi-a fost dat sa vad mireasa care sa reziste cu stoicism in pantofii cu tocuri inalte toata petrecerea sau ca acea pereche de pantofi in care se schimba sa fie niste balerini feminini, ca niste bijuterii.
Ce-i drept de fiecare data cand mi se cere sfatul, de unde sa isi cumpere balerini de nunta, nu prea stiu sa recomand, ca nu am de unde. Nude, ivoire, satinati, cu pietre, funde, sclipici, paiete, dantela etc. care sa arate foarte bine si “nuntosi” nu am vazut. Compromisul frumos se poate face cu unii personalizati la designerii romani cum sunt Coca Zaboloteanu, Sepala, Pixie Shoes, Smiling Shoes, Oana Vasiloiu si altii.
Balerinii colorati pot fi o varianta fericita pentru nunta, mai ales daca tema nuntii, buchetul, cerceii tai sau orice din tinuta ta rezoneaza cu pantofii. Un plus este si ca ii poti refolosi dupa nunta, orice carare aurita este potrivita pentru a fi strabatuta de balerini rosii de lac.
4. Balerini ascutiti.
Prima mea pereche ascutiti, au fost intampinati cu ridicare din sprancene de toata lumea, era cu mult inainte ca ei sa ajunga pe usa din fata a domnisoarelor de pe la noi. De atunci am continuat sa-i prefer, chiar si pe cei foarte ascutiti, poate si pentru ca in capul meu sunt o Dorothy din Vrajitorul din Oz (chiar sunt!) si ea primeste pantofii rosii ai vrajitoarei, apoi pentru ca forma piciorului meu se preteaza perfect – labe lungi si inguste – si la urma, pentru ca sunt altfel, sunt balerinii care au spart pragul strazii si au patruns in saloane.
Cumpara o pereche cu bot mediu ascutit pentru a-ti educa ochiul cu forma noua, apoi treptat incearca mai multe forme. Sunt calea de aur intre forma clasica a pantofului cu toc si balerinul comod. Balerinii prea rotunzi nu reusesc intotdeauna, oricat de colorati si de calitate ar fi, sa treaca pragul “casual”.
Aaa, ati vazut ca noi romanii le spunem si “opincute”! Am zambit tamp cand am realizat ca da, chiar le spunem asa, mai ales femeile de varsta mamei mele care sunt intre ere si denumiri, insa e fascinant cum limba se adapteaza localului ca forma si totusi actioneaza global ca sens.
Pana la urmatoarea manevra vestimentara,
Scrisori la contact@gabiurda.ro si cu drag, Gabi Urda
sau