5 semne ca ai trecut de la simplu imbracat la stil personal

By  |  7 Comments

Asemenea multor termeni si “stilul personal” este folosit excesiv si simt ca i s-au diluat semnificatiile. Orice doamna/domnisoara/domn care se imbraca in fiecare zi isi construieste un stil personal? Eu as zice ca nu, ca majoritatea isi pun hainele pe ele/ei si gata, singura nota personala este ca au un trup diferit de al altora si hainele se aseaza diferit pe fiecare…

Pe cand ma gandeam la aceste aspecte ale imbracatului ca act repetitiv pe care il facem zi de zi si cum se transforma el in stil personal, am simtit nevoia de a pune pe pagina mea de FB Gabi Urda grupaje cu fotografii ale unor femei care au ajuns la un stil personal recongnoscibil si original: Michelle Obama, Carolina Herrera, Ines de Fressange, Ellen Degeneres, stiu si altele mai putin celebre, insa ele nu au fotografii, sigur stiti si voi in cercul de cunostinte.

In dexonline: STIL, stiluri, s. n. I. 1. Mod specific de exprimare într-un anumit domeniu al activității omenești, pentru anumite scopuri ale comunicării; fel propriu de a se exprima al unei persoane;

Stand si cugetand si iar stand si observand am reusit sa rezum cateva semne, caracteristici care iti arata ca ai facut trecerea de la simplul imbracat la stil personal si crede-ma primii care vor observa asta vor fi cei din jur, iar abilitatea ta de a te exprima prin modul in care arati (haine, accesorii, tunsoare, machiaj) iti devine un atu, o calitate prin care te vor descrie si care te va defini intrucatva.

1. Alegerile constiente:

Va rog a nu confunda asta cu perfectionismul, cu chitibusareala, cu gasitul nodului in papura si alte zone de confort in care ne adancim, ci a decide prezent cu mintea si inima acolo, in acel proces, in a impaca “imi serveste” si “imi place” intr-o tinuta, rationalul si emotionalul.

Inseamna ca stii si sa fi experimentat pana ai invatat sa-ti asculti propria minte si propria intuitie fara a avea nevoie de confirmari, de laude, de comparatii, de tendinte, chiar daca le vei avea si le vei primi. Singurul barometru este de a simti plenar nevoia de a exprima si prin haine ce te defineste, caracterizeaza in ziua aceea ori in perioada aceea din viata: vitalitatea, feminitatea, creativitatea, perseverenta si a stii cum se simte asta cand te uiti la tine.

Dupa cum spunea draga de Iris Apfel:

2. Schimbam accentul de la “comparatie” la “inspiratie”:

O narcisa nu este mai frumoasa decat o lalea si o narcisa este o narcisa iar o lalea este o lalea. Multe dintre criteriile noastre estetice sunt invatate, nu ne apartin, multi dintre noi nu am stat niciodata sa ne intrebam ce rezoneaza cu noi si cu universul nostru interior, ci am dat mereu puterea exteriorului de a ne spune: rosu cu negru sunt compatibile, albul arata proaspat, esti mereu eleganta in alb si negru si alte asemenea precepte.

Cand vedem o colega bine imbracata sau o femeie pe strada cu o coafura buna ar fi de dorit sa oprim modul “comparatie” din minte si sa ne deschidem alte sinapse care inteleg de ce ne place si cum ne poate servi drept inspiratie in cautarile noastre. Odata cu acest exercitiu, pe care va provoc sa-l adoptati chiar de maine, de azi, cand deschideti o revista, televizorul, blogul, FB, nu va comparati si lasa prada dezamagirii ca tu nu esti, nu poti, nu ai, ci deschise inspiratiei si curiozitatii: uite ce alaturare interesanta, uite ce nou si frumos este sa porti o camasa alba, uite ce breton, mi s-ar potrivi si mie etc.

Taylor Swift performs on stage at CBS Radio’s second annual We Can Survive concert at the Hollywood Bowl on Friday, Oct. 24, 2014, in Los Angeles. (Photo by Todd Williamson/Invision/AP)

3. Sesizam straturile estetice/detaliile intr-o situatie oarecare:

Filmele politiste usoare, lipsite de violenta fatisa, gen “Hercule Poirot” sau “Crimele din Midsomer” ma relaxeaza si uneori fara sa vreau, alteori voit, urmaresc alte aspecte decat actiunea in sine: cum sunt imbracati, cat de corect, dar in acelasi timp placut ochiului, cum este decorul, cat de armonioase sunt gradinile. Sunt pline de prospetime aceste ruperi de ritm, in care privesti lumea cu ochelari diferiti. La fel fac intr-un restaurant, la un vernisaj (in tablourile lui Stefan Caltia, remarcam si printurile de pe fustele teribil de diafanelor femei inger), cand citesc o carte, in care nu este vorba despre haine, dar remarc descrierile colorate si sfaturile sau remarcile legate de vestimentatie sau imagine in general facute de autor, cum e in “Patul lui Procust”, sfaturile pentru garderoba barbatilor date de Camil Petrescu.

Cand ati facut ultima oara aceasta intoarcere de buton, aceasta schimbare de perspectiva, spre a sesiza limbajul, detaliile, repetitiile, a separa o bucata din intreg si a vedea ce-ti spune despre intreg?

4. Cream la nivelul garderobei/casei noastre:

Ne comandam o pereche de pantofi dupa combinatiile coloristice gandite de noi, nu dupa ce ni se impune, innodam altfel o esarfa, inventam moduri noi in care sa ne prindem brosa pe haine (pe manseta manecii, pe umar, pe carambul cizmei), ne pictam singure geanta sau tricoul sau trenciul sau esarfa (asa cum ne lasam inspirate de colectiile D&G sau Burberry). Este modul nostru, tipic fiecaruia de a ne exersa nevoia de a crea, care este fireasca, necesara si, pe care, din pacate, uneori o ascundem atat de adanc in rutina, in temeri, in competetii cu noi.

Chiar si a purta o piesa clasica, pe care o ai de multa vreme intr-un mod nou si surprinzator pentru tine (poate gasit pe Pinterest sau pe vreun blog) este un mod de a-ti exersa creativitatea.

5. De dragul nostru, fara presiuni, fara competitie:

Si nu vorbesc despre competitia cu altii, ci cu noi insine. Am uitat cum este sa fim relaxati in a face ceva, fara sa avem un target bine stabilit, fara sa raportam, fara sa ne straduim si sa ne chinuim pentru ca asa trebuie, pentru ca ne spune cineva, pentru ca ne comparam, uneori inconstient, cu o imagine idealizata a noastra sau cu un construct din media (fotografiile sunt supuse modificarilor, iar pana la urma o fotografie este doar o perspectiva dintr-un unghi, de cele mai multe ori avantantajos, a unei persoane, asadar o perspectiva limitata, controlata si, intr-o oarecare masura, falsa).

Cand ati incercat ultima oara sa va imbracati bine, sa testati o combinatie noua, asa fara miza, gratuit, ludic?

Bineineteles ca, nu m-am oprit din observat constient si trait cu si printre oameni si haine, asa ca sunt sigura ca va exista o continuare a acestui articol. Dar, pana atunci, va rog a-mi scrie, caci tare sunt curioasa si nerabdatoare sa aflu cum ati simtit ca v-a ajutat site-ul GabiUrda.ro in a va trai constient procesele de schimbare vestimentara?

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.