Amy Sutherland – Invataturile lui Shamu

By  |  0 Comments
Amy Sutherland - Invataturile lui Shamu

Amy Sutherland – Invataturile lui Shamu

Cred in sincronicitati. In acele mici semne care se leaga pe parcursul unei zile, luni, ani ca sa te aduca in acel punct. Simt ca aceasta carte este un semn, inca un semn ca o carte m-a gasit la momentul potrivit. Sunt mai inteleapta pentru ca am citit-o. Stiu asta. Simt asta. V-o daruiesc tuturor fiindca si voi invatati si cresteti cu mine.

Amy Sutherland a avut revelatia legaturii directe dintre dresajul progresist al animalelor si relatiile interumane. Si a scris articolul „What Shamu Taught Me About a Happy Marriage”, publicat in New York Times in 2006. A inregistrat pe site cei mai multi vizitatori si cele mai multe comentarii din istoria publicatiei.

Ne dresam unii pe ceilalti, ne autodresam in fiecare zi, cu fiecare interactiune. Asadar, tot ceea ce faci este comunicare.

Shamu – Taught me about life, love and marriage
Shamu, orca de la bazinul Sea World din San Diego, este dresata. Este o metafora de cateva tone, a devenit si un verb „to shamu” = folosirea principiilor din dresarea animalelor pentru rezolvarea unei probleme de natura comportamentala. „Dreseaza fiecare animal ca pe o orca, ca si cum nu ar putea fi dominata sau mutata cu forta”. Ca sa extrapolam dreseaza fiecare om si pe tine in aceeasi maniera. Cu respect.

Lectiile lui Shamu sunt:

  • sa fiu atenta la comportamentul pe care vreau sa-l incurajez (Recompensezi un comportament adecvat, ignori unul neadecvat. Nu pedepsesti niciodata.)
  • sa ignor ce nu-mi convine (Sa fiu cu mult mai atenta la limbajul nonverbal)
  • sa-mi cunosc bine specia (Fiecare dintre noi are comportamente inradacinate, asa cum papagalii sunt galagiosi prin natura lor. Nu le schimba, foloseste-le ca pe un avantaj.)
  • sa apelez la comportamentele incompatibile (Comportamente care le fac pe cele negative imposibile. Daca vrei sa te certi cu iubitul pentru ca ai intarziat la job din cauza lui, ia primul ziar la indemana si citeste. Nu te poti everva si citi in acelasi timp. Ii vei spune totul cu calm, mai apoi.)
  • sa nu ma comport ca o prada in preajma animalelor de prada (Metaforic! Capul sus si mersul tantos.)
  • sa am rabdare, autocontrol si o minte permanent deschisa catre lucruri noi
  • sa spun ce vreau, nu ce nu vreau

„Animalele iau lumea asa cum este, fac legaturile comportamentale pe loc si reactioneaza”, spune ea. Asadar, da, mai mult decat cuvintele, „comunicarea este ceea ce faci”.
Am devorat-o in cateva ore. Apoi… inapoi in viata! Hai si voi, cititi si traiti!

Cu drag,
Gabi Urda

Recomandari:

De citit: Invataturile lui Shamu, despre viata, dragoste si casnicie Amy Sutherland, Humanitas articolul ei din NY Times

De vazut: Buck Brannaman, in „Buck” Sundance Film Festival & Dresajul natural in Romania prin programul Caii Romaniei

buck_poster2

Wikipedia zice despre el: is a horse trainer and a leading practitioner within the field of natural horsemanship, which is a philosophy of working with horses based on the idea of working with the horse’s nature, using an understanding of how horses think and communicate to train the horse to accept humans and work confidently and responsively with them. One of Brannaman’s stated goals is to make the animal feel safe and secure around humans so that the horse and rider can achieve a true union.

 

 

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.