Eu si acneea pentru adulti
De peste 2 saptamani mananc exclusiv legume, produse lactate, oua si peste.
Motivul, unul vanitos: dermatita mea a recidivat!
Da, acum cativa ani am dezvoltat pe fata o forma de dermatita. Sau cel putin aceasta mi-a spus-o medicul dermatolog, care in aceeasi zi mi-a dat o reteta cu dermatocosmetice. Da, un gel de curatare, o crema pentru reglarea sebumului, o alta crema hidratanta si cu factor de protectie solara. Hmmm… dincolo de aspectul financiar, deloc de neglijat, fiindca costau destul de mult si tubusoarele se terminau fix intr-o luna, tenul meu a aratat mai bine… doar o perioada. Apoi, a devenit dependent de chimicalele din ele si uite asa au ajuns sa actioneze foarte putin spre deloc.
Dermatita disparea pe timpul verii, cat soarele actiona asupra tenului. Uneori se retragea pur si simplu, si remarcam intr-o zi ca nu mai foloseam produsele de la farmacie.
Afectiunea, dupa definitia medicala, actioneaza si la nivelul scalpului, insa pentru par, pe care il spal la 2 sau 3 zile, fiind gras, am gasit solutia. Se numeste sapunul de Alep, cu ulei de dafin 55%. Il folosesc de peste un an si sunt incantata. Este natural, nu-mi usuca scalpul si nici pielea (ma spal si pe corp), nu am matreata, parul se ingrasa mai putin, are volum si e stralucitor.
Zona fetei, tztztz! Ma chinuie din nou de peste 1 luna. O acnee a adultilor. Am incercat de la solutiile dermatocosmetice prescrise, la ulei de cuisoare, care fiind un puternic antimicrobian, a rezolvat problema o vreme, la acelasi sapun de Alep. Nu, nu functioneaza, doar tine sub control la un nivel minim.
Scriu toate acestea pentru ca una din 5 femei cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani sufera de o forma de acnee pentru adulti.
1. Nu i se cunosc toate simptomele. Principalele sunt stresul, cosmetice proaste, igiena precara, anticonceptionalele. In cazul meu dau vina pe stres. Da, pentru ca a aparut intr-o perioada cand, la mine, stresul atinsese niste valori foarte mari.
2. Ciocolata si cafeaua nu au nimic de-a face cu acneea pentru adulti. Cu toate ca un regim de viata echilibrat ajuta si pielea in aceeasi masura in care fortifica tot organismul. Evita produsele cu cofeina, multe zaharuri, foarte procesate, carne, grasimi nocive – prin consumul lor acumulezi toxine. La nivelul fetei se vad cel mai bine.
3. Nu trata acneea pentru adulti ca cea pentru adolescenti. Viziteaza un dermatolog care o sa stie ce sa-ti recomande daca cazul tau este unul grav. Daca ai o forma usoara, incearca o cura de legume, cum fac eu, nu iti hiperboliza “situatia”, fiindca il chemi pe tovarasul stres, pastreaza o igiena desavarsita, renunta la fumat, alcool si daca poti cafea si sucuri acidulate. Aaa, si da, fa-ti un control, acneea este uneori un simptom al ovarelor polichistice.
Astept impresii si pareri, voi cum ati facut, cu ce v-ati confruntat, ce v-a ajutat in tratamentul acneei pentru adulti?
Pe mine ma ajuta mastile cu miere. Am sa incerc si tincturi si ceaiuri de cimbru de camp.
Doamna aceasta e convingatoare: Thyme – To Control Blemish and Acne si CSID: Leac miraculos pentru acnee
De cercetat: Ulei volatil de cimbru in miere de albine (Hofigal) si Tinctura de cimbru (Hofigal)
Cu drag,
Gabi Urda
Pingback: Gabi Urda