Animale hipster sau imprimeuri care cuceresc strada

By  |  1 Comment
Imprimeurile cu vulpi si lupi, tendintele impuse de marile case de moda si preluarea lor de catre brandurile mass-market - Zara, H&M, Bershka

Campanie Burberry

De ce au aparut, de curand, vulpea si lupul in imprimeurile marilor case de moda?

Pentru ca incepe sa dispara trendul bufnitei.

Da, da, un alt animal hipster ii ia locul – vulpea. (Lupul este doar pentru curajosii ca McQueen).

Intr-un an al schimbarilor, al adaptabilitatii si flexibilitatii, sa fim in stare sa trecem prin gard si sa furam gaini, sa scapam din coltii ogarilor ca sa ajungem la vizuina. Daaa, nici ca moda ar fi putut sa intuiasca mai bine. Vulpea! Ea s-a strecurat, nu a intrat direct pe usa din fata a designului.

Repet, lupul este pentru rebeli. Pana si curajul este redefinit. Nu, nu tricourile de rockeri cu lupi urland la luna, ci lupi gri care se lupta in zapada, lupi dacici, lupi 3D, lupi oglinda care te provoaca sa te privesti in ochi ca in surprinzatoarea colectie Fe{male}.

Tendintele apar in strada, in galeriille de arta, in manifestarile culturale, muzicale, de design. De aici si pana la vanatorii de tendinte angajati de studiouri e calea internetului, a smartphone-urilor, a aparatelor de fotografiat.

Tendintele…

Un grup restrans le initiaza, apoi sunt nisele care le preiau, trendsetterii, apoi intra in masa.Toate aceste informatii, cum sunt purtate hainele, in ce context, de catre cine si cine dupa cine se ia este integrat intr-un mare tablou economic si politic. Apoi producatorii de textile si departamentele de creatie cumpara un raport si-l materializeaza in imprimeuri, croiuri etc.

 

Poate ca asa a aparut si vulpea, ca un supravietor urban, adaptabil, care se camufleaza bine la petreceri, indeajuns de pufoasa si colorata pentru a fi placuta la prima vedere. Vulpile iconice din povestile noastre “Lupul pacalit de vulpe” sau vulpea din “Micul print”, sunt revigorate cinematografic de un vulpoi ca George Clooney in “Fantastic Mr. Fox”.

The-Fantastic-Mr.-Fox

Fantastic Mister Fox

 

tendinta in imprimeuri - vulpi si lupi

L’enfant et le renard

 

inspiratia autoihtona pentru imprimeul vulpe

Ursul pacalit de vulpe de Ion Creanga

Poate nu aici a stat inspiratia lui Bailey cand a adus vulpea in colectiile Burberry. Ci, mai mult la o varianta englezeasca a “The Fox and the Hound”, unde vulpile urmarite de copoii regali devin personaje pozitive intr-atat incat sa le vrei purtate ca imprimeu plastron la barbati sau model tricotat sfios pe talia puloverului la femei.

Cu lupul deschidem o alta carte. Nu mai visam la crangurile inverzite prin care alearga vulpita din “L’enfant et le renard”, ci la iarna. Lupii apartin iernii. Pericolul, puterea padurii, frigul si agresivitatea le sunt mereu asociate. Lupul este vanatorul si este razboinicul. La fel se intampla si pe podium, unde lupii lui McQueen se lupta crancen pe o rochie dand nastere unui imprimeu salbatic.

Colectia Burberry Men 2012

Camasa de bumbac Burberry Prorsum cu imprimeu grafic vulpe

Imprimeu lup - animal in tendinte

Pulover Zara imprimeu lup

jacheta-FeMale

Jacheta Fe[male] – decorata cu un cap de vulpe din plexiglas oglinda

Draguta Foxy si salbaticul Wolf a fost preluati de mass market – TopShop, Zara, Bershka si alte branduri au impanzit cu imprimeuri vulpe sau lup – esarfele, bluzele, dar mai ales puloverele si tricourile. Sa amintim in treacat ca da, in mitologie vulpea este mereu un simbol feminin, iar lupul mereu unul masculin.

 

Previziune: animalul hipster 2013 – ursuletul panda! Daa, exotique is the way. China is a trendsetter country & panda bears are always good to cuddle.

imprimeul urs panda va cuceri strada - tricouri, pulovere, genti

Print urs panda – China chic influence!

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

  1. Pingback: Puloverul – manevra vestimentara de toamna | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.