Bansko sau cum am invatat sa skiez

By  |  3 Comments

CRISTIÁNĂ, cristiane, s. f. Oprire la schi printr-o întoarcere bruscă, cu schiurile apropiate. – Din fr. christiania.  

“Cristiane” si “plugul” au fost cele mai repetate cuvinte din vacanta noastra de la Bansko. Dar, repetitia e mama invataturii, asa ca da, am invatat sa skiez. Poate ca da, a fost cea mai usoara partie de incepatori din cate exista, poate ca da, am avut mereu langa mine un skior cu experienta, poate ca da, am incredere netarmuita in el si poate ca da, dorinta mea de a invata lucruri noi este mare si poate ca da, ceata din ultima zi a fost elementul surpriza care a creat mixul perfect – palpabil e ca acum… skiez.

Si pentru ca in bunul meu obicei atunci cand deschid un capitol vreau sa AFLU, cat timp ma straduiam sa cobor “in plug” micile pante care mi se pareau de-a dreptul verticale, ma documentam si intrebam de ce “cristianele” se numesc asa. Skiorul meu drag nu stia, insa intre timp am aflat. “Originea primelor întreceri de schi este legată de ţinutul norvegienilor şi anume în regiunea Telemark, o regiune pitorească a cărei relief impunea localnicilor să se perfecţioneze în folosirea schiurilor. Se semnalează în această zonă existenţa unor prime întreceri la schi fond şi sărituri, organizate între locuitorii acestor ţinuturi, întreceri ce au reglementări simple şi care vor sta la baza regulamentelor viitoare. După anul 1830 concursurile devin tot mai frecvente în Norvegia, mai ales pe valea Norgedal şi în localitatea Christiania, a cărui nume a dus la originea procedeului tehnic des utilizat în schiul alpin „cristiana”. Prima federaţie de schi se constituie tot în Norvegia, în localitatea Christiania, în anul 1883 sub numele de „Federaţia pentru dezvoltarea şi propaganda schiului”, al cărei rol a fost hotărâtor în dezvoltarea schiului în această zonă, făcând ca renumele norvegienilor să depăşească hotarele ţării lor.” – curs aprofundare ski, Petru Banias, 2008

Au fost un “calvar” dulce, toate cele patru zile de invatare. A fost timp petrecut impreuna, noi doi si micile ciondaneli de pe partie, cazaturile si pupaturile de dupa, frigul si baia la comun in cada, entorsa mea aproape vindecata tinuta strans in clapari si vinul fiert, vanataile si coborarile de 30 min. in medie a partiei de incepatori 1, padurea de conifere si zapada, norii de ceata si telegondola.

Surprize frumoase de Bansko: 

– hoteluri cochete si curate la preturi decente ( in extrasezon noi am plecat cu un voucher de 115 euro/pers pentru 4 nopti cu 2 mese incluse), preturi bune la ski pass si inchiriere echipament

– facilitati pentru incepatori (scoli la preturi bune daca te duci cu grupa vs. nu angajati monitori de pe partie, sunt scumpi, partii largi)

magazinele de antichitati de pe artera principala Pirin ( mi-am gasit niste comori de bijuterii la preturi foarte mici), au foarte multe obiecte, diverse, bine intretinute, poti negocia (bijuteria veche din argint in filigran specifica mesterilor bulgari este o investitie)

– conservele de ardei cu branza si pasta de ardei gras cu migdale

– halvaua, dulceata de trandafiri si smochinele cu nuca si miere

– pavajul de piatra de rau care corespunde tencuielii cu pietre a caselor

– mirosul de fum de soba cu lemne care umple aerul rece seara

Cine a mai fost la Bansko si ce i-a placut? Voi cum ati invatat sa skiati? Cum e vara la Bansko?

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.