Baze si fundamente: Culorile in garderoba

By  |  0 Comments
Paletarul de culori sepoate realiza si acasa

Paletarul de culori sepoate realiza si acasa

Multe si complicate sunt caile colorimetriei, stiinta asta a culorilor, insa cand vine vorba despre din viata noastra eu zic sa aplicam doua reguli: purtam ce ne place si purtam ce ne spune instinctul ca ni se potriveste. Insa, nuantele apar cand al nostru simt al culorii a fost bruiat de atatea si atatea culori ale anului, tendinte, dar mai ales de caderea in conformism…

Arunca un ochi in dulap si noteaza, macar mental, culorile tale predominante, chiar si neutrele, apoi, daca esti hotarata sa imbunatatesti relatia ta cu lumea culorii, sa punem la cale impreuna cateva exercitii magice, folosindu-ne de tesaturi colorate uni pe care le infasuram in jurul gatului:

1. Neutrele:

Neutrele pot constitui baza pentru orice alta culoare

Neutrele pot constitui baza pentru orice alta culoare

Alb, negru, bejuri/maronuri, griuri, bleumarin. Se numesc asa fiindca pot constitui o baza care se potriveste cu orice alta culoare. De obicei, din aceste neutre, alegem doua pe care le folosim frecvent in garderoba, in mai multe nuante. Acest aspect, nu le exclude pe celelalte, insa in functie de culoarea tenului, a ochilor si a parului inclinam spre nuantele mai tari sau mai sterse.

Neutrele mele sunt bej si gri, pe care le port in multe nuante, ba reci, ba calde.

Negrul, cu toate ca este o culoare neutra atat de folosita, pentru ca este extrem de confortabila si il putem purta cu orice, are enorm de multe dezavantaje. De cele mai multe ori, plasat in apropierea fetei, negrul aspreste, reliefeaza cearcanele si ridurile. Pentru blondele sau brunetele cu cearcane albastrii este dezastruos. Insa, el poate fi purtat in partea de jos a corpului pentru un efect de subtiere si, bineinteles, combinat cu alte culori.

2. Paleta de culori:

Credit foto: http://www.academichic.com

Credit foto: http://www.academichic.com

Rozeta culorilor

Rozeta culorilor

Odata ce am stabilit neutrele, ne putem concentra pe culorile din dulapul nostru. Asadar, intr-o rozeta a culorilor (asa cum vedeti in magazinele de vopseluri) exista culorile primare: rosu, galben si albastru, apoi culorile secundare: portocaliu, verde si violet si culorile intermediare: rosu portocaliu, galben portocaliu, galben verde, albastru verde, albastru violet si rosu violet. Aceasta rozeta a culorilor ne ajuta sa combinam simplu doua sau trei culori.

Culorile pot fi calde si reci, iar in functie de intensitate fiecare culoare poate fi pastel, deschisa, pura, inchisa si foarte inchisa.

Intensitati diferite de rosu

Intensitati diferite de rosu

Culorile complementare:

Pe rozeta culorilor, culorile complementare sunt la poli opusi, asadar se scot in evidenta una pe cealalta. Insa, pentru un plus de stil niciodata nu purtam doua culori pure complementare, ci o culoare pura si o nuanta a celeilalte sau chiar doua nuante complementare: violet cu mustar.

Doua din trei:

Daca pe rozeta culorilor trasam un triunghi echilateral intre culori aflate la aceeasi distanta, am observa ca ele se potrivesc unele cu celelalte. Insa, este dificil sa le porti pe toate o singura data, asa ca alegem sa purtam doar doua din trei, insa in mai multe nuante: albastru si felurite tonuri de galben plus o neutra – bej.

Regula doua din trei - credit: http://www.academichic.com

Regula doua din trei – credit: http://www.academichic.com

Testul aur sau argint:

Pentru a descoperi care este paleta noastra de culori: calde sau reci, s-a inventat un test extrem de usor de realizat. La lumina zilei, fara machiaj, cu parul bine strans, privind in oglinda iti pui in jurul gatului o esarfa aurie, apoi una argintie. De nu ai asa ceva, te ajuta si o pereche de cercei masivi aurii sau argintii.

In prezenta carei culori metalice fata ta radiaza, ochii stralucesc, dintii par mai albi, conturul pometilor si barbiei este mai ferm? Daca este argintiu, atunci esti o persoana careia ii sta bine in culori reci – tot ce are ca subton albastru. Daca este auriu, atunci esti o persoana careia ii sta bine in culori calde – tot ce are ca subton galben. O vei elimina pe cea care te face sa arati bolnav, obosit, mult mai incercanat, ridat, batran.

Daca nu te poti hotari intre cele doua nuante, atunci se poate sa fi neutru si sa poti purta ambele intensitati, insa cu aplecare catre una.

In functie de culoarea parului, ochilor si a tenului, persoanele care pot purta culori reci sau calde, se impart la randul lor in cele carora le sta mai bine in nuantele intense sau pe care le prind cele mai soft, deschise, pastelate.

Auriu: 

Culori discrete si calde, cum ar fi de camel, bej, bronz, mocha și gri carbune
Portocaliu, mango, tonuri moi de piersici și aur
Verde de pamant cum ar fi lime, iarba, telina, masline, muschi și jad
Albul fildes si culoarea smantanei arata mult mai atractiv pe tine decat zapada alba, din cauza tentei usoare de galben
Vi se potrivesc nuante calde de rosu (ex. tomate), mult mai bine decat cele rosii spre albastru, cum ar fi visiniu si rosu zmeura

Argintiu:

Pasteluri delicate, cum ar fi verde pastel, albastru deschis si roz
Diferite game de nuante de roz, cum ar fi zmeura, trandafiriu, rosu deschis, pruna
Culori vii, cum ar fi verde smarald sau turcoaz
Alb albastriu, tonic, curat
Arati superb cu rosu tonic albastriu, cum ar fi rosu sange (pentru cele cu o culoare a parului mai inchisa)
Aproape fiecare nuanta de apa, ocean, laguna merge perfect cu tenul tau
In functie de intensitatea culorii, griuri de la praf la carbune arata foarte bine pe tenul tau

Te astept sa deslusim impreuna culorile si puterea lor in cadrul unei sedinte dedicata tie – contact@gabiurda.ro,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.