Baze si fundamente: Dress code

By  |  0 Comments
Fiti creative, abordati tinutele ca pe un joc de rol

Fiti creative, abordati tinutele ca pe un joc de rol

Daca evenimentele personale din viata fiecaruia dintre noi au coduri vestimentare nescrise, rareori mentionate, dar subintelese si acceptate, cele sociale au uneori in josul invitatiei “Dress code:…”. Recomandarea de a purta o anume tinuta, ne pune de multe ori in incurcatura…

Cum le abordam si care sunt limitarile dress code-urilor:

1. White Tie

Este cel mai pretentios cod vestimentar existent, aplicandu-se rareori in cadrul balurilor sau festivitatilor organizate intr-un mediu oficial. Mentiunea “white tie” nu se refera la costum, care nu trebuie sa fie neaparat alb. Tuxedo poate fi negru, la fel si pantofii, doar camasa, papionul si vesta sunt albe. In vestimentatia feminina se traduce prin rarele ocazii in care sunt obligatorii rochiile lungi pana jos, din materiale fine, pretioase, pantofi cu toc, bijuterii opulente si clutch.

White tie la cel mai inalt nivel

White tie la cel mai inalt nivel

2. Black Tie

In cazul barbatilor, aceasta s-ar traduce printr-un tuxedo traditional negru cu papion sau cravata neagra. Daca pe invitatie este mentionat “optional”, puteti aborda mai relaxat codul si imbraca un costum negru sau gri inchis, insa ramaneti la cravata neagra. Pentru femei dress code-ul “black tie” este putin confuz, datorita paletei largi de abordari vestimentare – de la rochiile lungi, pretentioase, pana la cele de cocktail. Daca va hotarati la o rochie lunga din matase, asociati-o cu bijuterii nu foarte opulente, dar daca purtati o rochie cu lungime de cocktail, neaparat sa fie dintr-o tesatura pretioasa – matase, tafta, organza, brocart. Pantofii cu toc sunt indicati, insa de purtati totusi fara toc, atunci aveti grija sa fie foarte formali si intr-o forma excelenta. Acest dress code este cel destinat nuntilor formale.

Abordari diverse black tie

Abordari diverse black tie

3. Cocktail

Este un cod vestimental semi formal, mai ales daca este mentionat pe invitatia unui eveniment in afara spatiului profesional. Invitatii au o gama larga de alegeri si isi pot lasa creativitatea sa se exprime. Barbatii pot purta camasi colorate si pantaloni chinos, femeile pot combina fuste cu diverse topuri sau rochii mai lejere, cu balerini. Daca pe invitatie este mentionata o tema, atunci sunteti liberi sa experimentati in jurul temei cu accesorii si alte efecte. Insa, de participati la un cocktail in cadrul firmei, vestimentatia tinde sa fie destul de formala, chiar daca are o nota relaxata si sarbatoreasca.

Cocktail formal

Cocktail formal

4. Business

De obicei acest cod vestimentar este mentionat inca de la inceputul activitatii, in anumite institutii. “Power suit” este uniforma aici, adica costumul clasic destinat barbatilor si “deux-piece”, cu fusta/pantalon si sacou pentru femei. Pe invitatia anumitor conferinte de business este mentionat formalul “business”, tocmai pentru a preveni surprizele. Pantofii si accesoriile sunt si ele inr-o zona clasica, conservatoare.

Pana si business-ul poate fi redefinit creativ

Pana si business-ul poate fi redefinit creativ si mult mai feminin

5. Casual business

Abia in acest caz putem renunta la costum, insa mai degraba il redefinim in functie de industria in care activam. Daca pentru zona banci, asigurari, brokeraj, finante etc., business casual se traduce prin pantaloni, camasi cu print, cardigan sau blazer, pentru femei poate insemna rochii mai colorate, fuste in A, balerini, insa cu un decolteu decent si lungimi asemenea. Daca vorbim de industriile creative, atunci limitele aproape ca nu se aplica, in publicitate, presa etc., paietele alaturi de pulovere din casmir supradimensionate pot fi considerate potrivite.

Tinute business casual

Tinute business casual

6. Casual

In acest caz, multiple combinatii vestimentare sunt potrivite. Voi hotarati, in functie de context si stilul propriu, cat de liber sunteti in alcatuirea unei tinute. In multe cazuri, jeansii sunt considerati casual, apoi pantofii fara toc, eventual balerinii sau conversii. Daca sunteti o fire sportiva, un tricou alb, blugi si conversi inseamna casual, daca sunteti o lady like, veti schimba rochia din stofa de la birou cu o rochie de bumbac inflorat si pantofii toc pe balerinii cu buline. Daca pe invitatie nu este mentionat nici un dress code, de obicei este “casual”, insa un telefon si o trecere in revista a spatiului, orei si listei de invitati o sa va ofere suficiente indicii cat sa nu fiti “overdressed”.

Tinuta J.Crew casual

Tinuta J.Crew casual

Sigur v-ati incercuit weekend-urile din luna februarie, cursurile introductive de educatie vestimentara “Cum ma imbrac…”

Cu drag,

Gabi Urda

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.