Baze si fundamente: Stilurile vestimentare

By  |  2 Comments
Stilurile vestimentare

Stilurile vestimentare din Sex & The City

Conformismul este un spatiu confortabil pentru toti, toti tanjim dupa apartenenta la un grup, acceptare, chiar similaritate. Tocmai de aceea, adolescenti fiind ne imbracam asemenea cercului nostru de prieteni. Teama de ridicol ne aduce catre uniformitate si ne indeparteaza de individualizare. Abia in anii maturitatii, exprimentam si exploram pentru ca imaginea noastra sa capete un contur propriu, o personalitate care sa devina o extensie a noastra…

E nevoie de timp si exercitiu pentru a-ti dezvolta un stil vestimentar, care se va incadra in cele deja cunoscute, dar va avea, in acelasi timp, puternice caracteristici personale. Hainele in care te simti confortabil, dar in acelasi timp plin de incredere, sunt cele care te vor ajuta sa-ti cladesti/maresti stima de sine. Modul in care te imbraci este o proiectie a personalitatii tale, a stilului de viata si valorilor tale.

Cel mai evident exemplu este cel al personajelor de film/teatru ale caror caractere/personalitati sunt oglindite in hainele pe care le poarta: Carrie – eclectica, Miranda – clasica, Charlotte – romantica, Samantha – dramatica, Lady Gaga – avantgardista etc.

Cum sa-ti descoperi stilul vestimentar:

O romantica si o eclectica

O romantica si o eclectica

1. Cunoaste-te pe tine insuti! Persoanele isi schimba stilul pe masura ce se maturizeaza, pe masura ce aduna experiente, dupa o cotitura in viata, dupa ce trec pragul unei varste etc. Hainele noastre reflecta gusturile, dorintele, nevoile, interesele si istoria noastra. Acest ADN vestimentar este primul strat al identificarii sociale, ceilalti nu ne vad sufletul, ne vad pe noi si hainele noastre, abia apoi ne asculta cuvintele. Cu cat non verbal transmitem mesaje mai corecte, cu atat vom fi intelesi mai bine si mai lesne.

2. Cauta inspiratia! Uneori chiar daca afli toate informatiile despre siluete, proportii, tipuri de haine, ce ti se potriveste si ce nu, ele raman doar teoretice. Insa, daca descoperi o persoana publica sau un personaj care ti se potriveste ca structura fizica si cat intuiesti din personalitate, il poti folosi ca baza pentru alegerile vestimentare pe care urmeaza sa le faci.

3. Renunta la ce nu porti! La o editare amanuntita a garderobei cu toate ajungem la articole foarte frumoase pe care nu le-am purtat niciodata. Nu sunt conforme stilului nostru vestimentar! Ador fustele lungi, boho-chic, insa nu le imbrac, la fel se intampla cu pantofii avantgardisti sau costumele deux-pieces.

4. Cunoaste-ti bine corpul! Dincolo de stiluri, este important sa porti ce ti se potriveste ca structura fizica – silueta, proportii, greutate. Scoate in evidenta ce iti place cel mai mult! Am o talie de viespe, atunci port fuste cu talie inalta, foarte marcata. Am picioare frumoase, am grija sa le arat. Linia gatului si umerii foarte frumosi, port bluze pe umeri, asemenea Donnei Karan.

5. Mergi singura la cumparaturi! Oricat de placute ar fi sesiunile impreuna cu prietenele, mama etc, de fapt te deresponsabilizeaza si te indeparteaza uneori de stilul tau propriu, mai ales daca esti influentabila. Alege singura, in mod independent, astfel vei descoperi imaginea ta despre tine, nu cea care ii multumeste pe cei din preajma, care raspunde standardelor si asteptarilor lor.

6. Cauta-ti o semnatura de stil! Stiu care sunt culorile amicei mele, acele vinetiuri colorate, pastelate, sunt semnatura ei de stil, mai ales vara. O anumita piesa vestimentara – fularele lungi, sau un anume detaliu – camasile inchise pana la ultimul nasture, o tunsoare etc. pot deveni acel ceva care iti rezuma foarte bine stilul vestimentar si prin care ajungi recognoscibil.

7. Incearca! Si iar incearca, doar asa vei reusi sa aplici si sa dai corporalitate unor informatii – cum ar croielile care iti vin bine sau anumite tipuri de decolteu. Daca nu esti sigura ca ti se potrivesc bluzele cu decolteu barcuta, probeaza una, te vei lamuri. Nu-ti refuza nici o asociere de haine, nici o combinatie, testeaza-le singura in fata oglinzii si vezi in ce te simti confortabil, plin de incredere, in ce iti sta bine.

Stilurile vestimentare:

Chiar de exista niste arhetipuri, niste stiluri vestimentare generale, de obicei nici una dintre noi nu se incadreaza strict intr-unul sau altul. Fiecare, de-a lungul vietii, este o combinatie din cel putin doua. Tot ce conteaza este sa porti ce iti vine bine si ce te faci sa te simti bine – sigur pe tine si frumos.

1. Clasic – piese care vor rezista trecerii timpului, taieturi clasice, drepte, haine de buna calitate, practice, culori neutre: costume, camasi, rochii in A sau tubulare, pantofi si genti clasice, bijuterii set, perle – Miranda

Miranda - o clasica

Miranda – o clasica

2. Romantic – indragostita de tot ce este dragut si delicat, volane, dantela, voaluri, pasteluri. Se asorteaza extrem uneori, prefera fustele si rochiile pantalonilor, decolteul inima sau in V, printurile florale, delicate, are o predilectie catre vintage – Charlotte.

Charlotte - romantica

Charlotte – romantica

3. Dramatic – mereu adepta declaratiilor de stil, nu trece neobservata, mult glamour, decolteu, slituri adanci, culori tari si croieli arhitecturale. Cand isi doreste foarte tare vizibilitatea, poate fi vulgara si intimidanta. – Samantha.

Samantha - dramatica

Samantha – dramatica

4. Eclectic – combina diverse stiluri, uneori contrastante, isi doreste sa experimenteze si sa puna alaturi piese basic cu unele pline de personalitate, piese vintage, cu designer, nonconformism pe fundal clasic, boem alaturi de avantgardism – Carrie.

Carrie - eclectica

Carrie – eclectica

5. Sport – confortul este principala caracteristica a hainelor din garderoba acestui stil. Daca abordeaza acest stil in toate contextele, poate parea lipsita de feminitate si prea relaxata – blugi, tricouri, hanorace din polar, conversi.

Cameron Diaz sport/casual style

Cameron Diaz sport/casual style

6. Boem – tinde catre haine cu un iz popular, folk, exotic, hippie. Fustele inflorate, camasile tip ie, palarii cu boruri largi, genti cu franjuri, seturi de bratari colorate sau impletite, blugi evazati sunt marcile lor stilistice. Atentie la aspectul sleampat, neingrijit, contrabalanseaza cu piese clasice, o tunsoare moderna pentru a crea nota de relaxat, liber, nonconformist.

Nicole Richie stilul boem

Nicole Richie stilul boem

7. Urban – influentate de stilurile muzicale, de arta stradala, adopta imediat piesele vestimentare purtate de artistii in voga ai momentului. De obicei in perioada maturizarii stilistice se experimenteaza inspre stilul urban – acum stilul indie, inainte stilul latino-gangsta, hip-hop, mai inainte rap, grunge.

Stilul urban Agyness Deyn

Stilul urban Agyness Deyn

8. Avantgardist – ele sunt inovatorii, trendsetterii, ele incearca, inainte de a fi prinse de comertul de masa, primele modele, cele mai ciudate combinatii, neconventionalul, piesele designerilor putin cunoscuti.

Lady Gaga

Lady Gaga

Un articol folositor de la o doamna cu un stil remarcabil de bine definit: The Knowledge: Carine Roitfeld on how to find your fashion personality.

Cu drag va astept a descoperi impreuna care va este stilul la cursurile “Cum ma imbrac…”,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.