Baze si fundamente: Lungimi de fusta

By  |  1 Comment
Marcia Cross si eleganta unei lungimi tea length

Marcia Cross si eleganta unei lungimi tea length

De-a lungul existentei noastre vestimentare am incercat mai toate lungimile de fusta, insa doar cateva ne alungesc silueta si ne subtiaza, ne echilibreaza proportiile si se asorteaza cu celelalte piese din garderoba. Mai jos, schitez un mic dictionar al denumirilor specifice fiecarei lungimi de poale – ca vorbim despre fusta sau rochie, plus ceva lamuriri despre relatia armonioasa cu diferite siluete si tipuri de pantofi…

1. Mini – orice fusta al carui tiv se opreste cu minim o palma deasupra genunchiului. Fustele mini tind să alungesca picioarele, dar pot accentua, de asemenea, pulpele pline si fundul bombat, in functie de locul în care se opreste tivul. Ele trebuie utilizate judicios fiindca pot descoperi prea mult pentru a fi tinuta adecvată în orice situatie. Poti incalta pantofi de toate inălțimile, dar un toc mic, care cuminteste tinuta si alungeste picioarele. Daca totusi te hotarasti pentru pantofi cu toc inalt, nu asorta cu un decolteu sau bretele in partea de sus, ci cu un top cuminte, care contrabalanseaza dezgolirea din partea de jos. In perioadele reci, dresurile groase, eventual in aceeasi culoare cu pantoful, alungesc si aduc o nota chic tinutei. Anii 60 sunt un exemplu de purtare decenta a mini-ului, foarte cuminte in partea de sus, ca jos picioarele sa fie expuse, iar incaltarile cu toc mediu sau, de obicei, flats.

2. Cocktail – numita si lungime pana la genunchi, fiindca tivul se opreste deasupra sau sub genunchi. Aceasta lungime este potrivita pentru foarte multa lume, insa in functie de cat de lungi ne sunt coapsele fata de gambe, ne alungesc mai degraba fustele deasupra genunchiului sau cele dedesubt. Pot si purtate cu aproape orice inaltime a tocului, fiind cea mai purtata fusta in mediile formale si semi formale. Fustele deasupra genunchiului pot parea demodate, daca nu sunt relativ mini, asa ca mai bine abordati-le pe cele sub genunchi sau chiar la jumatate cloche sau drepte.

3. Tea-length – vedeta anilor 50, aceasta lungime se opreste la jumatatea gambei. Este foarte dezavantajoasa pentru cele cu picioare groase si cu glezne nu foarte fine, insa de aveti gambe conice, zvelte este extrem de “Audrey Hepburn”. Cu toc mic sau mediu da un aer retro interesant, cu toc inalt subtiaza picioarele, iar purtata fara toc va poate conferi un aer chic, relaxat, gata de plimbare prin Paris.

4. Ballerina-length – tivul acestei fuste sau rochii se opreste chiar deasupra gleznelor. Destul de putin folosita in ultimele decenii, aceasta lungime a revenit, mai ales, in cadrul rochiilor de mireasa. Foarte feminina, ea avantajeaza femeile cu glezne subtiri si picioare fine. Alaturi de balerini confera o silueta gratioasa, aproape de cea a anilor 50, cu talia foarte sus, in punctul cel mai subtire al torsului. Evitati sa o asociati tocurilor inalte, fiindca efectul este acela al pantalonilor care v-au ramas putin mici.

5. Maxi – tivul matura podeaua si ascunde complet picioarele si pantofii. O asemenea fusta sau rochie  alungeste silueta si subtiaza, doar in cazul in care taieturile sunt verticale, iar fusta foarte lunga. Daca din ea se vad pantofii, efectul poate fi de “fata de la tara”, si este scuzabil doar in tinutele de vara. In tinutele elegante, purtati, de obicei, pantof cu toc, care chiar de nu se vad, imprima o anumita pozitie corpului si rochiei. Aaa, plus, atentie la tiv, oamenii au tendinta de a va calca pe coada…

Truc de cumparat fuste:

O tinuta colorata si cuminte, de birou vesel si fashionist

O tinuta colorata si cuminte, de birou vesel si fashionist

Toate, dar absolut toate domnisoarele, care nu au, bineinteles, isi doresc picioare lungi, cat mai lungi. Pentru a obtine acest efect este bine sa stim ca o mica masuratoare ne va servi ca punct de referinta in cumpararea de fuste care ne alungesc picioarele.

Primul pas este sa va luati un metru de croitorie din acela de plastic flexibil si sa va masurati coapsa, incepand de la osul soldului pana la jumatatea genunchiului – tineti minte numarul.

Pasul doi este sa porniti a doua masuratoare de unde ati ramas, de la jumatatea genunchiului si sa va opriti la osul gleznei – tineti minte numarul.

Acum, diferenta dintre ele o sa va ajute la cumparat fuste potrivite. Daca coapsa este mai mare ca gamba atunci, fustele scurte, cu aproximativ atatia centimetri cat este diferenta, peste genunchi or sa va faca optic picioarele mai lungi. De gamba este mai lunga decat coapsa, atunci fustele mai lungi, peste genunchi cu cam atatia centimetri cat diferenta, o sa va echilibreze. Daca purtati fuste peste genunchi, care ajung la tea length, nu uitati, tocurile decente va fac inalta, gratioasa si subtire.

Pentru masuratori si discutii pe indelete cu informatii destepte va astept la cursurile “Cum ma imbrac…”

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

  1. Pingback: Baze si fundamente: Tipuri de rochii | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.