Bijuterii: cum adaugi valoare unei tinute
Ma asez confortabil si o ascult. Sau incerc sa fac asta, cat reusesc sa ma concentrez intre zanganitul bratarilor care-i acopera ambele incheieturi si cerceii candelabru la care-mi tot fug ochii. Bijuteriile atrag/distrag privirile…si, mai ales, atentia…
Am tot vorbit despre cum hainele sunt instrumente de comunicare si nu doar niste obiecte, cum le folosim strategic pentru a ne exprima (inainte de a o face verbal) statutul, personalitatea, varsta etc. Bijuteriile sunt o parte din ecuatie.
Dintotdeauna ele au avut o functie decorativa si una de marcare a pozitiei intr-un grup social. Cum ultima s-a redefinit, iar adevaratele bijuterii fabuloase pot fi inchiriate sau copiate, am ajuns sa purtam accesorii pentru a accentua un atribut fizic de care suntem mandre, pentru a corecta defecte, pentru a completa o tinuta, dar mai ales pentru a-i creste valoarea, macar din punct de vedere estetic.
1. Scot in evidenta sau ascund si corecteaza.
Atunci cand sunt potrivite tinutei, ocaziei, fizionomiei, bijuteriile ajuns sa fie remarcate doar de iti sar in ochi prin bizarul lor, prin designul deosebit, prin estetica si finisajele fara cusur. In schimb, de sunt nepotrivite, le vom observa imediat.
Un gat scurt si robust impodobit cu un cocker, va atrage atentia asupra dimensiunilor nu tocmai gingase. Degetele groase, cu unghii mici vor fi in plin plan daca le vom strangula cu inele. Cum bijuteriile fine pe o persoana masiva, nu vor crea decat efectul de disproportionalitate – va parea cu atat mai mare.
La fel ca in cazul hainelor, tendintele in bijuterii trebuie trecute prin filtrul personal. Cerceii imensi, decorativi nu sunt potriviti pentru femeile mignone, decat daca personalitatea acestora transcede lipsa de proportie. La fel putem spune si despre bratarile masive, care par a frange sub greutatea lor bratele prea firave. Un gat prea indesat va castiga prin efectul optic de alungire si subtiere creat de lanturile lungi, care atrag atentia asupra partii de jos a pieptului. Iar un gat lung si subtire va fi imbracat de coliere in mai multe straturi.
Cerceii apropiati de lobul urechii atrag atentia asupra fetei, un gat prelung, suplu e avantajat de o pereche de cercei lungi, bratarile rasunatoare tin urechile ciulite catre sursa de zgomot (nu degeaba dansatoarele orientale le poarta), cerceii de buric stiti deja unde cheama ochii, cum la fel fac si bratarile de glezna. Fascinant, nu!? Use it responsibly!
Daca le vei folosi corect, in doza corespunzatoare, atunci atentia interlocutorului tau va ramane concentrata pe tine. De nu, daca una dintre bijuterii este disproportionata, ochii si mintea lui vor fi indreptati acolo, nu spre fata si mesajul tau. Aceasta greseala o vedem frecvent in cazul prezentatoarelor de stiri de la noi, care folosesc accesorii prea multe si prea mari, ajungand sa deruteze spectatorul si sa-i distraga atentia de la mesaj.
2. Adauga valoare unei tinute.
Avem doua tabere, cele care se “impopotoneaza”, adica nu stiu sa editeze si austerele, care isi duc minimalismul pana la epurarea de orice element decorativ. Fiecare dintre noi are tendinte intr-o directie sau alta. Eu ma fac vinovata de a fi in prima tabara si cand am invatat sa editez (ca, na, nimeni nu s-a nascut invatat), am aplicat regula lui Coco Chanel “Inainte de a iesi din casa, uita-te inca o data la tine si renunta la o bijuterie.”
Calea de mijloc inseamna echilibru si armonie, in orice, si in vestimentatie. Asa ca, doar pentru ca sunt in tendinte, colierele statement nu, chiar nu aduc valoare oricarei tinute. Cum nici cel mai mic si fin set de argint nu-ti intregeste imaginea profesionala, ci e de ignorat. Ascultati instinctul si bucura-te de accesorii, foloseste-le ca puncte focale intr-o tinuta, experimenteaza pana unde temperamentul, simtul tau ludic si estetic iti dau ghes.
Un sacou tern poate fi scos din anonimat de o brosa (mai multe aici: Accent du jour: brosa) sau mai multe, un decolteu de un colier, iar lanturile lungi cu pandante atarnatoare alungesc si subtiaza purtate pe piele si abia intrezarite din camasa deschisa la doi-trei nasturi. Accesoriile pot fi o pata de culoare sau de textura, pot rupe monotonia unei tinute neutre.
3. Potrivite cu tinuta si ocazia.
Timpurile si consumerismul au impins la poarta regulilor. Acum restrictiile sunt putine si ele tin de nuante subtile, cum este cea de mai sus, accea de distragere a atentiei. Astfel ca, ziua in amiaza mare poti purta coliere masive, lucru nepermis acum ceva vreme decat tinutelor de seara sau coctail.
Ca ai o inclinatie catre bijuteriile vintage, catre cele minimaliste, catre cele colorate, ludice, ori poate masive, cu forme bizare si design elaborat, esti in tabara boemelor, carora le plac cele artizanale, totul este ca imaginea ta generala sa fie armonioasa. Combina o tinuta asimetrica, contemporana, urbana, intunecata cu accesoriii din aceelasi registru, din rasina sau metal, ori chiar cu bratari maramuresene de margele. Daca iti plac ii-le, nu inseamna ca nu se pot infrati cu bratari metalice late care-ti incatuseaza ambele incheieturi sau cu siraguri lungi de perle.
Mai multe aici: Intepata Femeie-Brosa sau ce spun bijuteriile
Elementul surpriza al unei tinute, ceea ce o face memorabila, este tocmai aceasta fractura de stiluri, acest sincretism.
“A reason, a season, a lifetime”, se spune despre oameni si perioada in care ei au un rol activ in destinele noastre. Dar extrapolam la bijuterii. O achizitie buna, cu adevarat, va sta cu noi o viata, timp in care o vom folosi de nenumarate ori, cu diverse haine, in diverse ocazii. Scapati de prejudecata bijuteriilor de nunta sau de ocazie sau a celor foarte prinse intr-o tendinta. Mai ales, daca cheltuiti o suma substantiala. Cumparati pentru nunta un colier de la Lady Magpie sau o pereche de cercei de la Ioana Enache, ele sunt investitii pentru o viata.
Voi cum va folositi de bijuterii sau ele va folosesc pe voi de suport…
Votre,
Gabi Urda