Bocancii – manevra vestimentara de iarna
Mai purtasem bocanci pana atunci, negri, romanesti, insa copiile Dr. Martens cu print floral, au fost primii bocanci pe care i-am uzat complet. Ii cumparasem de pe rafturile unui supermarket, alaturi de unii galbeni, pompieristici, pe care inca ii am. Erau cei mai feminini bocanci din lume, asa cum s-a dovedit ulterior, cand toate femeile din birou aveau exact aceeasi bocanci ca ai mei…
1. Istoria unor bocanci vestiti – Dr. Martens
Klaus Märtens, doctor neamt in timpul celui de-al doilea razboi mondial, isi scranteste glezna la ski si deodata incaltarile dure de armata i se par prea lipsite de confort. Cat timp se recupereaza, isi imbunatateste bocancii, aplicandu-le piele mai moale si talpi mai flexibile confectionate din cauciucuri.
Cand s-a sfarsit razboiul, doctorul a achizitionat piele si si-a realizat singur o noua pereche de bocanci cu talpile captusite cu un cauciuc provenit de la resturile anvelopelor avioanelor Luftwaffe, acestea amortizau socurile, chiar si la alergare. Märtens nu are mare succes in vanzarea lor si astfel, il contacteaza pe prietenul sau din facultate, Dr. Herbert Funck. Cei doi isi deschid un atelier in Seeshaupt si curand 80% din productie este cumparata de casnicele de peste 40 ani.
Vanzarile crescusera atat de mult in 1952, incat ei deschid o fabrica in Munchen. Peste doar sapte ani, erau atat de celebri, incat se gandesc sa-si vanda incaltarile la nivel international. Aproape imediat compania britanica producatoare de pantofi R. Griggs Ltd. cumpara dreptul de producere in Regatul Unit. Griggs modifica numele, sa para mai englezesc, schimba putin si modelul calcaiului pentru un mai mare confort, adauga cusaturile galbene si instituie ca marca talpile AirWair.
Primii Dr. Martens din Marea Britanie apar pe 1 aprilie 1960 (cunoscuti ca modelul 1460, denumirea celui mai popular model s-a luat de la data de debut pe piata – 1460 si sunt inca in productie).
2. Bocancii si feminitatea.
Poate tocmai detaliul biografic cu casnicele sa va intrige, insa bocancii bine facuti sunt comozi, chiar daca ce-i drept cam grei. Pentru ca acum in minte nu ne vin decat modele superbe ca Agyness Deyn, in rochie si bocanci. Insa, tocmai in combinatiile foarte contrastante, cu articole extrem de feminine si incaltari dure, aratam ca niste dive punk. Mai soft, ce-i drept, sa revenim cu picioarele pe pamant.
Asadar, pentru confortul de weekend, dar si pentru iesiri mai dure pentru picioare, drumetii, etc, o pereche de bocanci, care sa impace utilul cu esteticul sunt de gasit in garderoba fiecareia dintre noi.
Daca va pun probleme de asortare, cumparati o pereche gri sau negri simpli, ori poate pentru un strop de glam, de negru lac. De v-ati saturat de botine si cizme cu toc, puteti raspunde invitatiilor la mesele prietenesti, la iesiri cu fetele sau petreceri de firma informale, in micuta voastra rochia neagra, pe care de daca aceasta o veti alatura unor bocanci lungi si unei perechi de dresuri negre.
Truc: Nu va legati bocancii pana sus, daca sunt medii ca lungime a carambului, gen Dr. Martens, arata dramatic, de parca i-ati fi uitat cam dezlegati.
La fel de frumos si confortabil termic sunt purtati cu leggins, jeansi slim, dresuri groase si fuste scurte.
Evitati sa va indesati blugii normali, boot cut in bocanci, lasati aceasta practica baietilor rock lovers. De asemenea, nu purtati fuste cloche, fuste largi, fuste lungi cu bocanci, sunt prietenele baietilor mai sus mentionati. Nu ca ei nu ar arata bine, insa vor sa nu fie confundati cu voi.
Pragmatisme:
Pentru design si mestesug: bocancii Sepala
Pentru bocanci accesibili si roz, mai alea de nu purtati piele naturala: MiniPrix
Stiti doar ca nu ma pot abtine: “bocanc” vine din maghairul “bakancs”.
Cu drag de voi si de toate,
Gabi Urda