Si tu…te imbraci in straturi de haine
Ma infofoleam intr-un pulover imens, gros inainte de a pleca spre liceu. Era un frig abrupt si eu aveam de strabatut orasul si de asteptat prin statiile a doua autobuze. Reversul era ca, toata ziua, ma sufocam ca un inecat intr-o mare de tricotaj, intr-o sala de clasa supraincalzita. Asa am descoperit straturile, pui si dai jos haine = mecanism urban de reglare a temperaturii corporale…
1. De ce ai purta atatea straturi de haine.
Poate pentru ca nu ai masina si frigul de afara urmat de caldura dinauntru sunt factori disturbatori ai confortului, mai ales daca vrei sa nu arati transpirat si chinuit ca dupa o cursa cu obstacole. Ajungi in bar si dai jos jacheta groasa de deasupra, te deschei la cardiganul de dedesubt si lasi la vedere camasa in carouri si poate un pic din maieul neon.
Poate pentru ca hainele se adapteaza felului nostru de a trai. Straturile de haine nu au sens pentru omul nostru, care a vazut de cand era el mic, ca ori stai afara toata ziua cu un pulover gros, de lana, ori stai in casa si ti-l dai jos. Insa, oameni buni, trecute-s vremurile acelea si noi bietii suntem nevoiti sa stam pe parcursul unei zile, in multe spatii, cu diverse cerinte: metro, autobuz, birou, gradinita, supermarketuri, casa, salon de coafura etc. Aceeasi dilema o am si cu mancarea: de ce mancam atat de gras si cu atat de multa carne, daca nu contrabalansam sapand sau ranind la animale (activitate fizica intensa), ci apasand tastele calculatorului sau ale telefonului? Oare nu diversitatea si adaptabilitatea sunt de incercat si aici?
Poate pentru ca este amuzant si jucaus sa fi mereu in schimbare. Sa-ti scoti vesta de blana si sa lasi la vedere cardiganul ciclamen de peste rochia ta de stofa pe sub care ti-ai strecurat o maleta. Proportiile, imprimeurile, culorile si texturile sunt toate puse puse la incercare pentru a crea un outfit intr-o continua metamorfoza.
Poate pentru ca hainele excesiv de groase si voluminoase ocupa mult loc in dulap si le porti doar cateva zile, maxim o luna pe an, asadar nu este logic sa investesti in ele, cand pot fi inlocuite cu mai multe straturi de pulovere mai subtiri. Si oricum tehnologia textila a dezvoltat tesaturi subtiri, insa cu o mare capacitate de a mentine caldura, cu un mare confort pentru piele.
2. Evita efectul homeless.
Bine, bine nu vei arata ca un om al strazii, caci ei arata asa, ca niste ursi cu straturi de haine pentru ca nu au alta solutie, din pacate. Insa, daca tu ai alta, mentine dragostea pentru straturile de haine la un nivel sanatos si potriveste-le cat sa nu arati greoi si grosolan. Astfel ca, exista niste minime reguli si in acest mecanism pe cat de confortabil, pe atat de placut estetic, al multistratificarii vestimentare:
Straturi cu sens:
- cele mai subtiri haine, e bine sa stea cel mai aproape de piele
- cele mai structurate piese in partea de sus a corpului, cam tot ce iti creaza talie – camasi, cardigane, sacouri
- piesele mai lungi (cardigane) pot fi combinate cu o vesta sau sacou gros, mai scurt plasate deasupra
- armonizeaza straturile mai greoaie din partea superioara a corpului, cu haine mai stramte si simple in partea de jos – camasa, pulover, jacheta sus si slim jeans jos cu ghete in aceeasi nuanta (jeansii, leggins, dresurile groase in aceeasi nuanta cu incaltarile dau senzatie de lung si subtire)
- evita stratificarea hainelor care au aceeasi lungime, acelasi imprimeu sau aceeasi culoare
- dupa cel mult trei straturi si ceva accesorii, incepi sa arati matahalos
- nu purta maiou pentru tricou sau camasa cu maneca scurta peste tricou cu maneca lunga – tendinta aia vrem sa o uitam
- sosetele inalte, peste genunchi, care se itesc din carambul cizmei sunt inca sexy
Cu drag in mai multe straturi cu crema de iaurt intre,
Gabi Urda
Pingback: Maneci: Lung peste scurt sau scurt peste lung | Gabi Urda
Pingback: Camasa de blugi – manevra vestimentara de primavara | Gabi Urda
Pingback: Pasii catre garderoba de toamna timpurie | Gabi Urda