Manusile – manevra vestimentara de iarna

By  |  0 Comments
Manusile Chanel si telefoanele mobile se cer butonate in voie

Manusile Chanel si telefoanele mobile se cer butonate in voie

De ceva ani tot cumpar manusi pe post de cadouri de Craciun. Toti avem nevoie de manusi, iar putini dintre noi au unele cu adevarat respectabile, femei ori barbati. Apoi, si pentru ca vad multe maini inghetate, asprite de ger si vant, care motiveaza tratamentul spartanic la care se supun, prin le uit-le pierd mereu-nu le suport…

1. Manusile si nobletea.

Manusile sunt mentionate in anale, inca din perioada Imperiului Roman sau chiar mai inainte. Erau folosite in lupte sau pentru a lucra fara sa fie stanjeniti de frig sau maracini. Abia in secolul al 13-lea ele ajung in universul feminin si sunt, bineinteles, lungi si parfumate. Iar cum altfel, decat interzise prin decrete, ele nefiind purtate de femei tocmai sfinte. La inceputul secolul al 13-lea la Paris exista breasla facatorilor de manusi, numiti “gantiers”.

In secolul al 16-lea, regina Elizabeth I impune moda manusilor abundent brodate, cu dantele si pietre scumpe, pentru a atrage atentia asupra mainilor frumoase. La Paris, “gantiers” devin “gantiers parfumeurs”, datorita pielii impregnate cu uleiuri de mosc, ambra si uleiuri esentiale din care confectionau manusile. Acestia au fost introdusi pana la curtea Catherinei de Medici. Manusile tricotate, care nu pastrau parfumul, erau lucrate de o alta breasla “bonnetiers”.

In epoca victoriana, mainile mici erau considerate un semn de frumusete si noblete, de aceea multe femei purtau manusi cu mult mai mici decat li s-ar fi potrivit. Semn al statutului social, manusile brodate si incrustate erau purtate de regi si imparati, care uneori chiar erau ingropati cu ele pe maini, cum sunt Henric al II-lea al Angliei, Eduard I.

Cand in moda au reintrat manecile scurte, la 1700, femeile au reinceput sa poarte manusi lungi, pana la cot. La opera, teatru, la evenimente care presupuneau o rochie de seara, le foloseau pe cele din catifea, satin, cu nasturi, iar pentru iesirile din timpul zilei pe cele din piele de caprioara.

Istoria manusilor, damelor dragi, este legata de noblete, feminitate si, de ce nu, un pic de necesitate. Imaginea conform careia femeile au pielea fina, maini mici, delicate, care trebuie neaparat protejate, s-a extins asupra clasei sociale avute. Se mentine pana astazi impresia ca mainile de pianist, chirurg, etc, adica mainile nemuncite sunt purtatoare de manusi, iar celelalte, adica mainile pline de bataturi, asprite sunt goale, despuiate in fata frigului.

Asadar, odata cu venirea la oras si urbanizarea, cu cat mai fine manusile, cu atat mai fina cucoana! O realitate la fel de palpabila si azi…

2. Manusile si necesitatea. 

Mainile care butoneaza toata ziua telefoane, tastaturi si descheie/incheie nasturi, nu suporta frigul si nici nu e necesar. Dragelor, exista manusi! De toate soiurile, de toate marimile, toate stilurile, si toate asteapta sa le gasiti sensul.

Cu cat mai buna pielea lor, cu cat mai fin cusute si mai putin folosite, cu atat purtatoarea foloseste mai mult automobilul propriu. Insa, pentru noi, infriguratele din autobuze, metrouri si alte mijloace de transport in comun, manusile groase, de iarna grea, sunt o necesitate. Pentru zilele putin friguroase, avem perechea de manusi din piele lungi pana la cot, numai buna de purtat cu o capa sau un palton cu maneci trei sferturi. Pentru cele cainoase, recurgem la manusile cu un deget, care mentin mult mai bine caldura. Daca sunt si tricotate de vreo bunica, sunt perfecte si mangaiecioase.

Sa nu exageram totusi cu manusile cu Hello Kitty, iepurasi, gargarite, etc, astea sunt pentru facut om de zapada cu nepotii si verii mai mici, in rest ludic (cam cu manusi luungi, negre de Catwoman), nu infantil.

Pragmatisme: 

Manusile indigo din piele Made in Ro – La Strada

Manusile lungi din piele neagra de pe www.manusipiele.ro

Manusile lungi necaptusite violet

Hai, totusi ca tehnologia ne-o cere, poate tocmai de aceea si moda s-a adaptat, manusi fara degete pe toate podiumurile, ca doar smartphone-urile noastre se cer butonate!

Cele mai frumoase cadouri, sunt cele care-ti flateaza feminitatea!

Cele mai frumoase cadouri, sunt cele care-ti flateaza feminitatea!

Va arunc manusa doamnelor, cumparati-va cadou o pereche de manusi lungi negre peste care sa va incatusati bratari masive,

Cu dragoste,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.