Cardigan – manevra vestimentara de toamna II

By  |  3 Comments
E simplu - cateva piese clasice fac un ansamblu de bun gust!

E simplu – cateva piese clasice fac un ansamblu de bun gust!

Aseara la Sala Palatului in cadrul festivalului George Enescu pe langa muzica divina, m-am desfatat cu imagini. Cat stai la coada infernala de la baie iti clatesti ochii cu toata gama de tinute – decente, de bun gust, prea relaxate, prea intepenite ori excentrice. Oricum ar fi cardiganele negre, ori cele uni din casmir fin, ori pretioasele cu broderii si paiete si-au gasit menirea peste rochiile de zi sau de cocktail…

1. Nasturi vs. fermoar.

Cardiganul ca definitie este un pulover cu nasturi, insa in limbajul curent denumirea s-a extins si asupra jachetelor tricotate incheiate cu fermoar. De-a lungul anilor am lasat fermoarele vizibile si inchiderea prin arici in zona casual exclusiv, iar nasturii i-am adoptat in aproape toata garderoba. Fermoarele sunt specifice zonei sport, fiind practice, dar nu neaparat aratoase. Dincolo de faptul ca fermoarul nu-ti ofera libertatea de miscare a nasturilor – inchizi un nasture, doi, trei sau pe toti, in schimb fermoarul il inchizi de tot si se pliaza inestetic, ori il inchizi la jumatate si patesti cam acelasi lucru ori nu il inchizi.

Pastreaza jachetele cu fermoar pentru iesirile de weekend, sport si vacante la cort, daca ai trecut de 30 de ani. Altfel, investeste in cardigane uni, versatile, de buna calitate.

2. Cum accesorizam. Am mai spus-o si aici, Cum purtam brosele creativ, poate este old fashion, insa unul dintre viciile mele sunt brosele. Iar cardiganele sunt prietenele lor cele mai bune. Flori textile, alaturi de brose metalice frunza sau reprezentand animale si iti porti basmul pe strada. Ca sa nu mai spun ca le putem incheia cu brose in loc de nasturi.

Apoi, nu uitati sa le suflecati – Sufleca – manevra vestimentara de vara – odata cu manecile camasii, pentru a va juca cu cele doua texturi si culori de material. Rulati frumos de una sau doua ori, ori pur si simplu impingeti peste cot, manecile purtate astfel transmit relaxarea cu care purtati acea tinuta. Daca se intampla sa aveti manecile prea lungi, rulati-le pana va vin bine, la osul incheieturii mainii, in nici un caz nu le purtati atarnand ca sa aveti de ce sa trageti toata ziua ca o adolescenta fastacita.

Esarfele sunt alte aliate vechi ale cardiganelor. Subtiri, mai groase, dreptunghiulare sau patrate toate sunt minunate alaturi de jachete intr-o zi de toamna.

Truc: E u am inventat un truc, ca sa nu alunece de la gat esarfa . Fac un dreptunghi si ii las coltul sa stea pe spate, iar cele doua colturi le prind unul de nasturi, iar celalt il insailez pe gaicile cardiganului.

3. Curele peste sau sub cardigan. Curelele marcheaza talia, asadar anumitor siluete le vin mai bine purtate pe rochie, sub jacheta, iar altora pe deasupra. Oricum ar fi, fi atenta sa nu pari strangulata, de aceea e de preferat sa folosesti curele subtiri, nu din ororile acelea late cu elastic in talie. Apoi, incatuseaza-ti cea mai subtire parte a corpului, daca esti plinuta aceasta va urca mai sus, sub sani.

Pentru siluetele mar e recomandat sa pui curea pe rochie, iar pe deasupra jacheta, pentru celelalte invers. Acum depinde si de culorile ansamblului purtat. Regula este sa echilibrati silueta si sa ajungeti cat mai aproape de cea clepsidra.

4. Variante pentru o altfel de purtare.

E teribil de sexi sa porti cardiganul direct pe piele, avand doar lenjerie dedesubt. Sa fie suficient de lejer cat sa nu va sara nasturii in public, iar daca acest lucru se intampla, sa fie totusi un public format dintr-o singura persoana, el. 🙂

Macar o data incercati sa ganditi “out of the box” si imbracati-va jacheta fara sa-i deschideti nasturii, cu fata in spate, ca si cum ar fi un pulover cu nasturi pe spate. Lasa, primii nasturi deschisi, sa ti se zareasca spatele frumos.

Voua ce alte idei de purtare va surad?

Pana la urmatoarea manevra de toamna,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

3 Comments

  1. Pingback: Baze si fundamente: Garderoba de baza | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.