Pantofi Oxford – manevra vestimentara de toamna

By  |  4 Comments

 

Pantofii Oxford sau cum furam confortul de la ei si delicatetea de la ele

Pantofii Oxford sau cum furam confortul de la ei si delicatetea de la ele

De cand am descoperit pantofii Oxford, orice alt soi de incaltaminte paleste inaintea lor. Port obsesiv diversele perechi pe care le detin si le asociez oricarei tinute. Pai cum sa nu o faci cand sunt combinatia echilibrata intre confort si decorativ…

1. Putina istorie. Pantofii Oxford sunt pantofii formali clasici, cu gaurile de șireturi foarte apropiate unele de altele în partea superioară. Isi au originea in Scoția și Irlanda de la un tip de gheata din anii 1800, numită Oxonian, care și-a schimbat designul în timp datorită doleantelor studenților de la Oxford. În Franța au denumirea de pantofi Richelieu, iar în țările anglosaxone sunt cunoscuți și ca „Balmoral“, denumire dată după un castel al reginei.

Pantofii Oxford pot fi simpli sau decorați în diferite feluri și proporții. Înfrumusețările sunt date de perforații făcute în pielea bombeului, pe căpută sau pe laterale. În limba engleză, modelele decorate se numesc brogue și variază de la găuri fine aplicate la marginea bombeului (quarter brogue) până la modele „ciuruite“ pe de-a-ntregul (full brogue). O  variație cunoscută este modelul Oxford Wing Tip în cazul căruia pielea folosită pentru bombeu se prelungește până la jumătatea tălpii.

2. Pantalon sau rochie? Parca intrebarea ar fi cu ce sa nu-i porti, nu cu ce sa-i porti. In functie de materialul din care sunt confectionati, pana la calitatea lucraturii si motivele decorative pe care le au, ei pot fi casual sau pot trece in tabara formalului. Pantofii Oxford din piele naturala, lacuita, in combinatii cu pielea oglinda, blana, piele cu diverse aplicatii stralucitoare, cei din piele metalica, dar si clasicii Oxford alb-negru full brogues sunt perfecti pentru rochii asimetrice, destructurate sau cu pantalon de ocazie din stofa, catifea, satin, taffeta. Oxford sunt considerati in limbajul uzual si pantofii cu toc, botinele, ghetele care prezinta sireturi si, uneori, combinatia alb-negru, plus gaurile de pe bombeu.

In cazurile evenimentelor semiformale – conferinte, petreceri de firma, diverse prezentari, teatru – sunt perfecti pantofii Oxford la femei – comozi si ochiosi. Pentru barbati sunt obligatorii! Insa alegeti pantofi cu toc – escarpeni – sau sandale cu toc de aveti o nunta, un dineu, o inmanare de premiu. Pantofii Oxford josi ori cu toc sunt prea relaxati pentru o asemenea circumstanta.

In cazul garderobei lui, e simplu. Daca nu se imbraca zilnic la costum, doua sau trei perechi de pantofi Oxford il vor scoate din toate incurcaturile formale si, purtandu-i prin rotatie, vor dura multa vreme. Sa fie de buna calitate, culori neutre – negru, maron, maron roscat, gri – pot fi din piele normala, din piele lacuita si din piele intoarsa. Este de asteptat daca este mire sau merge la un dineu sa stie sa poarte ca un gentlemen un smoching si o pereche de pantofi lacuiti cu botul semilung. Asocierile dintre costumele si/sau pantalonii de culoare deschisa a pantofilor negri sunt deranjante vizual, contractul fiind prea mare. Exista si alte culori, alegeti-le cat sa creeze o unitate coloristica armonioasa.

3. Sosete. Sosetele albe de scolarita langa pantofii tai de inspiratie barbateasca – uneori! Sosete albe in pantofi Oxford la ei – niciodata! Am dezbatut subiectul pe larg aici – Sosete – manevra vestimentara de toamna.

Cumpara sosete fine, de calitate, nu grosolane, or sa te stranga pantofii daca se aduna la varf sau iti ies la calcai, se scamoseaza repede etc.

Poarta pantofii pe piciorul gol, daca vremea iti permite. Atentie sa fie captusiti cu piele, ca altfel sigur se vor feri toti de mirosul tau odata ce te descalti. Si numai lady like nu e!

Evita sosetelele de nylon culoarea piciorului, mai bine o soseta de bumbac fucsia sau cu dungi, ori piciorul gol.

4. Pantofi de baza. Comanda sau cumpara doua, trei, chiar patru perechi in functie de necesitati si buget. Insa, ca sa te salveze in multe situatii, fa rost de unii negri, eventual intr-o combinatie cu argintiu sau cupru cu aspect vintage, ori perforati sau cu o piele texturata, (negru simplu, e foarte comun si imbatranit), neaparat de unii nude, eventual lacuiti si de unii metalici. A patra pereche erau cei colorati cu talpa mai groasa pentru zilele tarzii de toamna cand inca nu vrei sa intri in cizme.

Pentru ca va plac pragmatismele, pantofii mei Oxford preferati sunt cei ai Oanei Vasiloiu, mergeti la atelierul sau si nu veti regreta vizita – pretul merita pe deplin, calitatea si designul. Un alt designer exceptional este Coca Zaboloteanu, veti fi incantate de atelierul sau plin de pantofi de langa Ota, pe Dr. Staicovici.

 

Cu drag,

Gabi Urda

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

4 Comments

  1. Pingback: Botinele – manevra vestimentara de toamna | Gabi Urda

  2. Pingback: Baze si fundamente: Garderoba de baza | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.