Cititul in haine sau stilul personal

By  |  5 Comments
Ce spune dulapul tau ca esti?!

Ce spune dulapul tau ca esti?!

Imaginea exterioara este o reflexie a celei interioare! Un cliseu sau, poate, inca un cliseu in multele pe care le veti citi in acest articol si in cele care vor urma despre stilul personal. Dar, sper ca prin repetarea argumentata a unor tipare sa pun semintele unor minime schimbari interioare, apoi exterioare, in mintile si dulapurile a catorva dintre cele care vor ajunge sa citeasca.

Toti suntem niste control freaks! Schimbarile exterioare, sunt superficiale, dar sunt, uneori, primul pas catre cele interioare, stabile, profunde. Fiecare dintre noi are nevoie de control in viata, de aceea hainele, coafura, machiajul sunt primele transformari pe care le face o femeie dupa o perioada dificila. O tunsoare potrivita si o culoare vie a parului si deodata o sa-ti zambesti in oglinda → vei vrea sa te imbraci mai bine → vei primi complimente → imaginea de sine va fi mai buna → vei atrage intamplari si oameni pozitivi → lucrurile vor lua o directie noua in viata ta.

Scenariu fericit!

Real.

Vei atrage ceea ce esti.

Odata ce incepi o mutare, ea va atrage alta si alta. Legea bulgarelui de zapada functioneaza la fel de bine pentru “fapte bune”, cum merge snur pentru “cele rele”.

Cat dai, atat face! Preschimbarile care tin doar de exterior ascund uneori tulburari interioare. Un ochi avizat sau un prieten atent o sa observe sub fondul de ten si rujul rosu, sub eforturile de a te imbraca provocator – depresia. Asumarea de sine, fericirea, impacarea cu tine si cu lumea se simt si in atitudinea corporala, ten, alegerile vestimentare si discurs. Dorinta noastra prea evidenta de a decora exteriorul mascheaza lupta din noi.

Astfel, luati oglinda si vorbiti-i sincer despre voi, o sa va raspunda la fel! Abia din acel punct, ceea ce alegi sa porti iti va deveni mesager. Hainele si-au depasit de multa vreme conditia functionala, ele sunt un metalimbaj. Alaturi de gesturi, postura, distanta fata de interlocutor, sunt 80% din impresia pe care o provoci celuilalt. Ce spui e abia la 20%.

In ↔ out! Toata aceasta tirada are un punct de pornire real.

Observatia ca: oricat am incercat sa-i schimb stilul personal, unei amice, transformarile au fost de scurta durata si punctuale. Haina propusa, machiajul nu au un referent in ea si nu sunt adoptate firesc, ca o prelungire a personalitatii. Ba, din contra, sunt vazute ca o fortare, care, parca, o aduc in pragul ridicolului. Le aproba doar atunci, ca pe un compromis. Iar, cand consilierea se sfarseste, “eleva” nu ramane cu lectiile integrate, ci debusolata de ce ei, singura, nu-i iese.

Stilul personal, ca de aia ii zice personal, este o “dare pe fata” a personalitatii. Eu, consilier de imagine, te vad asa. Tu nu. Mergi pe mana mea o perioada, insa nu mereu. E ca la coafor. Dupa prima spalare, ramai tu, in baie, cu parul tau rebel si moale, care nu se aseaza. Tunsoare nepotrivita sau abordare nepotrivita a tunsorii! Daca a fost facuta de un stilist priceput, de cele mai multe ori este un mod nepotrivit al tau de a privi schimbarea. La fel se intampla si cu hainele.

Bunele si relele cursurilor de stil personal Orice schimbare este buna, evoluezi!

Daca iti este greu sa te uiti in tine, incepe prin a te uita la tine. Treptat, sinuos vor urma si alte alegeri pe langa cele de stil – cele de dezvoltare personala, de educatie, de relationare etc.

Daca ai inceput sa te uiti in tine, firesc te vei uita si la tine. Aceasta este calea metamorfozelor. Fie ca faci parte dintr-o categorie sau din alta, a apela la un consilier de stil nu este un moft, dupa mine, este o alta cale de cunoastere. Dulapul, caseta de bijuterii, coafura si machiajul spun despre tine la fel de multe ca biblioteca, agenda, cv-ul si setul de analize.

Orice intrebari sau sugestii de articole ati avea, mailul meu este contact@gabiurda.ro.

Cu drag de voi,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

5 Comments

  1. Pingback: Turbane – manevra vestimentara de vara | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.