Coreleaza-ti tinuta cu cea a colegilor si a sefului
Dincolo de un dress code al industriei si companiei, regulile nescrise ale locurilor in care lucram isi lasa amprenta asupra modului in care aratam. Dupa experientele birourilor majoritar barbatesti in care putinele femei alegeau ba calea “Priveste-ma, sunt sexy!”, ba cea sporty “Sunt una de-a voastra!, am trecut in cea a biroului plin ochi de femei care se intreceau in a fi la inaltimea sefei fashioniste…
In general ne incadram in cultura organizationala, doamna de la reurse umane ne aduce mai aproape manualul firmei, ne familiarizam cu politica vestimentara, ne-o asumam, mai “a la carte”, ori mai printre randuri. Insa, in zilele noastre de angajati, ne incadram real in peisaj, ajungem sa relationam cu ceilalti si sa fim integrati daca intuim si aplicam legile informale ale biroului. Armonizarea apare in momentul in care realizam cine sunt liderii mici, ai micilor factiuni, care sunt personajele cheie si, mai ales, care este imaginea lor si ce comunica ea.
Dincolo de a reprezenta imaginea companiei, ai de trasat propria cariera! Cum sa-ti pastrezi identitatea estetica proprie, cum sa o adaptezi “uniformei” biroului si sectorului tau de activitate si, mai ales, cum sa faci din aspectul tau un instrument util carierei tale:
1. Citeste si integreaza manualul companiei tale si dress code-ul impus.
Daca acesta nu exista, o privire atenta in jur, inca de la nivelul interviurilor preliminare, iti va contura o imagine asupra nivelului de formalism acceptat. Atitudinea conformista, exagerat de protocolara din anumite medii, cere purtarea obligatorie a cravatei sau a dresului, in altele jeans-ul poate fi considerat potrivit. Chiar daca esti sau nu de acord cu aceasta politica, o poti adapta discret si decent, insa nu o poti ocoli, daca iti doresti sa pui intr-o lumina buna compania, departamentul, brandul si pe tine.
2. Ia aminte la tinutele colegilor tai de departament, la ce poarta superiorii tai ierarhici.
Aceasta minima observatie iti va lamuri care sunt granitele politicilor interne ale companiei in privinta tinutei, dar vei descoperi si legaturile nebanuite create de mesajele transmise de haine. Cine se foloseste de aspectul sau intr-un mod pozitiv? Cine ii tine la distanta pe ceilalti prin modul in care se imbraca si arata? Scopul tau este sa te integrezi in comunitatea aceea si in acelasi timp sa-ti pastrezi vocea proprie. Afland cine o face eficient si cine nu, te vei orienta in urmatoarele alegeri vestimentare.
3. Imbraca-te ca un membru al comunitatii profesionale din care faci parte, dar pastreaza-ti identitatea estetica.
Ambele obiective sunt esentiale pentru o cariera de succes. Arata-ti preocuparea catre noutate, catre inovatie, catre creativitate, expresivitate, experiment adoptand tendintele, insa pe cele mai purtabile si pe cele care ti se potrivesc ca stil, ocazie, status, silueta. Si, mai ales, nu le lasa sa te domine, sa te poarte, sa fi remarcat prin camasa excentrica si nu pentru creativitatea prezentarii. Cand nu stii care este modul potrivit in care sa inglobezi o anume tendinta la birou, indrepta-te catre cea mai conservatoare versiune a acesteia, cu o croiala clasica si materiale de calitate, insa cu un accent neasteptat.
4. Calibreaza tinuta profesionala, ca sa iti reflecte responsabilitatile profesionala si sa transmiti deschidere, incredere, profesionalism, dar nu iti sabota cariera.
Concurenta vestimentara directa pe care i-o faci superiorului tau, nu se traduce prin “Imbraca-te pentru postul pe care ti-l doresti!”, mai ales daca acesta nu are de gand sa-si paraseasca prea repede postul pe care tu il vizezi. Calea de mijloc este aceea a celei mai bune variante a ta, inclusiv vizual. Devino, cea mai buna varianta a ta, personal si profesional si comunica asta prin aspectul exterior si prin faptele tale.
Cu drag,
Gabi Urda
Pingback: Cum te imbraci la birou vara | Gabi Urda