Cum iesi din rutina vestimentara
Avem o capacitate miraculoasa de a cumpara exact aceleasi lucruri, convinsi/e mereu ca sunt altele, total diferite de cele pe care le aveam deja in dulap
Odata ajunsi/e acasa, ar fi bine sa avem un soft care sa detecteze cat de asemanatoare sunt camasile cu dungi pe care le-am achizitionat azi, de cele pe care le aveam deja in dulap.
Atractia sferei de interes se manifesta si in materie de stil. In strainatate, intr-o piata plina de oameni, tu reperezi singurul roman care se afla acolo. (Banuiesc ca l-ai auzit, nu ti-ai dat seama dupa haine, de nationalitate :).
Extrapolam la haine, intram in magazin, eventual acelasi magazin din care ne place mereu sa cumparam, si ne indreptam ca trasi cu ata catre aceleasi culori si aceleasi croieli pe care le purtam mereu. Daca avem noroc si ni se potrivesc, inseamna ca am reusit sa dezvoltam o uniforma care ne avantajeaza si s-ar cere o schimbare pentru diversitate, pentru a mentine prospetimea garderobei.
E usor sa intri intr-o zona de confort vestimentar cand ai aceleasi ritualuri de cumparaturi, asortare, combinare a hainelor. Ba, chiar de aranjare in dulap.
Da-te un pas in spate si straduieste-te sa ai o perspectiva obiectiva asupra imaginii tale sau asupra a ceea ce credeai ca te reprezinta.
1. Incearca magazine noi
Daca nu vorbim de marii retaileri, magazinele mici si brandurile romanesti, mai ales cele de haine office, au o inertie mare in adoptarea tendintelor. Astfel ca, nici nu vei realiza cat de demodate sunt hainele tale noi, decat de le vei compara cu cele asemenea lor de la brandurile mari, care se actualizeaza continuu.
Piesele cu un design clasic vor ramane baza garderobei. Insa, si acelea, au anumite detalii care le ancoreaza intr-o zona de contemporaneitate: de la nasturi, la croiala manecilor, lungime sau revere. La fiecare sesiune de shopping testeaza magazine noi, in care pana acum nu intrai, considerand ca nu sunt stilul tau. Nu este obligatoriu sa cumperi, ci, mai ales, sa vezi, sa compari, sa prinzi un anume vibe.
2. Probeaza croieli noi
Te plimbi printre rafturi si alegi mereu aceleasi rochii, fuste, bluze. Mintea ta este setata sa te reprezinte intr-un anume fel. Dar, aceste limitari, pot fi depasite.
Probeaza, pana la capat nimeni nu te obliga sa cumperi nimic, daca nu iti vine bine. Imaginea ta in oglinda s-ar putea sa te convinga de contrariu, sa-ti vina bine cum nu-ti puteai inchipui.
3. Nu desparti formalul de casual
Rochiile tale de ocazie, pot fi redefinite si transmutate intr-o zona mai putin pretioasa daca le combini cu cardigane, pulovere, geci de jeans, dresuri groase. Fusta ta neagra, lunga a avut o viata foarte scurta, pentru ca ai purtat-o la o singura nunta. Insa, de ce nu o reinvii pentru petrecerea de Revelion sau de Craciun, purtand-o alaturi de un pulover mai stramt si un colier masiv.
4. Poarta tocuri daca esti o obisnuita a talpilor joase si invers
Hainele se aseaza altfel daca le pui tocuri, ori daca nu. Asa ca, rochia de stofa pe care o imbracai mereu alaturi de stiletoo sau cizme cu toc, capata un aer urban daca o pui cu ghete si dresuri groase sau cu balerini ascutiti in birou.
Iar, de esti o iubitoare de pantofi fara toc, fa-ti curaj si macar o zi pe saptamana incalta tocurile. Macar in birou! Vei vedea ca atitudinea ta se schimba, ca sa nu mai pomenesc de modul in care se va transforma o tinuta.
5. Fa-ti cadou o sedinta de consultanta vestimentara
Dincolo de faptul ca este o alta persoana, care nu te cunoaste, asadar este obiectiva. Are cunostinte si experienta cat sa vada rutina in care esti acum. Toate mecanismele scut pe care le-ai declansat si le tii deschise de fiecare daca cand o schimbare se arata la orizont, pot fi date in vileag.
Iti va curata, atat cat ii dai voie, mintea de limitarile vestimentare pe care le-ai primit din mediu, de la mama, colege, pe care ti le-ai format singura. Iti va da impulsuri sa schimbi pas cu pas cat sa ajungi la adevaratul tau potential estetic, dar si cum sa te folosesti de el pentru a-ti imbunatati viata.
6. Ia-ti modele de stil personal
Lumea duce lipsa de modele. chiar si de cele de stil vestimentar, ca sa nu mai zic de stil de viata.
Nu toate/toti avem inclinatii catre estetica existentei, nu toate/toti vedem frumosul din orice, cu atat mai putin stim sa ne lasam inspirati. Dar, exista oameni pe care-i admirati.
Asa cum invatati sa mancati mai sanatos, mai bine, mai corect, tot asa puteti invata sa va slefuiti stilul personal, sa aveti mai multa prestanta, sa fiti mai frumos/oasa, sa pareti mai tanar/a etc. prin intermediul prezentei vizuale.
Ca sunt colege de birou, sefe, consultanti de stil, bloggeri, vedete – priviti-le atent, dincolo de magia care vi se pare ca le inconjoara. Si “Fake it, until you make it!”, caci chiar de copiezi, nu e neaparat rau. Caci pentru a copia e nevoie sa alegi si alegi dincolo de haine, o atitudine, pe care o poti imprumuta macar un dram ca sa o construiesti/regasesti pe a ta.
7. Imbraca-te ca pentru un rol
Uita de stilurile vestimentare clasice, nu incerca sa te incadrezi intr-unul. Denumeste printr-o meserie, un personaj, o anume stare etc. ce vrei tu sa reprezinti. Acest joc al dedublarii, te va ajuta sa faci alegeri la care tu, persoana reala, te-ai fi sabotat. Asa vei ajunge sa cumperi cu mult mai multa coeziune si sa ignori acel pitic de pe creier, care-ti spune ca tie iti vine bine doar asa si nu altfel.
E realizabil, pe bune?
Stiu ca o sa-mi spui ca pare mai usor in scris, decat se face in realitate. Plus ca, ce-o sa zica prietenii mei, sotul/iubitul/sotia/iubita, colegii despre toate schimbarile astea…
Am cateva vesti pentru tine:
1. Schimbarile astea se vor petrece treptat, pas cu pas, intr-un an, doi, trei de reconstructie, asta daca nu esti vedeta, nu ai o armata de stilisti si nici conturi grase.
2. Daca nu incepi sa te imbraci precum Lady Gaga (cea veche), prietenii vor fi incantati de schimbare, unii o vor ignora, iar altii chiar se vor gandi, “ia, uite ce bine ca si-a dat seama si asta ca se purta ca o invatatoare de provincie”.
3. Chiar daca noua ta imagine iti va parea la inceput putin fortata, ai rabdare si infuzeaz-o cu toate caracteristicile pe care le iubesti si care te definesc.
Daca nu vei reusi sa-i faci fata, sa-ti asumi acea rochie rosie, iti vei da seama. Lumea va remarca atat de tare rochia si atat de putin pe tine in ea. Insa, de cele mai multe ori, uimitor, reusim sa o suprapunem pe cine suntem si sa ne intram in rol (care ne place uneori mai mult decat adevaratul eu).
Intreaba-te daca nu cumva esti intr-o rutina estetica? Daca nu cumva a venit vremea sa zgudui putin dulapul, imaginea ta, limitarile, prejudecatile? Poate sa iasa o poveste buna de spus si altora…
Voi de unde incepeti sa spargeti rutina?
Votre,
Gabi Urda