Monocromia – aprofundeaza vestimentar o singura culoare

By  |  0 Comments

Unul dintre cei mai frumosi oameni, chiar si din punct de vedere estetic, pe care ii cunosc eu, se imbraca exclusiv in negru. Si pe mine ma bantuie perioade lungi albastre sau gri…

Nu ma dezic de a va propovadui infuzia de culoare in garderoba, insa capsulele vestimentare intr-o singura nuanta, care poate avea tonalitati diferite in functie de luminozitate, nivelul de alb sau negru (cald, rece, saturat sau laptos), pot crea exercitii stilistice utile tocmai prin simplificare si aprofundare.

A avea o garderoba monocroma e diferit de a avea una neutra, care include alb, negru, bejuri, griuri, chiar bleumarin (toate odata), nuante care se potrivesc intre ele si sunt usor de alaturat altor culori.

Avantajele unei garderobe monocrome

Fiecaruia dintre noi i se potriveste o culoare, in varianta de cald sau rece.

Sa nu-mi spuneti ca voi nu aveti… De fapt, nu ati experimentat destul cat sa v-o gasiti, ori poate nu ati fost atente/atenti la complimentele pe care le-ati primit intr-o anume zi, cand ati avut curajul unei anume nuante. Oricum ar fi, incercati sa testati cum e sa va imbracati intr-o saptamana doar in tonuri diverse de gri, de la cele foarte subtile spre gri albicios de praf de creta, pana la gri antracit.

Avantajele unei garderobe monocrome

 

Multiplele fatete ale unei culori pot fi aprofundate prin jocul de texturi. Negrul cel mai negru este cel de catifea, care absoarbe lumina. Cum cel de voal sau de satin pare mai putin intunecat pentru ca tesatura reflecta lumina sau o lasa sa treaca prin.

A avea capsule vestimentare monocrome, formate dintre culoare in tonalitati diferite:

1. Iti simplifica planificarea garderobei

Nu vei sta sa te gandesti cu ce sa le potrivesti, caci hainele gri merg cu alte haine gri, daca te-ai hotarat sa joci monocrom macar cateva zile.

Nu cumpara si purta o singura tonalitate a culorii (ex: deux piece negru), daca hainele nu au un design care sa le scoata din multime. In schimb, concentreaza-te sa investesti in haine in tonuri diverse ale aceleiasi culori, date de diverse texturi, unificate de acelasi stil: haine negre, urbane, cu asimetrii, detalii suprinzatoare etc.

In general, in garderoba este bine sa te concentrezi pe cateva familii de culori pe care sa le dezvolti prin nuante diferite. Astfel, vei construi un nucleu usor de combinat, cu o continuitate mare in timp.

Avantajele unei garderobe monocrome

Avantajele unei garderobe monocrome

2. Vei fi putin afectata de tendinte

Porti o anumita culoare pentru ca ti se potriveste, nu pentru ca este culoarea anului. Iar, de anul acesta s-a nimerit sa aiba o culoare care iti place, atunci vei evita sa fi catalogat/a ca fiind un sclav al tendintelor, daca o asociezi cu tonalitati ale ei insesi.

Rar vei gasi tinute mai subtile si elegante, decat cele formate din tonalitati ale aceleiasi culori.

Avantajele unei garderobe monocrome

3. Se potrivesc oricui

Capsulele monocrome dintr-o garderoba sunt la indemana oricui. Fiecare dintre noi are o culoare care i scoate in evidenta ochii, ii contureaza trasaturile, ii ascunde imperfectiunile. Se poate sa nu o descoperi din prima, te poate ajuta un consultant vestimentar cu un test de colorimetrie. Insa, cel mai bine este sa testezi cu nuante, nu cu o culoare saturata. Plus, ca te va speria mai putin.

Iar, de nu esti un fan al culorilor, renunta sa iti mai faci procese de contiinta si poposeste in tabara negrului sau a neutrelor: gri, bleumarin, bej. Experimenteaza cu texturile!

Avantajele unei garderobe monocrome

 

Avantajele unei garderobe monocrome

 

4. Te ajuta sa pari mai inalt/a si mai slab/a

O coloana monocroma formata din piese vestimentare in aceeasi nuanta, va crea optic impresia de inaltime si, evident, de zveltete. Poarta in zona pe care vrei sa o ascunzi, spre exemplu soldurile sau umerii, culoarea cea mai puternica, cu cel mai mare procentaj de negru, iar in zonele in care vrei sa adaugi volum nuantele deschise.

Avantajele unei garderobe monocrome

Avantajele unei garderobe monocrome

5. Se asorteaza usor una cu cealalta

Vei alipi lesne piese noi in tonuri de gri unei garderobe monocrome gri. Ele se combina usor una cu cealalta, poti crea varinate nenumarate, poate chiar mai multe decat atunci cand lasai o culoare sa se strecoare printre neutre.

O solutie pentru a-ti da masura talentului creativ in asocierea hainelor, va fi mereu o garderoba monocroma.

Avantajele unei garderobe monocrome

Avantajele unei garderobe monocrome

 

9858b1a13a81d648547ac9b046195112

6. Este clasica

Daca ajuti capsula unificata de culoare cu croieli clasice, care sa persiste in timp. Nu este nevoie decat sa aduci cand si cand articole cu un suflu modern si sa le pastrezi pe cele mai vechi intr-o stare cat mai aproape de cea initiala.

De cele mai multe ori aspectul demodat al garderobei este dat si de starea de degradare in care se gasesc hainele pe care le purtam de bune. O verificare a uzurii lor de la un anotimp la altul este binevenita si necesara.

Avantajele unei garderobe monocrome

Avantajele unei garderobe monocrome

7. E usor de accesorizat

Caci este fundalul perfect pentru bijuterii, esarfe, curele colorate, daca simti nevoia. Ori si aceasta zona poti sa pastrezi tot in zona monocroma, poate e chiar mai chic, daca lucrezi doar cu detaliile de design.

Avantajele unei garderobe monocrome

La prima vedere ideea unei capsule monocrome poate parea plictisitoare, insa, dimpotriva, ea va scoate la iveala resurse pe care nici macar nu le banuiati. O sa va slefuiasca stilul si o sa va indeparteze putin de zona modei, a tendintelor, a forfotei de marketing.

Experimentati cu o familie de culori, mie imi face cu ochiul griul, voua?

Avantajele unei garderobe monocrome 46b38e9a5e3917470a00d21acb18bc41

Credit: Pinterest.com

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.