Organizeaza-ti garderoba! Primul pas catre stilul personal

By  |  5 Comments

Sa nu credeti ca o cititi pe Zana Ordine-si-Disciplina a Taramului hainelor, sunt si eu un om normal cu limitarile lui. Ce am descoperit in cautarile mele insa, mi-a anihilat pornirile de haotica si dezordonata. De ce? O garderoba cu macar 10% mai structurata m-a condus 100% catre definirea unui stil personal…

Dezordinea ne impiedica sa ajungem la un stil personal

Organizarea casei, bucatariei, spatiului de lucru, dulapului de haine, macar atat cat sa poti vietui acolo armonios, devine o necesitate la un moment dat, mai ales daca ajungi sa vezi procesul ca pe un simptom al momentului in care te afli.

Cum faci un lucru, asa le faci pe toate, spuneam intr-un articol anterior si, da, o parte a vietii noastre, cum ar fi propria garderoba, ne poate arata unde si cum ne plasam noi in raport cu viata noastra, cu procesele noastre de schimbare, cu femeia/barbatul care suntem si/sau ne dorim sa fim etc.

Un dulap fara nici o structura, o garderoba total haotica este o sursa de stres in vietile noastre, una MARE. Ne hraneste anxietatea, pentru ca de fiecare data cand ii deschidem usile ne simtim neputinciosi, depasiti de situatie, pierduti.

Dezordinea ne impiedica sa ajungem la un stil personal

 

De ce lipsa de structura a garderobei este o sursa de stress:

♠ Pentru ca ne bombardeaza mintile cu stimuli intr-o cantitate excesiva si ne punem simturile si creierele la munca degeaba, in plus pentru stimuli care nu sunt necesari si nici importanti.

Ex: Cand tu ar trebui sa hotarasti intre bluza si fusta potrivite pentru dimineata aceasta, tu stai si reperezi bluza intr-un maldar nedefinit de diverse si cauti fusta, care ar putea fi pe un umeras, pe undeva pe sub sacouri.

♠ Dezorganizarea cronica ne distrage atentia de la ceea ce e important.

Ex: Tu te apuci sa cauti rochia si ajungi sa pleci in tricou si jeansi, ca pe aia ti-a cazut privirea cand cautai rochia.

♠ Dezordinea ne impiedica sa ne relaxam, fizic si mental. 

Ex: Tu esti intr-o continua miscare, de a pune si da la o parte, si intr-o continua stare de surescitare nervoasa. E firesc, ca nu iti lasi creierul sa se gandeasca la combinatii stilistice si la mixuri de culori, ci il lasi sa caute si sa ordoneze cumva, ca sa obtina un rezultat, oricare si oricum, ca tu intarzii. Ori, tu nu vrei oricare si oricum 🙂 si, iar ne intoarcem la vechea problema.

♠ Dezordinea ii transmite creierului nostru semnalele ca munca nu e niciodata ispravita si nu ne permitem sa luam pauza.

Si uite cum esti obosita inainte de a incepe munca, de fapt. Fustele pe umeras, tricourile impachetate si rochiile atarnate laolalta chiar ajuta mintea sa se aseze si sa se concentreze la un alt nivel. Rezultatele, credeti-ma, se vad inca din prima zi.

Dezordinea ne impiedica sa ajungem la un stil personal

♠ Dezorganizarea ne face anxiosi, caci niciodata nu stim cand vom ajunge in partea de jos a gramezii.

Si uite asa ramai cu regretul ca poate acolo era bluza aia care azi te-ai fi facut sa te simti mai bine, ca aratai mai bine. Dar, oare o sa se termine vreodata de impachetat si ordonat. Da, se termina, daca mentii si nu mai produci alte si alte gramezi si mai mari. Si e nevoie doar de un pic de disciplina, va spun eu, pe incercate. 🙂

♠ Dezordinea ne creeaza sentimentul de vina (Ar trebui sa fiu mai organizata!) si rusine, mai ales cand altii vin in spatiul nostru.

Oricum ar fi, si ca stam singure si tot ne simtim vinovate ca nu reusim sa ne oferim noua un spatiu in care cat de cat mintea sa se odihneasca, ca mereu ne simtim sufocate si coplesite de dezordinea din jur, pe care (Evrika!) tot noi o cream. Si (Evrika!) tot noi avem puterea de a o transforma intr-o structura ordonata, personalizata, bineinteles, dupa nevoile fiecaruia.

♠ Dezordinea inhiba creativitatea si productivitatea pentru ca ne invadeaza spatiul liber si timpul liber, care altfel ar fi folosite sa gandim, sa rezolvam probleme, sa inovam, sa descoperim.

Cum spuneam, in loc sa te bucuri de o carte, in loc sa-ti recreezi imaginea de sine cu lucrurile care te definesc din dulap, tu stai si le asezi si pui cat de cat pe caprarii, caci nici macar nu stii ce ai acolo, ca totul pare fara logica. Ai rochii? Cate? Daca vrei sa incepi sa le porti, primul pas e sa le pui laolalta, ca sa le vezi. :).

Dezordinea ne impiedica sa ajungem la un stil personal

♠  Dezorganizarea ne frustreaza pentru ca ne impiedica sa descoperim repede ce avem nevoie.

Da, stiu prea bine dilema “A, da, aveam o curea, unde o fi oare ascunsa?”. Exista metode de a structura un dulap, cum exista si metode simple si la indemana de a ne disciplina cat sa mentinem o stare de ordine care sa ne lase mintea libera si sa ne duca spre un stil personal si o viata mai simpla si mai usoara.

Aici cateva ponturi:

Baze si fundamente: Organizarea dulapului de haine

Cum iti organizezi lucrurile din poseta

Cum iti organizezi si ingrijesti lenjeria intima

Cum iti organizezi si depozitezi pantofii

Cum sa depozitezi si organizezi posetele

Cum sa organizezi si depozitezi bijuteriile

Organizeaza-ti creativ esarfele

Si stiu ca ma iubiti, chiar si dupa astfel de articole, care va dau de gandit si de munca,

Nici cu mine nu-s mai “lipsita de provocari” cum spunea o prietena si eu sunt intr-un proces. Si eu va iubesc si va sunt alaturi aici sau pe FB la Gabi Urda.

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.