Cum ingrijim stofa? – manevra vestimentara de toamna

By  |  5 Comments
Alege intelept stofa, invata sa o ingrijesti si pastrezi

Consuma mai putin, alege intelept, invata sa ingrijesti si pastrezi

Curaj si o cafea mare, oare asa am sa apuc sa sortez hainele de vara de cele groase? Curand voi avea o nevoie acuta de pantaloni grosi, fuste de lana, paltoane, pe scurt – stofa. Inainte de purtare, insa, parca se cere sa le sortam, verificam, curatam, retusam, daca este cazul, sau macar sa le aerisim bine si periem temeinic…

Cum ingrijim stofa?

Este atat de general termenul de “stofa”, incat “stofe”, la plural, a capatat sensul de “tesaturi”. Tocmai de aceea nu voi tine o lectie despre tipurile de stofe, ci va voi oferi cat mai concis cateva informatii despre ingrijirea care se poate aplica mai tuturor stofelor. Daca rochiile din stofa au intr-un procent mai mare poliamida, elastan, pentru a urma linia corpului, in schimb paltoanele au intr-o concentratie mai mare lana, casmir si necesita o atentie deosebita. Daca va doriti un oic de documentare despre tipurile de tesaturi care contin lana (ceea ce numim in general “stofe”), ca sunt folosite in industria auto, a confectiilor etc., incepeti de aici: http://www.woolmark.com/types-of-wool-fabrics.

Insa, noi ne intoarcem catre dulapul si fusta noastra de stofa:

1. Cititi cu atentie etichetele hainelor! Reamintesc aceasta recomandare, fiindca nu o data am stricat haine pentru ca nu am urmarit indeaproape eticheta. Este adevarat, ca in cazul multor produse cu pret ridicat vom intalni semnul de curatare chimica, insa din experientele nefericite, recunosc ca au dreptate. Unele stofe nu pot fi spalate la masina, oricat de delicate ar fi programul si detergentul. Daca, totusi, pot fi spalate la temperaturi joase, de mana, nu le scoarceti, ci asezati-le pe o suprafata plana, sa se scurga incet si sa nu se deformeze. De asemenea, nu le uscati pe surse de caldura, cum sunt caloriferele, fibra tesaturii poate reactiona la caldura si se va strange, materialul va intra la apa.

2. Curatarea versus spalarea! Evitam surprizele neplacute, daca nu ne zgarcim si frecventam de cateva ori pe an curatatoria chimica. Daca nu sunt murdare, inainte de purtare, paltoanele e bine sa fie periate temeinic cu o perie cu peri scurti, ori indepartate scamele cu o rola prevazuta cu lipici. Rochiile, fustele, paltoanele, toate obiectele care au in tesatura o cantitate mare de lana sau casmir este bine sa fie curatate chimic, solventul folosit este mult mai bland decat apa si cu mult mai eficient.

3. Calcarea! Aici am patit-o de nenumarate ori si pana sa invat sa calc doar cu aburi sau sa le duc la calcat la curatatorie, am reusit sa ruinez multe fuste din stofa. Paltonele, rochiile, pantalonii din stofa se calca cu aburi, ori in cel mai disperat caz, cu o carpa uda intre fierul de calcat si tesatura. Daca fierul atinge tesatura aceasta capata un aspect lucios, insa jetul de abur fierbinte de la aparatele cu aburi dilata fibra tesaturii si astfel o calca, fara sa o atinga.

4. Aerisirea si protejarea de moliilor! Materiale sensibile de fel, stofele, este indicat sa nu le spalam des. Astfel, ca dupa ce am fost intr-o incapere cu mult fum de tigara, paltonul nostru va avea nevoie de o aerisire pe balcon de cateva ore bune, nu de spalare. Nu-l zvarliti direct in dulap, va imbacsi celelalte haine si nu, moliile nu vor disparea. Stiti prea bine, ca si mine, remediile babesti impotriva mollilor, uneori functioneaza, dar intotdeauna o sa mearga pliculete acelea care se prind de umeras.

Sa ne invatam copiii sa coasa!

Sa ne invatam copiii sa coasa!

5. Repararea si retusarea! Daca va indragostiti iremediabil de paltonul un pic prea lung, va rog nu il purtati de parca a-ti fi de capatat. Mergeti la retusat! Confectiile din stofa sunt mai usor de retusat fata de altele , asa ca stramtatul sau scurtatul, lungitul unor maneci, a poalelor fustei, a pantalonilor se poate realiza lesne. Ar mai fi de reglat inainte de purtare si repararea si schimbarea fermoarelor (langa Piata Bucur Obor sau la o croitorie), coaserea nasturilor defacuti – pastrati-i pe cei de rezerva intr-un borcan, intr-un sertar.

Nota Bene: La etajul 2 al magazinului Victoria exista o retuserie pentru barbati, la ultimul etaj al aceluiasi magazin exista una pentru femei: dna Geta: 0762.381.808

6. Depozitarea! Paltoanele se pot deforma usor, de aceea este bine sa va achizitionati umerase speciale de palton sau costum – din cele cu umeri lati, lacuiti. Cat nu le purtati, pastrati-le in dulap pe umeras, peste vara este bine sa le puneti si o husa de haine. Cat le transportati, deasemenea, o sa va fie de folos un suport de umerase pentru masina, astfel veti ajunge cu ele botite si poate nu va fi mereu timp de o fuga pana la curatatorie.

Hainele sunt efemere, adevarat, insa nu sunt obiecte de unica folosinta. Pentru crearea si achizitionarea lor s-au folosit multe resurse, tocmai de aceea sa fim cumpatati si respectuosi fata de buzunarul nostru si sa cumparam intelept, alegand bine si, mai ales, sa invatam sa avem grija de haine si sa nu le mai aruncam la primul nasture descusut.

Cu drag,

Cumpara mai putin, recicleaza, redefineste, repara, creaza,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

5 Comments

  1. Pingback: Paltonul – manevra vestimentara de toamna | Gabi Urda

  2. Pingback: Sorteaza – manevra vestimentara de toamna | Gabi Urda

  3. Pingback: Camel – manevra vestimentara de toamna | Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.