Cum iti individualizezi costumul de birou

By  |  0 Comments

 

The Good Wife, o sursa de inspiratie vestimentara pentru femeile din lumea business

The Good Wife, o sursa de inspiratie vestimentara pentru femeile din lumea business

“Nu-ti lasi deoparte feminitatea, doar pentru ca ai devenit Prim Ministru”, spunea Margaret Thatcher intr-un interviu despre alegerile sale vestimentare. Garderoba sa era compusa din costume deux pieces, “power suits”, pe care le imbina cu delicate camasi cu gulere funda, bijuterii cu perle si pantofi cu toc mediu – mana de fier si manusa de catifea…

Un studiu al Society for Human Resource Management arata cu procentul sefilor care-si lasa angajatii sa se imbrace casual in timpul programului a scazut la 34%, fata de 53% cat era acum un deceniu. In anumite domenii dress codurile formale sunt o necesitate, iar costumul este o marca a profesionalismului, impunand mesajul de incredere si putere. Avocatii, brokerii, oamenii din finante, banci, firme de consultanta, institutii au o politica vestimentara putin flexibila, care se aplica in aceeasi masura barbatilor si femeilor.

Purtarea unui costum la birou poate da impresia de uniformitate, de monotonie si lipsa de creativitate, insa inseamna de asemenea constanta, stabilitate si unitate, calitati pe care orice manager si le doreste de la firma de pa care o conduce. La nivel individual, costumul, deux-pieces, in cazul femeilor, transmite mesaje vizuale asociate cu succesul, cu reusita. Oamenii au tendința de a percepe profesioniștii îmbrăcați în mod oficial ca autoritate, ca pe persoane inteligente, educate, încrezătoare și sigure.

Articole vestimentare care comunica autoritate si feminitate

Articole vestimentare care comunica autoritate si feminitate

Credit foto: http://www.dailymail.co.uk/

Credit foto: http://www.dailymail.co.uk/

 

Claire Underwood si detaliile unui costum perfect

Claire Underwood si detaliile unui costum perfect

Dincolo de despotismul corporatiilor si al anumitor meserii in privita regulilor vestimentare, ramane provocarea feminitatii, a creativitatii si imaginatiei care se manifesta si intr-un mediu limitativ. De ce sa ne lasam coplesiti de sentimentul ca suntem o masa amorfa de lucratori in costume gri, cand chiar si vestimentar ne putem schimba perceptia asupra noastra si, mai ales, putem imbunatati modul in care ne privesc ceilalti. Poate nu degeaba unele dintre cele mai vizionate si cunoscute seriale sunt cele petrecute in lumi de costum – Suits, The Good Wife, House of Cards, Mad Men! Ele pot fi nu doar momente de traire prin procura, escapism si reverie, ci bucati de inspiratie…macar vestimentara. Asadar sa rezumam cateva din lectiile de stil pe care designerii acestor seriale le ofera femeilor din mediile business.

Cum sa-ti personalizezi “uniforma” de birou:

1. Texturi deosebite ale sacoului.

Dincolo de clasica stofa, cu un procent mai mic sau mai mare de lana, a sacourilor, acestea pot capata o nota aparte daca sunt confectionate din tesaturi buclate, texturate, cu subtile intarsii metalice. Brocartul, jaquard-ul, sacourile sau jachetele cu captuseli deosebite, pot sa-ti confere acel aer de chic pe care-l cautai. Daca sacoul dintr-o stofa pretentioasa ti se pare o piesa cu un mesaj puternic, atunci combin-o cu o pereche de pantaloni simpli, negri, cu dunga. Evita efectul de supraincarcat, trateaza sacourile ca pe piese singulare si asociaza-le mai multor fuste sau perechi de pantaloni

2. Culori pentru sacou.

Daca pantalonii unui costum arata “neprofesional” fiind colorati, nu acelasi lucru se poate spune despre sacou. Daca esti nevoita sa te imbraci in costum ca parte a jobului, pentru ca-ti reprezinti meseria si compania, nimeni nu a precizat daca costumul nu poate fi desperecheat. Pentru a transmite anumite mesaje, a-ti schimba stare de spirit, a-ti exterioriza temperamentul si personalitatea, poarta sacouri colorate pe care le combini cu pantaloni in nuante neutre.

3. Detalii care fac diferenta.

Cliseul asta lingsvistic este adevarat pana la capat si in mediul de business. Tocmai de aceea liderii de opinie, isi pastreaza aspectul autoritar, impunator, insa ies in evidenta prin detalii: gulerele cu forme atipice ale sacourilor (guler supradimensionat, cu aripi, tunica, la baza gatului, fara revere etc.), manecile trei sferturi (sunt atat de feminine), camasile cu funda, camasile tunica, sacourile cu aplicatii de alte materiale (maneci din stofa de lana si spatele din tweed, buzunare din piele etc.), sacourile care au alte modalitati de inchidere (mos si baba, capse, fermoar metalic, se petrece si se leaga intr-o parte cu funda, curea etc.), sacouri la doua randuri de nasturi, pantalonii trei sferturi in locul celor lungi, pantalonii largi cu talia inalta, fusta creion, in locul celei drepte sau fusta in A, cu clini, slitul intr-o parte sau pe un picior etc.

Fermoarul este un element des intalnit la costumele/sacourile venite mai ales din moda americana, un element de design care te trimite la modernitate, la vestimentatia sport, confortabila, redefinit in cea formala. Fermoarul metalic prin stralucirea sa tine locul bijuteriilor, colierelor.

4. Bijuteriile.

Brosele lumii business

Brosele lumii business

Brosa si perlele sunt bijuteriile lumii profesionale.

Presupun ca deja v-ati saturat de mine, de cate ori am putut repeta aceasta sintagma, insa mi se demonstreaza mereu si mereu cat de reala este. Astfel ca, faceti uz de ele. Chit ca aveti siraguri simple, la baza gatului, experimentati cu cele de dimensiuni mai mari sau care au forme deosebite. Grija mare la calitatea lor, cu cat sunt de calitate mai buna, cu atat impresia creata va fi mai puternica si mai pozitiva! Perlele naturale sau, cel mult, cele din sticla sunt singurele acceptate. Purtati cate doua siraguri de dimensiuni diferite sau de culori asemenatoare, asociati-le cu o pereche de cercei simpli din perle si cel mult o brosa.

Accesoriile din lumea business sunt cele care confirma statutul. Daca nu va simtiti in largul vostru purtandu-le, limitati-va la cercei mici, bobite cu surub din aur sau argint. Insa, de sunteti o amatoare de bijuterii, alegeti-le doar pe cele de foarte buna calitate, lucrate ingrijit, cu un nivel estetic ridicat. Evitati gablonturile de mass market, bijuteriile infantile, cele de proasta calitate, cele foarte in tendinte sau extrem de stralucitoare.

Perlele negre pot fi alternativa colierelor clasice de perle albe

Perlele negre pot fi alternativa colierelor clasice de perle albe

5. Esarfele

O alta modalitate de individualizare a tinutei business este aceea a purtarii esarfelor. Daca va inspaimanta purtarea culorilor in imbracaminte, atunci folositi-le ca accente prin saluri sau esarfe. Dupa ce ati stabilim ce nuante va avantajeaza, mixati costume clasice, in culori neutre cu esarfe din matase cu imprimeuri mari colorate, legate in orice mod simtiti. Si aici regula calitatii este esentiala!

6. Pantofii si geanta

Piesele din piele – pantofii, geanta, cureaua, este musai sa fie impecabile, fara cusur, altfel efectul unei tinute poate fi spulberat intr-o secunda. Daca barbatii sunt catalogati dupa ceas si pantofi, femeilor li se scaneaza atent geanta si pantofii. O geanta rigida, din piele de buna calitate, cu o forma clasica, poate deveni o expresie a personalitatii dumneavoastra daca are detalii de design unice si neasteptate sau o culoare si o textura aparte – burgundy, pruna, lilac, gri fumuriu etc.

Neaparat, accesoriile gentii sa fie metalice, iar aceasta sa fie suficient de incapatoare. Daca sunteti totusi adepta posetelor medii, atunci geanta de laptop sau cea de acte sa fie si ea din piele, nu din cele din tesatura sintetica. De asemenea, evitati ziua, la birou texturile lucioase, lanturile metalice si pielea aurie sau argintie. Timpul lor este seara.

Pantofii negri cu talpi rosii, nu e necesar sa spunem cui apartin

Pantofii negri cu talpi rosii, nu e necesar sa spunem cui apartin

Cu cat functia dumneavoastra este mai inalta, cu atat calitatea pieselor de piele din garderoba trebuie sa reflecte acest fapt.

Va astept la cursurile “Cum ma imbrac…” din 22 martie @ Cafe D’Arthe sau la discutii intre patru ochi si un dulap, numite si meditatii de stil,

Cu drag,

Gabi Urda

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.