Cum iti protejezi hainele de molii

By  |  3 Comments

Din cand in cand moliile isi doresc ca dulapul nostru sa devina casa lor, atunci intervenit fiecare cu ce stie mai bine: tablete antii molii, spray, pastile sau, mai natural, lavanda, bile din cedru…

Hai sa detaliem un pic si sa vedem cat de eficiente sunt fiecare dintre solutii:

1. Mai intai e bine sa stim ca moliilor le plac hainele purtate, murdare, cu urme de mirosuri corporale, poate si ceva pete de mancare. Astfel ca o modalitate extrem de eficienta de a ne pastra departe de molii si ravagiile facute de ele, ar fi sa pastram hainele curate (spalate sau curatate chimic) si aerisite

2. Moliilor, care sa ne intelegem ca nu sunt fluturasii, ci micile larve pe care nu le vedem, adora lana, casmirul, blana, angora. Articolele care contin astfel de fibre sunt primele pe care trebuie sa le verificati cand va suspectati garderoba ca a primit molii.

3. Inainte de a aduce un pulover, haina de la second hand, din targurile de vintage, cand le aduceti dintr-o sursa necunoscuta, unde ar putea fi molii, curatati-le chimic sau spalati-le la o temperatura mare de peste 100°C, pentru a elimina orice pericol.

4. Peste vara puteti depozita hainele de blana, articolele din lana, casmir, angora in pungi din plastic inchise ermetic, unde fluturasii nu pot intra si, in concluzie, nu pot depune oua.

5. Pungile cu lavanda aduc un miros puternic, pe care, da fluturii de molie, se spune ca nu-l agreaza, insa o data aparute gaurile in haine nu sunt eficiente. 

6. Daca descoperiti gauri, duceti haina la curatatorie sau spalati-o la temperaturi mari (insa daca e lana, nu e cazul, caci se va strica iremediabil), ori puneti-o intr-o punga si lasati-o la congelator pentru doua saptamani. Este testat stiintific si functioneaza 100%.

7. Daca decizi sa te protejezi cu pastile din naftalina, este bine sa stii ca manipulezi un pesticid care are multe efecte adverse prin gazele pe care le emana. Pastilele vor actiona, doar daca stau intr-un spatiu inchis, iar gazele emanate vor ucide moliile si larvele lor. Preventiv: tabletele de agatat in dulap sunt eficiente.

8. Stiu ca uneori iti doresti atat de mult bereta sau puloverul ca, chiar daca salvate de molii vrei sa repari gaura si sa-l porti in continuare. Iata cateva exemple de cum le poti repara creativ:

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.