Blana artificiala – manevra vestimentara de iarna

By  |  1 Comment
Ursuletul mic si ursuletul mare, asa erau cunoscute cele doua haine de blana artificiala, pe care le-am purtat ani la randul. Erau comode, calduroase, se curatau usor, erau aspectuoase, fusesera ieftine… caci, da, le gasisem intr-un second hand… Acum mai bine de 15 ani a intrat in viata mea blana artificiala, falsa, sintetica, cum vreti sa ii spuneti. De atunci, am mai testat gulere, am primit cadou o haina, dar anul acesta am reluat cautarile pentru o haina animal print sau/si una de urson, asa zisa “teddy bear coat”. Dupa cum stiti cred cu tarie ca, o data ce ai trimis dorinta in Univers, se conspira deja la indeplinirea ei. E o chestiune de timp si rabdare.

Putina istorie

Blana artificiala a fost creata acum mai bine de un secol, primele dati era realizata din ramasite de textile: catifea, catifea reiata, plus, tesatura de covor. Asta prin 1910. Insa, in mod real, blana artificiala cam cum o stim astazi a aparut in 1950. Fibre sintetice dadeau aspectul de castor, raton, ponei, girafa, nurca. Prin 1960 activistii ecologisti au inceput sa fie din ce in ce mai vocali impotriva purtarii de blanuri. Protestele pentru protejarea speciilor pe cale de disparitie sau amenintate, cum sunt felinele mari, PETA People for the Ethical Treatment of Animals. In 1970 a companie producatoare de blanuri artificiale E.F. Timme & Sons a lansat o campanie care promova folosirea blanii artificiale in industria modei. In anii 90 si 2000 blana artificiala a castigat din ce in ce mai mult teren, cei care vand blanuri naturale au devenit mai putini, iar in 2002 fermele care cresteau animale pentru blana au devenit ilegale in Regatul Unit. Insa, blana artificiala a castigat teren in anii 50, mai ales, pentru ca era mai ieftin de produs, asadar poate fi cumparata si de cele care nu isi permiteau naturala. Plus ca, era rebeliunea de a nu mosteni haina de blana a mamei, ci de a purta un model nou in fiecare an, dar de artificiala. Mai mult decat alte tesaturi blana artificiala este considerata o declaratie de stil, dar si una a convingerilor tale ecologiste. Va amintiti reclamele cu Cindy Crawford “Rather go naked, than wear fur!”. Incet-incet in fiecare decada blana artificiala devine mai credibila si ca aspect si ca mesaj, iar mari case de moda se declara fur-free, asa cum a facut si Gucci. Ba, chiar, s-a dezvoltat si o varianta de bio-fur, de blana artificiala bio, caci una dintre probleme este ca sintetica nu este biodegradabila. Insa, discutiile in contradictoriu dintre cei pro si cei contra utilizarii blanii naturale arunca in scena argumente, caci da, sunt avantaje si dezavantaje in ambele tabere. Costa mai putin planeta blana artificiala, chiar daca nu se degradeaza, fata de chimicalele folosite pentru a trata pieile pana ajung sa fie folosite, ca sa nu mai vorbesc despre disparitia animalelor salbatice sau conditiile in care sunt crescute cele din fermele pentru blana. Ramane sa speram ca in timp se vor dezvolta metode mult mai prietenoase cu mediul de a crea blana artificiala. Caci, in a uni clasele sociale, a reusit, fiindca deopotriva luxury si mass market poarta fake fur. Unul din marile avantaje ale blanii artificiale este ca e o tesatura si se lucreaza mai usor, se repara la croitorie, nu ai nevoie de un atelier si masini speciale. Nu este atacata de molii. Apoi, avem mereu alternativa de a purta vintage, de a mari ciclul de viata al unei haine, mai ales ca cele din blana artificiala dureaza mult mai mult decat cele din blana naturala.

Putin styling

Blana artificiala imita multe tipuri de blana, astfel ca poate avea fire mai scurte sau mai lungi, poate fi mai pufoasa sau mai neteda, se poate colora, textura, poate fi croita si lucrata in felurite modele si lungimi. Fiecare dintre noi isi poate gasi una potrivita. Asemenea paltoanelor, daca magazinele sunt acum pline de modele cu o croiala dreapta, la doua randuri de nasturi, celor care nu ne vin bine, cautam mai cu sarg sau ne croim unul potrivit pentru voi, nu luati doar ca se poarta si se gaseste usor, le sta bine unora, nu tuturor. Iar, cat priveste asocierea lor, sa iesim din scoala veche in care haina de blana se purta doar la evenimente elegante, seara sau cand ieseai la restaurant. Sinteticul ne-a eliberat. Poate o sa vi se para amuzant, insa ma gandesc ca haina de blana sintetica a produs aceeasi revolutie ca vesela de plastic, ne-a eliberat. Purtam haina de blana asemenea blanii naturale, dar si in aceleasi conditii ca pe o parka sau pe o geaca de fas. Ca e cu jeans sau rochie eleganta, ca o accesorizam cu un sal, o esarfa sau o brosa (fiind tesatura, poate fi intepata) sau o curea, este la fel de bine. Tine mult de personalitatea vestimentara a fiecareia. Despre stilurile vestimentare mai multe aici: Baze si fundamente: stilurile vestimentare & Lectia de creativitate: Combina stilurile vestimentare. Articolul e presarat de imagini care pot fi puncte de inspiratie pentru tinute in care haina de blana sintetica este in prim plan. Tips: Remix – magazin second hand, dar si site-urile de vintage de pe Instagram sau second hand-urile din oras aduc in sezon haine de blana sau OLX. Voi de unde va cumparati haina de blana sintetica? Care este tinuta cea mai inspirata pe care ati purtat-o sau ati vazut-o creata in jurul unei haine de blana falsa? Votre, Gabi Urda Credit foto: Pinterest.com 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.