Cum iti restilizezi vechea geaca de jeans

By  |  2 Comments

Intr-una dintre zilele saptamanii trecute intra in metrou si se aseaza la cateva scaune de mine, nu mi-am luat ochii de la el inca vreo doua statii, nu, nu era un personaj carismatic care sa-mi fi furat mintile, ci unul creativ, intr-atat incat sa-si puna peste un tricou alb un sacou negru cambrat incheiat de sus pana jos cu zeci de ace de siguranta…

Ne-am obisnuit sa spunem ca tinerii sunt originali, cauta cu tot dinadinsul sa socheze si sa sfideze regulile, chiar si cele vestimentare. Hmm, as zice ca li se pare, ca multi dintre ei, cei pe care ii vad in metrou, pe strada, sunt doar niste buni consumatori din oferta de fast fashion a marilor retaileri. Concluzia, toti ajung sa semene intre ei, sa se imbrace in aceleasi stereotipuri semipreparate pe care le iau din reclame, instagram, vitrinele magazinelor si asazisele modele de stil care-au umplut social media.

Dar, cand si cand mai apare unul inaintea tendintelor, un “incercaret” care foloseste hainele precum plastilina, modificandu-le in urmarirea unui efect, nu urmand reteta din magazin ad litteram, din teama de a fi altfel, de a fi el, pana la capat.

E o dorinta mare a mea de a avea un atelier de restilizare, pe care o tin in viata, pana va prinde viata, cu bucati de texte despre cum sa dai hainelor o a doua sansa, cum sa le restilizezi. Astazi, pentru ca mi-am redescoperit geaca de jeans si o port asiduu, dar si pentru ca am gasit o alta oversized si i-am pus niste ganduri creative, ce putem face cu gecile de jeans pentru a le da un alt suflu mai proaspat:

1. Le taiem:

Asa ca pentru un aer destructurat, le taiem in cateva locuri pe spate, pe maneci, apoi le curatam putin si le spalam pentru a accentua efectul de tocire, franjurii care se formeaza. Daca ne dorim ca efectul sa fie si mai pronuntat, putem sa taiem o jacheta mai lunga oversized, sa o scurtam, pur si simplu, astfel incat sa capete o alta forma, ca si ci cum ar fi croita mai mult pe lat.

2. Le coasem margele:

Inarmati-va cu un ac solid, un degetar si multa rabdare, si, bineinteles, o mana buna de margele, perle sau strasuri divers colorate (aveti grija sa nu aiba culoarea doar la suprafata, caci la spalat se cojesc). Pe buzunare, pe umar, pe mansete, un model pe spate din perle de dimensiuni diferite, orice va spune imaginatia si va lasa rabdarea.

3. Le brodam:

Exista ateliere de retuserie, cu masini de brodat, care va pot ajuta in aceasta sarcina. Intrebati inainte daca exista niste modele deja prestabilite sau puteti voi sa va aduceti un model propriu. O alta solutie este sa le coasem un colaj de broderii pe care il gasim la magazinele de mercerie.

4. Le pictam:

Imi plac in aceeasi masura cele cu pete de vopsea, alandala, dar si cele cu desene naive, ori cele realizate dupa un model sau de o mana mai talentata. Documentati-va putin inainte de a realiza desenul, masurati de mai multe ori, eventual exersati pe o bucata de hartie inainte de a pune pensula pe material. Magazinele de hobby si internetul sunt surse de vopsele textile de calitate.

5. Le aplicam dantela sau diverse bucati de material:

Putem sa prelungim o jacheta prea scurta cu dantela, putem sa acoperim tot spatele cu o bucata de testaura pretioasa, cu paiete, brocard, cu broderii din margele. O alta solutie sunt peticele din piele sau de diverse forme si imprimeuri care pot duce catre o zona boema, hippie.

 

6. Le coasem mesaje simple:

Asa pur si simplu, cu un ac mai gros si ata colorata, brodam asa cum ne pricepem dupa o schita in creion, mesaje simple. Este terapeutic sa lucrezi la un asemenea proiect, care sigur va sta in garderoba ta la loc de cinste fata de alte lucruri cumparate de-a gata.

7. Le inseram maneci noi:

Poate fi o vesta de care ne-am plictisit sau o geaca care are nevoie de o alta fata, ii coasem la croitor sau acasa, daca ne pricem, manecile de la un pulover pe care nu-l mai purtam sau de la o alta jacheta. Propun manecile de la o alta piesa, care ar fi compatibila, pentru ca construi maneci de la zero e mult mai dificil.

 

8. Le umplem de insigne si brose mici:

Pentru a crea un colaj temporar care sa aduca un nou suflu unei jachete de jeans care statea de multa vreme in dulap.

9. Le punem volane din jeans sau un alt material:

10. Le decoloram sau vopsim:

Stiti ca mie imi place sa testez cum reactioneaza clorul pe diverse materiale, insa denim-ul este preferatul meu. Se poate sa nu va iasa chiar ca in imagine, caci nu reusim sa reproducem industrial procesul, insa sigur ceva fain iese.

Voi ce ati mai restilizat in ultima vreme? Ce transformati ati mai adus hainelor? Prin mesajele voastre devenim surse de inspiratie unele pentru celelalte.

Votre,

Gabi Urda

Credit foto: Pinterest.com

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.