Cum ne imbracam corespunzator pentru vremea friguroasa

By  |  7 Comments

Eram eleva si trebuia sa traversez Bucurestiul sa ajung la liceu. Iernile erau cumplite pentru mine. Asteptam de fiecare data peste 15 minute primul autobuz, in care inghetam mai bine de 45 de minute, apoi al doilea, urma o alta asteptare si inca vreo 15-20 minute de calatorie friguroasa. Oricat de gros si adecvat ma echipam de calatorie, am probleme cu circulatia periferica si sfarseam cu degeraturi superficiale la picioare iarna dupa iarna…

Nu am spus aceasta poveste pentru a ma plange de conditiile de transport de acum multi ani, ci, mai ales, a-mi rememora mie cum am deprins pe viu, in ani, a ma proteja de frig. Caci da, adolescente am fost cu toatele si refuzam uneori sa purtam caciula si la -10 grade sau stateam cu geaca descheiata ori, ori… Acum stau langa liceul Iulia Hasdeu si da, astept in statiile de tramvai sau autobuz alaturi de eleve inghetate bocna, cu salele goale (vedeti ce baba am devenit!:))), cu sosete scurte si gleznele la vedere, cu dres de 20 DEN, cu parul ud de ninsoare.

via The Sartorialist

Calea dintre confortabil si frumos s-a descoperit de ceva vreme si o buna parte dintre noi am gasit-o. Daca cititi site-urile de femei despre cum sa te imbraci corespunzator ca sa te feresti de frig, e bine sa stiti ca toate sfaturile sunt valabile pentru cele care se urca in masina, parcheaza la subsol si urca cu liftul in birou. Restul ramane sa ne uitam pe site-urile barbatilor, care da, sunt practici, pragmatici, si unii, mai inclinati catre estetic decat ne-am obisnuit sa credem.

Astfel, asa mai ca pe site-urile dedicate barbatilor, cateva sfaturi despre vestimentatia din iernile geroase:

Stratificarea!

Cheia pentru a suporta vremea rece este stratificarea, a purta o haina peste alta haina si peste alta haina. Este adevarat ca acum vorbesc despre vestimentatia de oras, nu de situatii speciale, de excursii la munte, ski etc.

Cateva straturi mai subtiri o sa-ti tina mai cald decat unul singur gros. De ce? Straturile de aer dintre straturile de haine sunt incalzite de corpul tau si astfel creeaza un scut care te izoleaza de temperatura de afara.

Straturile de impart si ele in trei:

  • stratul de baza
  • stratul care izoleaza
  • stratul de protectie

Stratul de baza

V-am spus ca nu vorbesc despre echipamente sportive, ci de ce purtam zi de zi in oras. Primul strat are menirea sa stea lipit de piele si sa faca un management bun al transpiratiei. Astfel ca recomandarea mea si ce am testat sunt maieurile din fibre naturale (bumbac, matase) sau cele din sintetic, dar de la magazinele cu echipament sportiv, ori body-urile (din cele care se prind intre picioare). La body-uri exista variante din amestecuri de fibre, din bumbac, dantela, spandex etc., cu bretele, cu maneca scurta sau lunga.

Stratul de baza apropiat de piele este extrem de important, el va ofera acel confort atat de cautat si este invizibil pe sub celelalte haine. Investiti in maieuri bune, body-uri, si purtati-le neaparat!

Stratul care izoleaza

Puloverul sau in combinatia: camasa si puloverul. Fibrele naturale sunt cele care izoleaza cel mai bine: lana, casmirul, angora, bumbacul. Nu vorbesc aici despre polar, ci despre niste tinute cu care poti merge la birou, nu la munte.

Va rog mult verificati etichetele puloverelor inainte de a le cumpara, majoritatea au un procent mare de poliester si de aceea nu tin cald, se electrizeaza, se scamoaseaza imediat. Verificati site-urile care vand haine vintage si second hand, acolo veti gasi tricotaje de-o calitate extrem de buna la preturi mici.

Pragmatisme: Cultura Vintage – pulovere din lana, casmir, angora

Pentru picioare, daca va este frig pe sub pantaloni, purtati un colant subtire sau dres, ori cautati pantaloni din stofa de lana captusiti si purtati sosete trei sferturi. In birouri e cald si nu suporti toata ziua dresul pe sub pantaloni.

Stratul care protejeaza

Haina de deasupra. Purtam paltoane in zilele mai putin friguroase, insa cand se inteteste viscolul, cand gerul pisca rau, schimbati paltoanele oricat de groase pe geci captusite, de oras sau de ski, care va protejeaza de vant, care au gluga, guler inalt, care va apara fata de frig. De iarna trecuta am descoperit cum in timpurile geroase haina de blana naturala (am un second hand) sau artficiala, cojocul (de asemenea) sunt o binecuvantare.

via The Sartorialist

Daca imi sariti in cap cu hainele de blana naturala sa stiti ca solutia pe care eu am adoptat-o este sa folosesc ce exista deja, sa nu sprijin comertul cu haine de blana noi. Astfel ca, hainele de blana, piele, cojoacele sunt second hand sau yard sale.

Nu putem sa ne facem sa nu exista blana, ea este si va mai fi multa vreme, pana sa ne schimbam si mai multi opinia asupra animalelor, insa hainele astea exista deja, sa le folosim, sa devina o resursa, nu hrana pentru molii sau gunoi.

Apoi, da, exista haine din blana artificiala atat de frumoase (dar sunt din fibre sintetice si pentru ele se consuma si se polueaza enorm) si pot fi spalate la masina. Asadar, niciuna dintre variante nu este pe deplin responsabila. Poate, doar cea a second hand-ului si a reutilizarii, spre care va indemn.

Pragmatisme: Etola vulpe – Cultura Vintage

In Piata Iancului exista un second hand cu haine de blana si cojoace, mai stiu unul langa Piata Crangasi si unul pe Brezoianu, langa agentia CFR sau restaurant Energia.

Incaltamintea

Pe blog am tot povestit si am tot vorbit si da, ce ramane mereu valabil este ca ai nevoie sa te protejezi de frig la picioare, in primul rand, oricat de imbracat ai fi in sus. Plus ca aluneci si sunt necesare talpile antideparante. Daca cauti si cauti exista cizme cu talpa antiaderenta, pielea tratata sa nu intre umezeala si captusite, cum exista si incaltaminte apres ski care arata foarte bine sau bocanci care-si indeplinesc misiunea.

Cum nu poti sta incaltata cu apres sky la birou si nici nu e recomandabil, adu-ti de schimb niste ghete lejere sau chiar o pereche de pantofi cu siret, ori cizmele cu toc de vreme uscata.

Cat priveste sosetele, cumpara unele bune de bumbac, iar daca simti ca nu fac fata in zilele geroase in care stai mult prin statiile de autobuz, achizitioneaza-ti de la magazinele cu echipament de ski niste sosete speciale. Le-am testat si functioneaza.

Acopera-ti capul!

Chiar daca o sa-ti bagi gatul si fata in trei metri de fular, insa capul iti este expus, iti garantez ca dardai sau vei avea dureri de cap. 80% din caldura corpului se pierde la nivelul capului, asa ca fa bine si cauta in marea asta de modele o caciula, fes, bereta, ceva cu care sa-ti stea bine si poarta ceva pe cap.

Cateva idei dadeam si aici: Cum iti restilizezi palariile, beretele, caciulile sau Si tu… renunti la caciula pentru coafura

Bineinteles, nu uitati de manusi si fular, insa nu faceti din fular doar o piesa cool, cu care te infasori ca o testoasa. Tot ce faci este sa transpiri si sa tremuri, daca nu esti echipata corespunzator in rest, asa cum vorbeam mai sus.

Sfaturile mele sunt date din prisma unei friguroase, acum tot ansamblul depinde mult de nivelul de toleranta la frig al fiecareia.

Dar, dau o strigare friguroaselor, ce alte metode de imblanzire a gerului ati mai gasit?!

Votre,

Gabi Urda

Credit foto: Pinterest.com

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.