
Cum refolosesti dopurile din pluta
Dopurile din pluta, le-am strans mereu intr-o halba imensa, care apoi a devenit o cutie, apoi… Vorbim despre ceva ani, in care le colectam asiduu dupa deschiderea fiecarei sticle de vin. Mama m-a scapat de o mare parte cand s-a apucat sa faca coronite perfecte pentru iubitorii de vin si vinoteci…
Insa, astazi, am simtit ca ganduri de mestesugarit si reciclare cu dopuri din pluta (pe care le tot colectionam) nu am doar eu, asa ca sa impartasesc cateva dintre ideile bune gasite pe net:
- Dopurile din pluta pot deveni suport de organizare
Decat sa va luati o plansa din aceea din pluta, stati si bricolati intr-un weekend o plansa din dopuri de pluta. Este bine sa va luati totusi un carton rigid pe care eventual sa-l prinde-ti de o rama, iar pe acest carton sa incepeti sa lipiti dopurile, unele langa altele, perfect imbinate. Apoi, prindeti-va in piuneze visele si realizarile, dorintele si frustrarile.
Puteti sa le taiati in jumatate si sa le lipiti, aveti grija sa le fierbeti cateva minute inainte pentru a nu se rupe la taiat.
2. Un covoras la baie sau la intrare
Mai ales ca sunteti toti satui de plastic si ne dorim mai multe materiale naturale in casa, iar pluta este o solutie.
Daca aveti rabdare puteti sa gauriti dopurile si sa le coaseti intr-o retea cu ajutorul unei ate tari, plastifiate sau puteti sa le lipiti cu un adeziv rezistent la apa pe vechiul covoras din plastic.
3. Un suport de bucatarie pentru vasele fierbinti
Este foarte util, mai ales ca tocatoarele din lemn sunt mereu prinse in vreun dulap, cand eu scot cratita din cuptor si as vrea sa am pe ce sa o asez… repede. Asa ca luati ceva adeziv puternic sau un suport ca de goblen in care sa asezati strans si fix dopuri de pluta si fa-ti singura un suport.
4. O coronita sau o litera decorativa
Ca tot spuneam despre cele facute de mama, cumparati din magazinele de hobby suporti pentru coronite si incepeti sa lipiti pe ei dopurile din pluta, luandu-va un model de pe internet sau, pur si simplu, din imaginatie. O puteti darui unui amic pasionat de vin sau o puteti pastra pentru bucataria voastra.
5. Cartonase pentru ghivece
Inainte de a rasari si creste suficient de mare, mereu avem de furca cu ghivecele in care nu ne amintim ce seminte am pus. Insa, e mai usor si mai decorativ sa scrii cu un marker numele plantelor aromatice pe dopurile din pluta si sa le pui intr-un bat de frigaruie, apoi sale infigi pe o margine a ghiveciului.
6. Organizer pentru bijuterii
Am mai vorbit la postul despre organizarea bijuteriilor: Cum organizezi si depozitezi bijuteriile, insa este bine sa revenim si sa spunem ca daca lipim strasnic niste dopuri de pluta pe o bucata de lemn sau pe o planseta, colierele si cerceii vor fi vizibili, ordonati si o sa-i purtam mai des, doar pentru ca ii vedem.
7. Manere
Da, dopurile din pluta lipite puternic sau si insurubate si lipite pot deveni niste manere originale pentru dulapurile tale din bucatarie.
8. Suporturi pentru pahare
Da, niciodata nu avem, mai mereu stau ratacite pe undeva, daca le avem, insa sa facem unele din dopuri si sa le tinem la indemana.
9. Suporturi de nume la o petrecere
Mai ales daca tematica este vinul, e minunat sa folosesti dopurile pentru a marca locul fiecaruia la masa.
10. Stampile pentru copii
Dopurile din pluta odata fierte nu se mai sfarama, asa ca le puteti sculpta diverse insemne: luna, soare, stea, inima, cerc, patrat etc., iar copii le pot folosi ca stampile inmuiate in vopsea.
Votre,
Gabi Urda
Credit foto: Pinterest.com