Cum sa cumparam cadouri cu sens

By  |  0 Comments

Nu stiu sa ma inghesui, sa cumpar haotic, prea mult, sa daruiesc din obligatie, de complezenta, sa nu impachetez cadoul, sa nu ma bucur de fiecare dar, sa uit, sa aman un dar, sa incerc sa impresionez cu un cadou, sa si sa si sa….

Le-am facut si le mai facem toti si eu si voi, DAR, DAR ne tratam si ne facem un DAR regasindu-ne echilibrul cu toate ofertele, ispitele si Mos Craciunii din jur. Am si facut un workshop despre asta, despre formula aia magica a cumpararii cadoului cu sens, ca o punte intre cel care daruieste si cel care primeste.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

Si, chiar daca am descoperit intuitiv o formula a cumpararii cadoului ca o punte de comunicare intre mine si cel care primeste darul, tot am simtit ca undeva, cineva sigur o rationalizase si descoperise in cuvinte si formule cum se face. Cu ceva documentare am citit studii socialogice despre cum primim si cum daruim, ce ne bucura, de ce si in ce masura.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

Despre cum sa privesti cadourile dintr-o perspectiva a simplitatii, ca pe cai de comunicare a sentimentelor si emotiilor:

  1. Obiect/nevoie ≠ mesaj

Schimbam perspectiva de la un schimb de obiecte, la un schimb de mesaje, de la “Ce sa-i cumpar?”, la “Ce mesaj vreau sa-i transmit?” de la Öare ce o sa zica de ceea ce i-am cumparat?”, la “Ce sa-i daruiesc, astfel incat sa-i spun asta?”.

Exercitiu: sa daruim cu sufletul si intentia de a ne bucura pe noi si cel care primeste, nu cu portofelul! Cumpara-le prietenilor apropiati cadouri pana in 10 lei, care sa le aminteasca de copilarie sau confectioneaza-le chiar tu.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

Cadourile sunt dincolo de simplul schimb de obiecte, sunt mesaje. Sa numaram gandurile daruite, nu banii investiti intr-un pachet.

Dincolo de toate limitarile noastre, la nivel subtil emotiile comunica inainte noastra. Cumparati-le barbatilor jucariile, tancurile, jocurile video pe care “baietelul”din ei si le refuza pentru ca adultul se cade sa primeasca un pulover, ca are nevoie, sau un parfum, ca el nu-si cumpara niciodata si tu ai vrea sa aiba grija cand si cand sa miroasa bine.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

2. Formula magica 

A + O +E +DP + E = CADOU PERFECT

Asculta – Nu doar sa auzim, ci chiar sa ascultam cu atentie, cu profunzime, cu toate simturile, nu doar cu urechile. Cand in timpul unui documentar de razboi, banal pentru tine, iti dai seama ca stie despre tancuri mai multe decat despre propriul job. Asculta-l! Ascult-o si pe sora ta care-si doreste un semn de la barbatul dorit si cumpara-i lectii de tango, caci feminitatea si magnetismul se afla in noi si asteapta doar un impuls interior.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

Observa – Cu mintea constienta, prezenti, cu bucurie, cu o curiozitate de copil. Cum i se aprind ochii cand pune florile in vaza, cum stie intr-o alchimie doar de ea stiuta, cum la final arata ca in picturile cu flori, cum de nu vazusesi asta pana acum?!… Exista cursuri de ikebana unde ëlfii” florilor afla si mai multe secrete despre arta comunicarii prin flori si haiku-ul unui aranjament floral.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

Efort – Nu mare, dar semnificativ. Cu sens si constient de insemnatatea lui in tot procesul daruirii. Decat o Craciunica de la supermarket-ul din colt, mai bine un drum pana la floraria de la doua statii distanta pentru cumpararea unei orhidee care sa-i completeze colectia, ei, bunicii.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

Dorinta personala – Si aici vine vremea sa vorbim despre puntea creata intre cel care face un cadou si cel care este cadorisit. Intuitia, flerul, ce credem si simtim noi ca vrem sa ajunga la celalalt, poate chiar ce spune ca si-a dorit. Chiar si aceea ca-i dorim o viata plina de dulceata, de bucurie, ca atunci cand era copil, si-i facem doua tavi de fursecuri pe care i le impachetam intr-un castron legat cu funda pe care scriem cu carioca – Viata se infuleca, nu te sfii!.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

Empatie – Sa gasesti in tine sentimentul pe care vrei sa i-l transmiti celui care primeste, sa te pui in papucii lui atat cat poti, sa te pui in locul lui, sa privesti lumea prin ochelarii lui. Sa simti cum e sa fii din nou copil atunci cand ii cumperi un cadou nepotelului tau. Cum e sa fii adolescent si sa vrei bilete la concert, nu carti.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

3. Ambalajul

Sa rupi hartia si sa amani supriza descoperirii cadoului, cat simti ca bucuria creste in tine. De ce sa ne privam pe noi de asta si lumea din jur de o asemenea placere simpla, dar profunda. Lasati pungile de cadou, celor care privesc Craciunul ca pe o corvoada, ca o cursa cu obstacole care-ti curata portofelul, ca pe un prilej de mancare multa si betie “ca doar o data-n an e Craciunul”, ca darurile ca pe schimburi de obiecte si acte de complezenta.

Aaaa, si neaparat, neaparat, scrieti-i numele pe cadou!

Cum sa cumparam cadouri cu sens

4. Felicitare

Uneori cuvintele fac cat toate obiectele din lume. Asa se explica cum de nu-mi amintesc cadourile date de diversi amici in anumiti ani sau cele date de mama, insa am si acum felicitarile si cuvintele lor, unele duioase, altele sfatoase. Scrieti o fraza, spuneti un “Craciun cu bucurie!” in scris, darurile se poarta, mananca, beau, felicitarile raman mereu.

VintageChristmas4

5. Primeste asa cum daruiesti!

Sa acceptam darurile cu un zambet MAAARE cat toata fata, cu imbratisari, cu “Multumesc”, fara sa ne sfiim, fara sa-i spunem ca “Nu trebuia”, “Nu-mi doream nimic”, “De ce ai facut un asemenea efort?!”, “Cadoul meu e mai mic” sau alte asemenea limite, caci iubire e pentru toti si, mai ales, aia din noi e mereu vie si nemarginita. Asadar sa primim cadourile, caci le meritam pe toate si toata IUBIREA.

Cum sa cumparam cadouri cu sens

🎁Apoi VOUCHER-ele CADOU la programele de educație vestimentară sunt printre darurile cu sens pentru femeile dragi din viata voastră sau pentru voi. Avem nevoie de mai multa informație, inspirație, ghidare, conținere, blândețe, STYLING in garderobă, nu doar de haine #morestylinglessshopping
🎁PROGRAMUL VEDETĂ: Corpul tău, stilul tău: https://online.gabiurda.ro/produs/corpul-tau-stilul-tau/
😗Toate cele trei programe au REDUCERE 30% in luna decembrie, pana la final, puteti sa le cumpărați individual sau in pachete. Le găsiți in rubrica MAGAZIN de pe site-ul www.gabiurda.ro, iar eu va stau la dispoziție mereu cu informații pe orice canal media ma contactați.

Cu imbratisari,

Sarbatori pline de fericire si regasire,

Votre,

Gabi Urda

Credit foto: Dan Piersinaru,Pinterest.com

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.