Cum scapi de “Imi e groaza sa-mi cumpar haine”

By  |  2 Comments

“Eu nu ma descurc in magazinele de haine, sunt prea multe optiuni”, “Insistenta vanzatoarelor si indecizia mea ma duc mereu spre acelasi rezultat dezamagitor”, “Mereu imi iau pe cineva apropiat/mama/sora/prietena/sot sa ma sfatuiasca”…

Toate afirmatiile scrise mai sus sunt citate. Ele sunt simptomele unei adevarate fobii a cumparaturilor, opusul “shoppolism-ului”. De la ati cumpara cu nemiluita, fara vreo limita (poate doar cea a cardului), fara vreo logica, fara vreun scop bine stabilit, la a nu-ti cumpara nimic sau mai nimic pentru ca nu te poti decide, nu ai incredere in alegerile tale etc.

Experientele tale ulterioare de shopping de haine s-au terminat nu tocmai fericit – nu ai gasit nimic din ce-ti propusesei, s-a dovedit ca ai ales gresit, asadar acasa nu ti-au mai placut, ai cumparat dupa sfaturile unei alte persoane, asadar rezultatele de pe umeras nu te reprezinta, iar acum ai doar mult mai multe haine.

Dar unde-i evolutia, unei exercitiul deciziei pentru tine, viata si nevoile tale, unde-i bucuria de a te arata bine, de a-ti onora corpul, de a fi frumos, de a-ti fi drag de tine?

Daca iti e groaza sa-ti cumperi haine, iti e groaza si sa le imbraci! Regreti ca le-ai cumparat, asadar nu le folosesti. Suna cunoscut nu?

De ce fiecare incercare de a-mi cumpara haine sfarseste cu  uriasa incarcatura de frustrare si anxietate, alaturi de rezultate mediocre?

Imi e groaza sa-mi cumpar haine

1. Cumpar orice/oricum doar sa am ceva de imbracat…

Te setezi astfel inca de cand pleci acasa, asa ca de ce te mai miri ca este profetie autoimplinita. Si, da, chiar nu gasesti nimic din ce iti propusesei, asa ca alegi orice numai sa scapi, sa ai ceva de pus pe tine.

Dar, daca ai lua demersul ca pe o provocare de a descoperi lucruri noi, combinatii noi, de a-ti bucura ochii si mintea? Cumparaturile de haine nu reprezinta doar utilitate sau, mai rau, un mod de a scoate bani din portofel, de a cheltui, de a pierde vremea, de a toci nervii.

Stai departe de rafturi si constientizeaza momentul in care ai ajuns sa cumperi un anume obiect de imbracaminte doar pentru ca ti se potriveste. Vei ajunge sa construiesti o garderoba de convenienta, de “imi vine si atat”, fara viata, fara personalitate, fara bucurie. In celelalte sectoare ale vietii tale tot iei decizii de care esti fericit/a, care-ti aduc bucurie sau doar pentru ca esti fortata de imprejurari?

 

Decat sa cumperi  haina de care nu te bucuri, mai bine renunta si pleaca acasa cu mana goala. Cu fiecare alegere lipsita de placere, vei construi o imagine pe care nu ti-o doresti, si pe care de altfel nu o meriti.

Relaxeaza-te, devino constient/a de drumul pe care ai pornit si cauta solutii: magazine noi in care nu ai mai intrat pana acum, un consultant vestimentar, macar sfaturi de  shopping / constructie de imagine de pe un site de educatie vestimentara.

2. Cumpar doar cand sunt presat/a de o necesitate stringenta

Am o nunta si doar o zi de shopping, oooff, deja ploua si in cizmele de anul trecut intra apa, evenimentul asta, tocmai acum s-a nimerit. Sa faci cumparaturi presat de timp si de un eveniment, nu este niciodata fructuos.

Motivul pentru care cumperi in ultimul moment este pentru ca nu vroiai de la inceput sa cumperi nimic sau nu stiai ce, asa ca ai tot amanat.

Te lasi dus/a de val si de grija si cumperi ceva, care iti place relativ. Il porti pentru ca oricum alte alternative nu prea ti-ai creat, insa, apoi, il arunci in fundul dulapului pentru urmatorii ani.

De ce nu te opresti un pic din fuga aceasta, nu iti dai o ora in care sa te uiti pe un site, revista, blog de inspiratie, apoi sa-ti faci o imagine mentala a ceea ce iti doresti. Sansele de a gasi cresc cu peste 50%, fata de momentul in care cautai ceva “care sa-mi placa” cat de cat.

Credit: http://www.dailymail.co.uk/

 

3. Cumpar pentru ca asa imi spune mama/prietena/sora/iubitul/vanzatoarea

Ceilalti te sfatuiesc, repet, te sfatuiesc, nu te forteaza sa cumperi. Decizia iti apartine.

Ei iti spun ce cred ei ca este cel mai bine, insa este perspectiva lor, nu a ta. Daca cele doua se intalnesc, perfect, vei cumpara cu inima impacata, insa de nu… De ce te deresponsabilizezi? De ce lasi puterea de a decide, chiar si intr-o chestiune comuna cum este o fusta noua, unei terte persoane?

Chiar si un consultant iti va recomanda, insa decizia finala iti va apartine in totalitate. Chiar de nu stii ce e mai bine pentru tine, tot ai puterea de a stii ce nu e bine sau ce nu iti place.

Daca te simti costumat/a, ca nu te reprezinta deloc, refuza politicos sa cumperi si sa imbraci ceva, doar pentru a-l face pe altul fericit/a. Chiar daca iti vine bine ce iti propune mama/sora/iubitul/vanzatoarea, daca nu te simti in largul tau, atunci clar nu il vei purta si va deveni balast in dulap si in viata.

Planes-Trains-and-Automobiles-movie-scene-Youre-going-the-wrong-way

Imi e teama sa-mi cumpar haine

Cum se manifesta la tine “groaza de a cumpara haine”?

Cumperi presat de evenimente? Sau poate nu ai niciodata incredere in deciziile tale, astfel incat cumperi ceva/orice doar sa nu pleci cu mana goala? Sau poate ca lasi “povara” deciziilor tale de shopping pe seama mamei/colegei de birou/surorii/iubitului ignorandu-ti total instinctul?

Alegerile vestimentare si de imagine (coafura, machiaj etc.) sunt reflexii ale interiorului tau, asa cum sunt si cele legate de stilul de viata, de cariera, cum sunt cele cartile, spectacolele, masina si excursiile pe care le alegi.

Dincolo de a invata care sunt hainele care se potrivesc corpului tau, foloseste-ti instinctul pentru a te gasi pe tine in acele haine, caci de acolo incepe construirea stilului personal.

Cu drag,

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.