Cumparaturile vestimentare facute in calatorii

By  |  0 Comments

Sunt un observator atent si talentat in a descoperi nuantele subtile ale oamenilor, spatiilor si momentelor dincolo de primele “randuri”, intru adanc in straturile limbajului non verbal, in metalimbajul hainelor, gesturilor, asezarii si raportarii la lume si viata…

singhanias

Yard Sale, evenimentul pe care il organizez de mai bine de trei ani jumatate impreuna cu sora mea, mi-a oferit infinite prilejuri de a observa oamenii si comportamentul lor la cumparaturi .

Lipsa de masura, necunoasterea propriilor limite si gusturi vestimentare, auto-iluzionarea vis-a-vis de propria imagine si de perceptia celorlalti, lipsa educatiei estetice si financiare, falsele credinte despre cate kilograme ai si ce ritm de viata, ca sa vorbim despre cele mai rele metehne, dar si tatonarea in alte arealuri vestimentare, testele si experimentele, curiozitatea, ca despre cele tolerabile, toate sunt suportate de garderoba ta.

Dulapul tau si tot ce cuprinde el, haine, accesorii, pantofi, genti, sunt instrumente cu care iti alcatuiesti o imagine. El se expandeaza, scade, se epureaza, devine mai creativ, mai expresiv, sau, din contra iti devine un sabotor in care nu te regasesti si cu care nu comunici.

Iti pare destul de viu, asa-i?!

Chiar este…

Ca sa restrang acest vast domeniu de studiu al garderobei tale si a obiceiurilor de cumparaturi la o mica parte foarte activa vara: cumparaturile vestimentare in vacanta.

Cumparaturile vestimentare in vacanta

Vorbim despre vacante prelungite sau scurte, despre city break-uri si vacante de statiune, insa din experienta mea cu fiecare dintre ele, am vazut ca a face cumparaturi poate deveni o constrangere, o corvoada, o risipa sau, din contra, o placere si, mai ales, un act de exprimare de sine, de cautare a frumosului in viata.

  1. Reducerile si outlet-urile – cu tact si masura!

Exemplul clasic al celor care petrec o vacanta in SUA, de obicei ceva mai lunga, descopera reducerile consistente de acolo si accesibilitatea brandurilor, care pe meleagurile natale trec drept de lux, si cumpara si cumpara si cumpara orice, oricat, fara judecata si limita.

Sunt deja clasice, in experienta mea de consultant de imagine, dulapurile intesate de lucruri noi cu eticheta, relativ demodate, banale, fara vreun aport estetic aduse din America. Bineinteles, trebuie sa va spun ca posesorul nu le-a purtat si integrat vreodata in garderoba sa functionala. Ele ajung la Yard Sale, intr-o ultima incercare de a le gasi sensul si a recupera o mica parte din banii investiti.

Cam acelasi lucru se intampla cand dam iama intr-un outlet. Totul este potentat si de faptul ca dopati fiind de preturile relativ mici si de presiunea marfii multe si a  iluziei chilipirului, uitam sa actionam rationalul si sa probam, sa facem combinatii mentale, daca cumva avem cu ce sa le asociem acasa, daca avem nevoie de ele in viata noastra, daca ne imbunatatesc imaginea, daca le iubim sau nu.

Cumparaturile vestimentare de vacanta

Cumparaturi vestimentare in calatori

Se declanseaza acelasi mecanism prezent in resort-urile cu meniu all inclusive, mancarea e relativ buna, totul e la gramada si tu decizi ca meriti cantitate, mult si atat, nu te intrebi daca este bun pentru tine, daca ai vrea ca mancarea sa fie imbracata intr-o alta experienta, daca este o placere a gustului si a simturilor.

2. Descopera diferentele locale!

Te ajuta un ochi ager si putina documentare prealabila. Spre exemplu in Bulgaria, in locul borcanului cu dulceata de trandafiri, a esentelor otravit-dulcege si a magnetilor de frigider sau a altor chinezarii cu accente etnografice, cumparati designeri bulgari din buticurile mici si bijuterii cu filigran din magazinele de antichitati.

O sa-mi spuneti ca e scump, o sa va spun ca va inselati! Daca vreti sa petreceti cu prietenii apoi, cumparati o bautura locala si invitati-i la o gustare si o poveste acasa, insa toti magnetii, pernutele, bluzitele si sacosele inutile se poate sa va coste fix cat o superba pereche de cercei lucrati manual in anii 60, pe care o sa-i purtati si iubiti de sute de ori.

In America cumpara jeansi si descopera cu ajutorul unui consultant de vanzari din magazinele consacrate ale brandurilor cu traditie in confectionarea jeansilor, care este forma potrivita tie, care sunt caracteristicile ei, croiala si textura tesaturii. Cumpara odata cu perechile de blugi o experienta personalizata, care sa te valorizeze si sa iti imbunatateasca viata.

Cumparaturi vestimentare de vacanta

Cumparaturi vestimentare in calatorii

In Italia cumpara camasi, in Paris colinda pietele de vechituri si magazinele de vintage, in Portugalia probeaza atent incaltamintea lucrata acolo, in tarile exotice, cumpara bijuterii, stofe, haine traditionale, insa pe care le poti asimila in garderoba ta si apleca la ritmul vietii tale.

3. Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Exotismul, originalitatea in a combina si a redefini, a recrea, eclectismul,  nu sunt doar niste notiuni abstracte. A folosi in bucataria ta proprie bolurile de pai de orez cumparate din Asia, a purta bijuteriile masive pentru care te-ai targuit in Maroc, a-ti potrivi pantofii Musette si jeansii Levi’s la caftanul auriu din Thailanda, totul inseamna a transcede statutul de turist care bifeaza, pozeaza si cumpara suveniruri, si a trece in categoria calatorilor care lasa calatoria sa-i schimbe, sa-i duca un pas mai departe in cunoastere si in flexibilitatea mintii in a-si depasi limitele.

Tendintele etno pot fi cumparate din magazinele marilor retaileri, reinterpretari intermediate de designeri, confectionate pe materiale ieftine in China sau ne putem insusi dintr-o bucatica din vacantele noastre cautandu-ne fota cumparata din Banat, baticul din Ucraina, fusta tesuta cu motive peruane culeasa dintr-un targ din Lima.

Cumparaturi vestimentare in calatorii

Cumparaturile vestimentare de vacanta

Cumpara mai putin si mai constient, traieste vacanta si prin lucrurile materiale cu care te intorci!

Credit foto: Pinterest.com

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.