De ce fetitele poarta roz si baieteii bleu

By  |  0 Comments

Culorile anului 2016 sunt, pare-se, dupa Institutul Pantone, roz cuart si bleu serenitate. Dincolo de semnificatiile lor derivate din numele asociate nuantelor, pe mine m-au dus cu gandul la culorile regasite in hainele bebelusilor fetite si baietei. Ori de aici, mintea scormonitoare isi continua silogismul si apare interogatia din titlu: “De ce fetitele poarta roz si baieteii bleu?”

De ce poarta fetitele roz si baieteii bleu

Pe masura ce citeam despre semnificatiile pe care le-au capatat pe parcursul istoriei culorile, aflu, asa cum banuiam de fapt, ca aceasta cutuma coloristica a fost transformata intr-un instrument de marketing destul de recent, prin anii 20 si nu, bebelusii chiar nu eram priviti ca apartinand unui anume gen social si purtau nediferentiat albul.

Ca lucrurile sa fie si mai amuzante si sa ne confirme inca o data ca este bine sa punem la indoiala totul, pentru a ajunge la adevarul nostru, in Evul Mediu, rozul, ca o declinare a rosului, era culoarea soldatilor, razboinicilor, asadar a barbatilor, iar bleul era culoarea Fecioarei Maria, asadar a femeilor. Pam-pam!

De ce poarta fetitele roz si baieteii bleu

La jumatatea secolului al 19-lea, atributele sociale ale acestor tonuri de culoare se inverseaza. Sunt o gramada de teorii printre care si cea ca baietii erau un dar al lui Dumnezeu, asadar li s-a atribuit bleul, iar rozul ajunge un dat al fetitelor si femeilor fiind impus Madame de Pompadour. Interesant este, cu toate ca se facuse aceasta asociere, bebelusii erau, in continuare, invesmantati in alb, care simboliza puritatea si inocenta copilariei, dar, pragmatic, putea fi inalbit si rezista spalarilor frecvente.

Traditia de a diferentia fetele de baieti prin cele doua culori intra in cultura colectiva cu adevarat abia in 1930. Jo B. Paolini, profesor de istorie la universitatea Maryland din Statele Unite, publica in 2013: “Pink and Blue: Telling the Girls from the Boys in America”. Acolo ea explica cum fetele si baietii purtau aceleasi rochite albe pana la varsta de sase ani, bumbacul alb fiind mai usor de albit decat o tesatura de culoare.

Classic Collection, Page 122, 10420816, Two little children, in a studio shot, little girl dressed in a pink cardigan, little boy dressed in a blue cardigan, both looking at something on the floor, 1967  (Photo by Popperfoto/Getty Images)

Classic Collection, Page 122, 10420816, Two little children, in a studio shot, little girl dressed in a pink cardigan, little boy dressed in a blue cardigan, both looking at something on the floor, 1967 (Photo by Popperfoto/Getty Images)

Dar in secolul 19, roz si bleu, ca si alte culori pastel isi fac intrarea in moda infantila, dar nu sunt atribuite unui gen, pana la Primul Razboi Mondial. Incepand cu anii 1940, odata cu fabricarea industriala a hainelor, odata cu aparitia marketing-ului si publicitatii, a fost fixata norma cum ca fetele poarta roz, iar baietii bleu.

E interesant si o alta explicatie pe care am gasit-o, cum ca: Rosu si bleu, constituie doua culori din extremitatile spectrului. In mod traditional, albastrul reprezinta fortele conservatoare, iar rosul reprezinta pe cele revolutionare si progresiste.

Moda pentru copii
Sunt matusa, una indragostita de bebelina Ema, dar care, ca si maica-sa, ne straduim sa nu ii limitam universul la nuante de roz si, de pe acum, largim paleta coloristica. Cum banuiati, m-am apucat sa citesc putin si despre moda pentru copiii si sa aflu ceva despre evolutia ei.

De ce poarta fetitele roz si baieteii bleu

Chiar daca preturile hainelor pentru copiii par, toate, a fi incadrate la categoria “lux” din pricina preturilor piperate, justificate doar partial prin dificultatea de a coase la acele dimensiuni, sectorul hainelor de lux, pe bune, pentru copiii ocupa 5% din vanzarile de moda de lux la nivel mondial.

In ciuda dezvoltarii acerbe a caselor de moda in zona de prêt-à-porter infantil, rozul si bleul par, inca, singurele variante posibile de a-i imbraca pe micuti. Si totusi! Parca industria hainelor pentru copiii se dezvolta intr-un ritm mai lent, cu stindardele roz pal si bleu ciel. Casele Cacharel, Sonia Rykiel, Chantal Thomass si Jean-Charles de Castelbajac au integrat moda pentru copiii in cea a adultilor, iar aceeasi tendinta a fost preluata si de stilistii caselor specializate pentru copii.

Grace de Monaco i-a cerut casei Dior sa-i creeze rochii pentru micuta sa Caroline, iar sase ani mai tarziu de la aceasta cerinta, se deschidea primul butic Baby Dior.

Cat priveste rozul si bleul parca nu-s chiar o traditie, ci mai degraba un reflex creat de consumerism,

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.