Imbracatul frumos continua si dincolo de birou

By  |  8 Comments

Se uita insistent, zambind inspre mine. Ii raspund la zambet, iar ea se apropie de banca pe care stateam: Äaa, deci tu esti asa draguta mereu!”, imi spune masurandu-ma din cap pana in varful cizmelor. Atunci am avut o revelatie… psihologico-vestimentara…

Valorile noastre estetice

La fel ca si emotiile, ajungem sa le intelegem si aprofundam doar cand le exprimam. La inceput nu le punem neaparat in cuvinte, insa poate ar fi vremea sa luam o foaie si un pix si sa descriem cum aratam in 5-7 atribute si, eventual, cum am vrea sa aratam.

Cu doamna din introducere ma vazusem pana atunci doar in contexte profesionale, atelierele de stil personal, probabil la cateva editii de Yard Sale, unde, se presupune ca eu ma imbrac si arat bine pentru ca e o obligatie care tine de profesia mea. Asa cum vedetele se imbraca bine la aparitiile publice, pentru ca in viata privata sau la supermarket sa fie filmate cu tricouri patate si pantaloni de trening lasati.

Ori, atunci am realizat eu chiar sunt “draguta” mereu, nu neaparat aranjata mereu, insa ingrijita, decenta, cu o nota de chic mereu, dar mereu COERENTA. Asta si pentru ca am construit o garderoba in care piesele se pot combina lesne in tinute confortabile, adaptabile diverselor contexte si, mai ales, pentru ca ma simt asa cum arat.

Exista si vedete, cele care mereu sunt calificate ca bine imbracate, care au o prezenta vizuala coerenta  si placuta mereu, dar mereu, nu doar cand apar in lumina bliturilor: Cate Blanchett, Sarah Jessica Parker, Charlize Theron, Sienna Miller, Naomi Watts, ca sa enumar cateva.

Cate-Blanchett-and-Sons

Vedetele in timpul liber

Vedetele in timpul liber

Stilul este un proces care tine de toate aspectele vietii 

Asa cum faci un lucru, le faci pe toate! (nu mai tin minte unde am citit proverbul, insa a devenit unul dintre preceptele vietii mele)

Hainele sunt doar o bucata dintr-o perspectiva creativa, autentica, aproape de cine suntem cu adevarat si cum ne exprimam, de fapt, pe noi in toate activitatile pe care le facem. Daca schimbi ceva in modul in care te imbraci, vei schimba si in modul in care alegi calatoriile, in care mananci, citesti, privesti viata. Odata ce devii constient intr-un segment al vietii, procesul se va extinde si in celelalte.

Exercitiu: Fa un pariu cu tine si poarta fusta timp de trei zile pe saptamana! Pregateste-ti din weekend tinute cu fusta pe care sa le porti in timpul saptamanii, scoate fustele care-ti plac, aranjeaza-le si iubeste-le din nou.

Daca simti ca porti o masca la birou, e normal sa manifesti asta in modul in care te imbraci si arati. Vei arunca cat colo haina de birou care te tine prizoniera in acel alter ego si vei cadea, la propriu vei cadea, in extrema cealalta a delasarii.

Concrete-Runway-Fashion-Style-quotes-6

Bucuria de a fi tu cu tine, de a te exprima prin hainele tale, prin modul in care arati este anulata. Esti profund nefericita cu ce ti se intampla, iar o tinuta mai ingrijita la birou nu face decat sa lustruiasca o imagine falsa.

Atat.

Nu rezolva nimic.

Rezolvarea este o reevaluare a propriei tale perceptii asupra a ceea ce faci si ce esti, a gradului tau de bucurie, a curajului tau in a te exprima, in general… si in aspect in particular.

Stilul personal este un proces continuu

Daca iti doresti doar o imagine mai lustruita la birou, o poti obtine, insa cu eforturi uriase si rezultate superficiale de scurta durata. Asa-i cand faci ceva fara o motivatie din interior, ci dintr-o conditionare externa.

Femeile imi trimit uneori intrebari despre tinutele lor: fain, ma bucur mult sa discut cu ele, insa de ce strict doar despre tinutele de birou?! Sunt 90% din intrebari.

Oare ducem noi cu toatele o viata schizoida, in care ne chinuim sa ne compunem tinute de dragul statutului, a fisei de post, a codului vestimentar din corporatie, de ochii sefei sau colegilor? Iar, in rest, oare vrem sa ne eliberam de armura si rupem imaginea contrafacuta, iar de sub ea apare adevarata noastra natura: in colanti si tricou lalai, in trening, in jeansii vechi si fara sutien in parc, pretinzand ca asa ne simtim confortabil?

stil personal

Ramai coerenta cu valorile tale estetice in orice mediu ai fi prezenta, altfel te vei simti sfasiata intre ce esti, de fapt, si ce pari.

Dincolo de birou exista viata. Daca o cream, daca ne dorim sa existe.

Daca ne sunam cei cativa prieteni si iesim in oras, la teatru, la concert, organizam o masa, o petrecere, un picnic. Daca ne scoatem partenerul, sotul, iubitul, copiii la iarba verde, la un targ de carte, la un vernisaj, un curs de pictura etc.

Ocaziile nu se asteapta, se creeaza. Viata se intampla cu ajutorul nostru, fiind direct implicate, nu ni se intampla, ca si cum nu avem nici un control.

Hainele noastre pot deveni impulsuri catre creativitate si catre curajul de a ne exprima adevaratul sine. Daca ne exprimam coerent valorile estetice, daca ne dezvoltam spiritul critic, daca cautam sa ne eliberam de zona de confort vestimentar, se va schimba perspectiva asupra intamplarilor, deciziilor si vietii noastre. Spatiul din care le vom privi pe toate va deveni mai constient si mai ancorat in prezent.

Stilul vestimentar se construieste dincolo de haine

Cei care calatoresc frecvent si-au cultivat curiozitatea, abilitatea de a se organiza, dar si perseverenta de a-si urma drumul pana ajung la destinatie. Si nu, chiar nu e vorba de bani decat intr-o proportie mai mica decat ati crede. Stiu oameni care calatoresc cu 100 euro si mai putin.

Cum stiu oameni care se imbraca integral de la second hand si arata foarte coerent, creativ si decent, iar unii care cheltuie salarii mari si par pierduti in propriile haine.

Stil personal

La fel este si in cazul stilului personal – cartile, documentarele, contemplarea naturii, vizitarea muzeelor, muzica, practicarea unui sport contribuie mai mult decat un portofel doldora care va insoteste in mall.

Creativitatea se dezvolta asemenea unui muschi, pas cu pas, cu mici escapade din zona noastra de confort.

Lucrand la perspectiva noastra estetica asupra vietii in general, nu doar a garderobei.

Exercitiu: Saptamana asta probeaza ceva ce nu ai si probat niciodata, o croiala, o culoare, un material total nou si diferit pentru tine. Cu cat te sperie mai tare cu atat mai bine. Analizeaza cum te simti apoi.

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.