Hainele si carjele psihologice
De fiecare data cand cumperi sau imbraci o haina faci o alegere constienta, in care emotionalul predomina, iar partea rationala isi joaca cartea intr-o masura mai mica. In diversele situatii de viata, ne bazam pe haine ca pe niste carje psihologice pentru a ne fi scut, a ne fi arma, a ne fi reprezentant sau a ne fi camuflaj…
Si acestea sunt doar cateva dintre rolurile pe care, de cele mai multe ori inconstient, le dam articolelor vestimentare. Noi le insuflam hainelor anumite roluri, iar acestea reusesc sau nu, in functie de cat de bine ne cunoastem pe noi si garderoba noastra sa trezeasca anumite emotii in noi si in ceilalti.
La ultima verificare toate textilele din dulapul meu erau neinsufletite, asadar ele nu s-au aruncat in cosul meu si nu mi-au luat banii din portofel pentru a-mi deveni garderoba. Eu le-am ales, eu le-am platit, eu decid cand si cum sa le port.
Asadar, sa nu ne mai mintim cu faptul ca nu stim cum am ajuns sa aratam “asa fara sare si piper imbracate”, “cu chestii in care parca nu ma mai regasesc”, “prea controlata si lipsita de creativitate”, “prea sexi pentru birou, mi se spune” etc.
Simplu.
Am pierdut contactul cu noi insine, asadar si cu deciziile noastre de orice natura ar fi ele, chiar si cele vestimentare.
Cand nu mai gasesc confort sufletesc in garderoba lor, femeile pleaca la cumparaturi. Insa, dilema se afla in sufletul tau si nu pe rafturile unui magazin.
Ori daca in cazul alegerilor care tin de slujba sau de locul in care stai, constrangerile independent de tine sunt mai puternice, in cazul hainelor nu este asa. Astazi, traim vremuri unice din punct de vedere al garderobei si al marimii sale. Nici o generatie inaintea noastra nu a cunoscut un asa aflux de piese vestimentare, de o asemenea diversitate si pe care sa si le poata permite.
Bunicile noastre isi pretuiau rochiile, cele cateva pe care le aveau, cumparate sau confectionate cu greu, din materiale textile pe care le procurau dificil si cu bani destul de multi, comparativ cu nivelul lor de trai. Hainele erau mult mai trainic facute, pentru ca se demodau greu si, astfel, se purtau frecvent, ani la randul, in diverse combinatii.
Atunci, paleta lor de alegeri era limitata, insa creativitatea din punctul meu de vedere era potentata de lipsa resurselor. Acum, avem atat de multe alegeri de facut, pentru ca avem atat de multe optiuni, incat am ajuns sa nu mai stim ce sa alegem si sa dam altora aceasta putere. Ne imbracam cum ni se spune, cum ni se arata in reclamele marilor retaileri, cum vedem pe manechinele din magazine, cum surprind pozele de pe Pinterest sau Instagram inspirate tot de o cultura a consumului excesiv si facil.
Dar, revenind la alegerile noastre vestimentare constiente, exista atatea alternative, incat doar traitul pe pilot automat ne tine departe de a ne exprima pe noi in lume la adevaratul potential estetic. Outlet-ul, yard sale-ul, second hand-ul, magazinul online de vintage, croitoreasa, atelierul de designer, micul butic, toate sunt alternative in a descoperi haine pe care sa le alegem constient si care sa formeze o garderoba care sa ne fie aliat in stima de sine.
Cum folosim hainele ca pe niste carje psihologice?
Suntem inaintea unei prezentari importante, a unui discurs, negociere sau intalniri care ne-a ridicat adrenalina?
Solutia: Hainele-scut.
Ne alegem dinainte tinuta, cu o zi sau mai mult dinainte, cand starea de calm inca exista. Hainele sunt cele potrivite circumstantei si nivelului de formalitate, unele in care aratam si ne simtim securizate, frumoase, care ne fac sa ne indreptam spatele si sa zambim pline de incredere.
Chiar daca mai apar emotii, normale de altfel in asemenea momente, starea de siguranta, pe care o resimti imbracata in frumosul tau “scut”, te va ajuta sa te centrezi, sa poti obtine atentia si timpul celor din audienta, sa-ti duci la final cu succes misiunea.
Ai observat cum hainele din dulap se stramteaza peste noapte? Cum nimic nu-ti mai vine bine, totul pica ciudat?
Solutia: Hainele-camuflaj.
Problemele de silueta au felul lor subtil, abia simtit de a se manifesta. Atunci alegi din dulap haine mai largi, care te ascund, nici macar nu te gandesti in prima faza sa revii la silueta ta initiala, sau nu pui dilemele legate de imaginea ta pe seama kilogramelor in plus, ci le arunci in spatele garderobei. Incet-incet te obisnuiesti cu raul, pui deoparte oftand hainele care nu iti mai vin si te scufunzi in hainele tale camuflaj, mai largi, mai lungi, negre etc.
O alta solutie: Sa incerci sa-ti mentii silueta. Ori daca acest lucru nu mai este posibil, sa-ti asumi cele cateva kilograme constient, sustinandu-ti noua imagine/silueta cu noi abilitati stilistice, cu forme noi, croieli care te avantajeaza pe noua tu, cu trucuri care sa scoata in evidenta decolteul mai plin de acum si, nu neaparat, care sa ascunda talia pierduta.
“Scuzati-ma, imi puteti aduce, va rog o masura mai mare?” “Aa, cu mine vorbeati, nu sunt vanzatoare in acest magazin!” Vi s-a intamplat sa fiti confundata cu vanzatoarea, secretara etc.
Solutia: Hainele-statut sau hainele-reprezentant.
Uneori oamenii, pur si simplu, nu sunt atenti, alteori este un mesaj nonverbal vizual care ne-a scapat de sub control, de care nu am fost constiente pana atunci. Se poate sa fie modul in care eram imbracate (jeansi si tricou negru, cum sunt multe vanzatoare in magazinele de haine), suprapus pe o anume atitudine (nesigur, sfios, putin complexat, nesigur pe puterea si autoritatea sa, prea disponibila etc.).
Daca va doriti sa evitati astfel de situatii, atunci adoptati tactica “Imbraca-te astfel incat portarul sa-ti tina usa!”, sau macar exersati-o pana hainele va contamineaza cu atitudinea potrivita si ajungeti sa o aveti oricand. Astfel, oricat de simplu si confortabil ati fi imbracata, accesoriile (bijuterii expresive, mari, frumoase, ochelari de vedere creativi, manusi, esarfe, genti) or sa va ridice valoarea tinutei imediat. Majoritatea dintre noi nu face diferenta intre un tricou alb din piata si unul pe care ai dat multi bani, insa oricand o bijuterie sau o geanta cu design or sa le spuna “aici e vorba de cineva important”.
Cand avem inima franta cum ne imbracam? Dar cand suntem indragostite? Oare cum o facem cand suntem depresive? Dar cand nu ne gasim bucurie in viata noastra asa cum e ea acum? Cum ne imbracam cand am avut un succes?
Voi cum va folositi de haine ca de o carja psihologica?
Eu m-am mai dat ca exemplu si aici: Cum sa porti negru vara.
Imbratisez cu drag,
Votre,
Gabi Urda