Deco-eco: cum reciclezi esarfele
Iubesc esarfele pentru plenitudinea lor ca obiecte. Sunt niste compozitii inchise, asa cum sunt si tablourile. Totul este armonios intr-un patrat de matase: formele, culorile, povestea imortalizata, contopirea senzatiilor tactile cu cele vizuale, izul subtil de parfum pastrat in fibrele moi, versatilitatea…
Esarfele inramate.
Priviti altfel esarfele, ca pe niste creatii artistice pe matase sau vascoza, ca pe niste imagini pe care le-ati putea admira la nesfarsit, care v-ar putea bucura ochiul si sufletul, v-ar putea infrumuseta peretii casei sau biroului. Cumparati esarfe mai vechi sau cautati in cosul dumneavoastra de esarfe si alegeti o serie unite prin culori complementare sau forme geometrice asemenea, ori efectiv, priviti-le ca pe niste actori ai unei povesti care se va contura pe peretele living-ului.
Esarfele – fete de perna.
“Tanu-i un motan cuminte, / Si-i atata de curat / C-are voie sa se culce / Chiar pe pernele din pat” (Elena Farago). Eu nu prea aveam voie, erau decorative si se mai stricau. Au fost destul de scumpe si parca acum nici nu se mai potrivesc atat de bine cu acea canapea.
Hmmm… Ce-ar fi sa va coaseti mai multe seturi de fete de perne din esarfele voastre mai vechi. La Yard Sale, in second hand-uri, uitate prin cutii si dulapuri veti gasi esarfe mai mari din bumbac sau acril pe care nu le mai purtati la gat, insa sigur le veti iubi pe canapea. Ca sa nu mai spun ca puteti realiza doar o fata a pernei din esarfa, restul poate fi dintr-o stofa mai tare, eventual un cupon pe care-l veti lua ieftin din magazinele de metraje.
Esarfele – genti.
Pentru indemanaticele boho chic! Esarfele dintr-un material mai rigid se dubleaza cu o captuseala, li se ataseaza bretele dintr-o curea veche sau alte bretele dintr-o chinga mai tare. Pentru un plus de efect le puteti accesoriza cu ciucuri, banuti metalici sau franjuri.
Esarfele – perdele.
Lumina puternica a amiezei este imblanzita de perdelele vaporoase din esarfe lungi de matase. Coaseti-le pe verticala ca un joc de linii, esarfe lungi vaporoase in culori pastelate, pe care sa le atarnati la geamul bucatariei sau realizati o perdea patchwork din batistute de bumbac cu care sa acoperiti intrarea camarii.
5. Esarfe – coliere.
Aveti nevoie de un colier din bile de lemn, o masina de cusut si o esarfa frumoasa. Veti gasi si de-a gata, insa veti fi atat de mandra cand vor iesi din propriile maini si le veti purta cu mai mare drag. Sau de ce nu vor fi niste cadouri excelente pentru femeile dragi voua. Se coase un tub dintr-o esarfa veche avand grija sa i se lase capetele libere, apoi se introduc bilele de lemn, se face cate un nod dupa fiecare bila si gata!
6. Esarfe – de capitonat.
Spatarul fotoliilor vechi sau recamierul mostenit de la bunica, ba chiar speteaza comodei ar avea nevoie de o imbunatatire, iar esarfele din bumbac rigid pot fi folosite ca material de capitonat, insa mai ales pe suprafetele pe care nu se sta. Modelele, culorile esarfelor vor inveseli si innobila mobila uzata, insa tesatura nu este extrem de rezistenta, asa ca nu va rezista in timp daca uzura este mare.
Voi cu ce compozitii reciclate din esarfe vechi va mandriti?
Credit: Pinterest.com
Votre,
Gabi Urda
2 Comments