Garderoba si dezvoltarea personala

By  |  4 Comments

In pregatirea programului de consultanta vestimentara online, pe care-l pritocesc de ceva vreme, am lansat un chestionar, iar raspunsurile voastre, mi-au confirmat o parte dintre presupozitiile legate de schimbarile de imagine si m-au facut sa regandesc altele…

Program consiliere vestimentara

Orele de consultanta vestimentara cu zeci si zeci de cliente, cu workshop-urile de stil personal si de imagine profesionala, experienta si drumul meu spre consultanta de imagine mi-au aratat fara tagada ca dezvoltarea personala si identitatea vizuala sunt interconectate.

  1. Aceasta legatura este bidirectionala, ea poate porni dinspre cautarile noastre introspective, alaturi de un psihoterapeut, un coach, un mentor sau in diverse ateliere si programe de dezvoltare personala si duce si catre imaginea personala ca reflexie a interiorului.
  2. Ori hainele, pot deveni materie prima pragmatica, solida, ferma, palpabila a schimbarilor comportamentale si mentale pe care le prevesteste, uneori le sustine. Astfel, pe parcursul unei sedinte de consultanta vestimentara, prin modul in care se raporteaza la imaginea lor, prin modul in care isi asuma corpul, isi gestioneaza veniturile rezervate hainelor etc. ajung sa discutam si despre nevoia unei abordari (cu un coach, psihoterapeut) printr-un proces profund de dezvoltare personala.

3e6f8b3fb53b9f83b9aa04379bdf25de

Hainele au puterea de a face vizibile temperamentele noastre, personalitatile noastre, gusturile noastre, valorile, statutul nostru social, academic, financiar, dar si starile noastre emotionale sau ritmul de viata. Acest fapt nu este revelat doar ochilor profesionistilor, ci, mai ales, celor care traiesc constient, conectati la ei si la ceilalti.

Modul in care ne alcatuim imaginea si o prezentam in lume, identitatea noastra vizuala (vestimentatie, modul in care ne pozitionam spatial, gesturile, mimica, machiajul, cum suntem tunsi/tunse etc.) sunt semnale prin care ceilalti ne decodeaza. Pana la urma suntem fiinte vizuale, iar 90% din corpul nostru (mai ales acum in sezonul rece) este acoperit de haine. Insa, nu va imaginati ca in cateva secunde ale unei prime interactiuni, pana veti apuca sa vorbiti cu cealalta persoana, la mana primei impresii cineva isi va da seama de profunzimile personalitatii voastre. Nu? Ci, o sa decida cata atentie si timp o sa va acorde.

De aceea prima impresie este atat de importanta in circumstante vitale pentru noi: prima intalnire cu un partener de afaceri, cu un client, cu o fata/baiat, cu parintii lui/ei, cu viitorul angajator etc.

Apoi, dincolo de a influenta perceptia celorlalti, imaginea noastra in oglinda ne influenteaza pe noi insine. Iris Apfel, designer de interior, o doamna cu stil aparte, spunea: “Cea mai mare gafa in moda este sa te uiti in oglinda si sa vezi pe altcineva”. Ranile noastre, traumele, mostenirile noastre din mediul familial si/sau dintr-un sistemn educational mult prea conformist si limitativ, ne fac sa purtam ochelari ca “sunt prea grasa”, “nu stiu cu ce-mi sta bine”, “mama, intotdeauna, a fost mai atenta la detaliile astea, mai eleganta, eu seman cu tata”, “ma straduiesc sa fiu mai sexi” etc.

Iris apfel

 

Tu esti primul om pe care-l vezi dimineata in oglinda! TU. Tu esti omul care se uita la tine dupa ce te-ai imbracat, inainte de a iesi pe usa. Cum se simte? Cum te simti?

Intoarce-te la tine, fii atent la senzatiile, emotiile si corpul tau. Indeparteaza din minte vocile straine de tine: cum ai vrea sa te vada ceilalti, nu-l intreba de sot/iubit/mama/colega de camera, nu te gandi ce as zice eu, nu te compara cu cineva sau cu vreo poza din revista, de pe blog etc.

Pentru o clipa fii in contact cu tine si cu reflexia asta alcatuita si din haine, accesorii si machiaj pe care o vezi acolo in fata ta!

  • Esti confortabila? Corpul tau se simte in largul lui in hainele acelea? (Un articol acid si pertinent Si tu lasi stilul pentru confort)
  • Te simti frumoasa?
  • Arati frumos? (Este o diferenta intre a arata frumos si a ma simti frumos. Prima vine ca o remarca obiectiva, ma uit la mine din exterior si trag o concluzie si cealalta vine din interior: ma apreciez, ma onorez si ma asum, indiferent de conditionarile estetice si valorile impuse de exterior.)
  • Te simti sigura pe tine sa faci fata situatiilor din ziua aceea, chiar si neprevazute?
  • Ce compliment ti-ai face daca te-ai vedea? (Vorbele de admiratie pot fi la adresa unei piese de imbracaminte sau la adresa ta, a ceea ce emani. De aici “Daca remarci rochia si nu femeia, inseamna ca ai imbracat rochia nepotrivita tie”. Atitudinea si trupul tau imbraca rochia, o valorizeaza, ii dau fond, astfel ea este doar o forma, una valoroasa estetic, poate, dar doar o forma. Azi se pare ca imi plac citatele, caci imi amintesc de Karl Lagerfeld care spunea ca: “Eleganta unei femei este in ea, caci daca nu o are goala, nu o va avea nici imbracata.” si da, e perceptia noastra pozitiva despre noi si nu formele corporale, pe bune. Am vazut 80 kilograme cu un sex appeal debordant si 50 kilograme doar slabe, fara bucuria corpului lor, fara bucuria de a si-l scoate in evidenta expresiv, creativ, prin hainele care-l imbraca).

women-and-fashion

Am vorbit mult de corp, de cunoasterea lui, de asumarea lui si credeti-ma este piatra de temelie in a avea o relatie plina de bucurie, de creativitate, de libertate cu voi, cu mintea voastra, cu garderoba noastra.

Stiu pentru ca, pe mine, hainele mai mult m-au invatat, decat m-au imbracat. Pentru ca de la o femeie tanara care-si ura si ascundea corpul, kilogramele in plus, sprancenele prea mari si negre, cearcanele, nasul, vergeturile, am ajuns sa le consider aliatele mele, sa le multumesc ca m-au dus pe drumul cunoasterii si acceptarii.

Am muncit la asta si la altele, mult, cu depresii, cu plans, cu psihoterapie, cu multe prea multe kilograme in minus, cu dependenta de sala, cu diete absurde. Insa, acest travaliu m-a crescut mare, am inceput sa-mi inteleg corpul, sa fac pace cu el, sa-l onorez si iubesc, am invatat multe despre el si despre cum sa-l imbraci, astfel incat hainele sa devina instrumente care sa-ti sporeasca starile pozitive, sa-ti provoace mintea sa devina mai flexibila, mai creativa, sa te duca in zone in care nu esti confortabila, dar provocatoare pentru maturizarea ta: cum este cea a feminitatii senzuale sau a celei inocente, a femeii increzatoare, a relaxarii cu tine etc.

Iris Apfel

Suntem holistici; o parte reflecta intregul.

Cand incepem sa schimbam modul in care ne simtim in corpul nostru, in hainele cu care-l imbracam, se declanseaza o mutare de perspectiva si in alte planuri: modul in care ne raportam la alimentatia noastra, la relatiile noastre, la viata noastra sociala, la parcursul nostru profesional, la timpul liber, la educatia noastra etc.

Primul modul al programului de consiliere vestimentara va fi legat de corp si relatia sa cu hainele, va fi un kit accesibil, usor de inteles, imediat de pus in practica, revelator si transformational.

Inscrie-te si tu AICI daca iti doresti sa fii anuntata de el:

program-anunt

Program online de consiliere de imagine

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.