Haina face pe om – Istanbul via Bucuresti

By  |  2 Comments
Negustori si boieri in perioada fanariota

Negustori si boieri in perioada fanariota

Alecu Russo spunea in 1851 “Straiul face omul. Felul hainei modeleaza trupul si mintea si intipareste din parinti in fii traditiile si obiceiurile.” Am intalnit acest citat in articolul lui Andrei Oisteanu din Revista 22 cat cautam despre influentele fanariote in moda boierilor de pe la noi. Aceasta curiozitate a fost declansata de imaginile de pe strazile Istanbulului de astazi – ne imbracam ca ei… Din nou…

Dupa salvari, anterie si islice, am revenit peste ani la turci, de data aceasta intr-un vartej de copii, poliester si kitsch. Va amintiti, ca si mine, povestile despre vreo ruda care facea curse regulate la Istanbul, cu autocarul. Era imediat dupa revolutie si tara flamanda de toate hainele, bijuteriile, nimicurile pe care nu le avusese timp de atatea decenii, cumpara tot si de toate.

“Turcismele” aduse din bazar, de la vanzatorii ambulanti turci, apoi produse aici, chiar in Romania, in fabricile mici de confectii preluate de investitori turci, au “cucerit” o tara. Ii copiem pe cei mai mari si mai bogati, asa cum faceam cu fanariotii. Ne doream si noi blugi prespalati, tricouri ca fotbalistii marilor cluburi, fuste cu broderii, aur, mult aur. In geamantanele romanilor care vizitau Istanbulul, care cumparau ca sa revanda, a fost adusa moda Romaniei de astazi.

Moda strazii, din tramvaie, autobuze, metrou, a celor care supravietuiesc, care mai fac un ciubuc dupa serviciu, care nu produc, doar intermediaza, care transpira, nu de la munca ci de la tricoul de plastic, asta vad eu azi aici, in Romania si acolo, la Istanbul. Cum imi mancam pestele cu paine, balik ekmek-ul lor, pe treptele de langa podul Galata, am privit strada, revelatie, parca esti in Bucur Obor, in Berceni, in targul Vitan.

Ce haine, ce street fashion?! Astea-s acele in carul cu fan. Istanbulul din tramvaie si de pe strada, cel pe care-l vad romanii din autocarele si pe care il aduc cu ei este uratel, de prost gust, miroase a transpiratie si a spray, este sarac si needucat si o arata. Ca si noi!

Istanbulul are acum aproape populatia Romaniei – peste 18 milioane de locuitori! Influentele vin cu o carte, un schimb la nivel cultural, schimburi comerciale, dar mai ales, influentele vin cu oamenii simpli, in geamantanele, mintile si povestile lor. Fiecare dintre noi a adus si preluat “turcismele”, nu doar in moda, dar mai ales in mentalitate. “Alecu Russo sustine ca straiele orientale ar fi tinut poporul roman intr-o profunda stare de inapoiere. Civilizatia, mentalitatea, morala, relatiile inter-umane, toate ar depinde decisiv de forma hainelor: ”salvarii incurca slobozenia miscarii, calpacile si sitslicele ingreuea capul, de aceea ramasesem in urma civilizatiei; am trantit tot la pamant sa alergam mai iute; prefacirea hainilor a prefacut de indata conditiile sociale a lumii noastre, precum si relatiile familiei. Imancipatia copiilor de supt frica si palmile pedagogului sa trage de la pantaloni. Inraurirea morala a pantalonului a fost nemarginita”.”, spune Andrei Oisteanu in mai sus citatul articol.

    Straiele de astazi, cu care se imbraca Romania, sunt ieftine si proaste calitativ, au imperfectiuni evidente pe care le acceptam, se uzeaza incredibil de repede moral si fizic, ne creaza iluzia modei, a imaginii, a avutiei. O spoiala “originala”, o forma cusuta stramb. In termenii lui Maiorescu, ”formele” civilizatiei – o data instalate – ar atrage rapid si ”fondul”. L-a atras. Haina face pe om, iar din punctul de vedere al antropologiei culturale, straiele sunt o marca importanta a identitatii. Nu-i asa ca descrierea hainelor pe care le vedeti zilnic pe strada, in tramvai, la vecinii de scara v-a creionat imaginea romanului de rand. Suntem ceea ce purtam.

Cu speranta geamantanelor cu influente originale apusene,

Cu drag,

Gabi Urda

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.