Iluzii optice cu haine – efectul de subtiere si alungire

By  |  6 Comments

Intelegerea tipului tau de corp, mai precis a proportiilor sale plus exersarea catorva dintre regulile manipularii hainelor si accesoriilor te vor transforma in propriul tau stilist, un adevarat magician al iluziilor optice…

Coco Chanel spunea: “Moda este arhitectura. Totul este o chestiune de proportii.”

iluzii optice din haine

Ce au in comun arhitectii cu creatorii de haine, astfel incat Coco sa-i puna in aceeasi afirmatie? In primul rand ambele profesii se folosesc de legile geometriei pentru a crea forme, structura.

Nu, nu este nevoie sa calculati sinus si cosinus de fiecare data cand deschideti dulapul, ci sa va deprindeti ochiul cu echilibrul, cu armonia formei, tinutei, sa detecteze derapajele si sa invatati sa le indreptati din manipularea hainelor, astfel incat ochiul sa se bucure de frumos, sa nu fie disturbat, sa nu se simta agresat.

Suntem programati mental sa urmarim liniile, de sus in jos, de la dreapta la stanga, iar ochiul sa se opreasca asupra liniilor si sa delimiteze o structura cu ajutorul lor. 

Ca sa intelegeti, atunci cand vedem o rochie lunga, cu pliuri verticale, ii urmarim linia de sus pana jos, ochiul nu este intrerupt, cand vedem o tinuta formata dintr-un tricou si pantaloni, privirea ne este oprita la gat si la marginea tricoului, acolo unde se intersecteaza cu cealalta piesa de imbracaminte, cu pantalonul.

Astfel, impartim corpul in tors si picioare, iar ca perceptia oferita sa fie de silueta lunga si subtire este nevoie sa cream din liniile hainelor proportiile 25% tors – 75% picioare sau macar 50% tors – 50% picioare. De aceea, daca va bagati macar putin tricoul in pantaloni sau il taiati pana la osul soldului construiti proportiile corecte de care vorbeam.

proportiile corecte

  1. Linia verticala care imparte in doua

Liniile verticale au un efect vizual de subtiere oriunde le-ai plasa intr-o tinuta. Dunga pantalonilor, cusatura sau detaliul care imparte pe verticala, in jumatate, o fusta, bluza sau rochie o sa va faca sa pareti mai subtiri si mai inalte. Acelasi efect il are si un colier lung care va imparte bluza in doua sau nasturii care impart fusta.

Iluzii optice care te fac sa pari mai slaba

Iluzii optice care te fac sa pari mai slaba

2. Dungile subtiri vs. dungile groase

Cu cat sunt mai groase liniile, cu atat veti parea mai lata si mai indesata, cu cat sunt mai subtiri liniile cu atat efectul de subtiere si alungire va fi mai pronuntat.

(Asta nu inseamna ca renuntam la tricourile marinaresti, ci avem grija sa le contrabalansam cu un cardigan pe deasupra, cu un colier lung, cu un decolteu in V.)

3. Linii orizontale

Este adevarat ca liniile orizontale creeaza iluzia de lat, mai ales daca ele sunt plasate in cea mai lata parte a corpului nostru.

Iluziile optice

De aceea o tinuta este dezechilibrata cand o femeie cu umeri foarte lati isi pune un tricou cu dungi marinaresti late pe umeri sau cu un guler barcuta. Umerii sunt cea mai lata parte a corpului sau si punand o linie orizontala acolo, taietura gulerului sau imprimeul lat creeaza impresia ca are umeri si mai lati decat ii are in realitate.

Un alt exemplu ar fi cu femeile cu solduri proeminente care iti pun tricoul care se termina la jumatatea fundului, acolo unde este cea mai lata parte a lor, iar ochiul celorlalti se opreste exact acolo. Se creeaza efectul cercurilor pe butoi, e ca si cum s-ar masura sa vedem cat de late sunt.

562d5317cbf091d2f0f4cad8531e7e36

72af54f5004d317e3b0a7392fb5b0c04

Insa linia orizontala, taietura taliei, poate fi folosita in favoarea noastra pentru a ne subtia daca este plasata la locul potrivit. Daca talia este plasata sub sani, asadar linia orizontala este sus sau daca linia orizontala este plasata mult jos aproape de genunchi, ca atunci cand purtam o tunica peste pantalon sau o rochie tub cu o prelungire de alta culoare.

Trucul este ca vei parea cu atat mai supla si mai inalta cu cat ochiul se va plimba de sus in jos de-a lungul tinutei fara sa fie intrerupt de o linie orizontala.

De aceea femeile mici de inaltime nu ar trebui sa-si puna o curea intr-o culoare contrastanta cu pantalonul sau fusta, pentru a nu-si taia in doua corpul din punct de vedere vizual. De asemenea, monocromia, a purta aceeasi nuanta din cap pana la picioare, construieste un efect de subtiere, pentru ca evitam fracturile produse de liniile orizontale de alta culoare.

Iluziile optice

4. Liniile diagonale

Liniile diagonale ca si cele verticale sunt incredibil de eficace in a crea iluzia optica de subtiere si alungire, asa cum sunt si cele verticale. Cand vorbesc despre liniile diagonale, ma refer si la modul in care sunt taiate si plasate buzunarele, pensele, cum este construita rochia, cum este drapata, nu doar la imprimeuri.

Drapajele diagonale ale materialele fluide, dar si taieturile si cusaturile diagonale cu cat sunt mai lungi cu atat mai mult construiesc un efect de subtiere si alungire.

Linii diagonale - iluzii optice

Linii diagonale - iluzii optice

Linii diagonale - iluzii optice

5. Liniile divergente si cele convergente

Divergent – care se departeaza dintr-un punct comun

Convergent – care tinde sa se uneasca intr-un punct comun

Iluzii optice

Exemplul este ca femeile care au soldurile late si umerii mici este bine sa puna gulere si umeri mari pentru ca prin comparatie partea de jos va deveni vizual mai mica. In plus, vor distrage atentia de la zona lor cea mai lata si vor atrage atentia catre fata.

iluzii optice

O alta iluzia optica a liniilor divergente este la sacouri, cand inchise se formeaza V. Cu cat V este mai mare, are deschiderea mai mare, cu atat umerii vor parea mai lati.

NB: Foloseste-te de truc la barbati, ei au nevoie de umeri cat mai lati!

e66dbc15d5177ef31b8cb4e636ccb2a8

6. Culorile inchise vs. culorile deschise

Am mai discutat despre aceasta iluzie optica intr-un articol anterior: Coreleaza proportiile hainelor cu cele ale corpului.

iluzii optice din haine

Este real si indiscutabil ca negrul slabeste, sa extrapolam si sa spunem ca orice culoare inchisa slabeste, mai ales daca o plasam langa o culoare deschisa, contrastanta. Nu conteaza ce culoare inchisa porti, atata vreme cat ea este plasata acolo unde ai nevoie sa pari mai slaba.

iluzii optice din haine

iluzii optice din haine

iluzii optice din haine

Pare putin complicat, insa pe masura ce exersati vine si efectul “Ahaaa, d-aia arat asa bine imbracata asa si d-aia nu-mi sta bine cu rochia aia!”.

Asta inseamna sa-ti explici si sa ajungi constienta ca dincolo de nebuloasa asta a hainelor este un pic de geometrie si de proportii, iar ele conteaza mult mai mult decat masura hainelor. Astfel ca orice tip de corp ai avea, el va parea echilibrat, armonios, bine imbracat daca tinem cont si de iluziile optice pe care le-am disecat mai sus.

Credit foto: Pinterest.com

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.