Lectiile mele de prin sertarele vietii cu 2016

By  |  4 Comments

Daca anul trecut mi-am luat o perioada de cateva zile la final de an, in care sa-mi notez gandurile si lectiile lui 2015, care tocmai se incheiase, anul acesta, in 2016, oricat mi-am propus nu am reusit, ceva din mine m-a tinut departe de starea de introspectie si claritate mult chemate…

My Secret Santa 

Apoi, am inteles ca toata aceasta stare pe care eu o cuprindeam cu mintea ca intr-o ceata calma, detasata, m-a facut sa-i inteleg menirea si sa-mi dau seama ca ea rezuma, in fapt, toate lectiile de care am devenit constienta in lunile care au trecut. (Daca referintele vestimentare vor abunda, va avertizez ca este un “defect” la care lucrez de multa vreme, a devenit deja o caracteristica.)

PROCESUL

Fiecare dintre noi este un proces, un sir neintrerupt de experiente care ne slefuiesc atitudinile si comportamentele in fata vietii, oamenilor, intamplarilor de pe parcurs. Nu se incheie si nu incepe nimic, de fapt. Este un cerc, o spirala, iar fiecare lectie ii raspunde unei intrebari, care ea insasi a fost un raspuns candva.

Relatia ta cu hainele si corpul tau, cu imaginea ta nu incepe si nu se termina niciodata. Asa cum tu nu te opresti din evolutie, nici ele nu o fac. Aceasta crestere netraducandu-se cantitativ, prin cumparaturi excesive, prin prelungite sedinte de coafor, manichiura, unghii etc., nici macar printr-o relatia foarte stransa cu un consultant de imagine (ci, mai degraba, cu blogul lui:), ci lasandu-va in voia procesului, care poate lua multe forme: azi neimplinire si frustrare fata de hainele si corpul meu, ca maine asta sa devina un impuls inspre un stil de viata mai constient, mai cumpatat, poimaine decizia de a cauta ghidare la o persoana care iti poate aduce scurtaturi si informatii dintr-o zona noua pentru tine etc.

Vestea buna: “Munca nu se termina nicodata”, cum zice mama.

Vestea si mai buna: Ce bine ca nu se termina niciodata. Mereu si mereu mai ai o sansa sa faci mai bine, sa fii mai bun.

RABDAREA

Uuuuf! O lectie majora pe care anul 2016 a avut perseverenta de a mi-o arata sub multe forme, mai ales umane. Pentru ca fiecare dintre noi e un proces, vedeti ce rotund devine si textul asta:), uneori nu apucam sa-i vedem pe cei cu care lucram sau traim alaturi in cea mai buna forma a lor, ca ala a fost momentul in care i-am gasit, unul mai nefavorabil. Sa nu-i catalogam atunci, sa avem rabdare. Rabdare sa devina cea mai buna varianta a lor.

Ca sa ai rabdare cu altcineva, e cu deosebire necesar sa ai muulta, infinit de multa rabdare cu tine. Insa, rabdarea la mine nu se manifesta in a sta pasiv si a-mi repeta la infinit cazaturile, greselile, nu, ci in a lucra la mine si relatia cu mine si cu viata, insa secondata de ingaduinta, calm si blandete. De fiecare data cand ridicam glasul la mine ca nu am lucrat suficient, a doua zi ajungeam sa ridic glasul la cel de langa mine. In timp am vazut ca nu fac decat sa aduc in spatiul dintre noi mai multe asteptari, temeri, dezamagiri. Rabdarea mea fata de mine si fata de altii ar fi un cocktail intre flexibilitate, empatie, pozitivism si incredere.

Vestea buna: Toate au un timp.

Vestea si mai buna: Vine un timp pentru toate.

ASUMAREA

Temporal, finalul lui 2016 si inceputul lui 2017 mi-au adus, intr-un mod nu tocmai usor de acceptat, un indreptar despre cum sa iei pe seama ta pe de-a intregul, autentic, toate fisurile, inadvertentele, greselile care-ti apartin intr-un sector sau altul al vietii tale.

Nu stiu voi, insa eu am trait mai mereu in medii care se ghidau dupa preceptul “Nu am facut eu!”, pe care toata lumea il spunea inainte chiar de a semnala vreo greseala. Asa ca sa stii ca te-ai scos si ca responsabilitatea e departe de tine si de data asta.

Responsabilitatea asta e precum apa, unii nu mai bem deloc si ne amagim cu formele ei mai  soft, cum ar fi responsabilitatea partiala sau de nevoie, altii bem cat sa nu murim deshidratati, altii am invatat sa bem si cu cat bei cu atat iti dai seama ce binefacere e si cum iti curata viata.

In cazul relatiei tale cu dulapul tau, cu hainele si corpul pe care-l imbraci in fiecare zi, responsabilitatea este singura necesara pentru a fi mai bine, restul vine firesc. Scuzele cu lipsa de timp, de resurse, de kilograme, de si de si de au fost demontate de altii inainte. Sa recunoastem ca nu putem sau nu stim sau ca am comis greseli din delasare, lipsa de motivatie, deprimare, lipsa de informatii etc., dar sa ne asumam pe de-a intregul ce suntem si cum aratam cand ne uitam la noi, sa ne impacam cu asta sau sa facem ceva.

Vestea buna: “Adevarul pune ordine”, imi spunea unul dintre mentorii mei.

Vestea si mai buna: As spune ca, mai ales adevarurile personale, fata de tine (macar esti doar tu cu tine, pentru inceput!).

ALCHIMIA

In definitia din dictionar “rezilient” spune asa “(despre metale, aliaje) rezistent la șoc” si pe unii oameni ii putem caracteriza la fel. Eu as completa si as spune ca ajung in timp sa devina niste alchimisti, sa transforme in viata lor si a celor in jur experientele adverse, negative, dure uneori in oportunitati de crestere exceptionale.

Oamenii alchimisti fac aur curat pornind de la defectele lor, incercand cai pe care altii le-au considerat lipsite de potential sau gresite, aduc lumina unde altii nu gaseau intrerupatorul.

As translata asta in creativitate, intr-un stil responsabil fata de resursele tale si de mediu, as zice plina de experiente pe tema asta, ca nu conteaza cat costa hainele tale, ci cum le folosesti. Second hand-ul si site-urile de vintage sunt o resursa infinit mai bogata decat va fi vreodata mall-ul, bagajul tau de informatii vizuale, imagistice de buna calitate, de inalta inspiratie (filme, texte, vernisaje etc.) te fac sa iti doresti mai mult si sa cauti mai mult frumos in ceea ce pui pe tine si ce aduci in jurul tau.

Vestea buna: Mereu si mereu avem nevoie doar de un dram de buna intentie.

Vestea si mai buna: Si de multa, dar multa educatie si autoeducatie in relatiile, in casele, in orasele noastre si in tara asta, unde am ales sa traim, nu doar sa respiram.

Laaaa muulti aaani #revelion2017 #newyear #confetti #lifeisamiracle #newyear #keepgoing

Credit foto: www.responsability.com, eu, Pinterest.com

Un an in care sa fiti cum stiti voi mai bine,

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.