Mileuri: cum le reciclezi
Le-ati strans de pe mobila acum cativa ani, apoi le-ati scos timid pe cateva, parca dau un aer boem casei. Va pare rau sa le aruncati, sunt mostenire de la mama, bunica, soacra, bani pe ele nu mai scoateti, ca toata lumea are, dar daca le-ati transforma…
Stiu prea bine despre ce vorbesc, caci nici bine nu-i pomeneam bunica-mii ca am de gand sa-mi cumpar o noptiera, ca era gata mileul, ba crosetat, ba din ala complicat cu snur. Bineinteles, si eu am ajuns sa le tin intr-o punga in dulap, pana cand voi avea timp de bricolat. Pana atunci insa, pana la sezatoarea pe care o tot prorocesc, va arat ce am gasit.
1. Mileuri pe fetele de perna
Pernele bej, grej, gri pentru canapea, din in sau tesatura din bumbac tare (vorbesc despre tesaturile pentru decoratiuni interioare, mai rigide) capata un aspect vintage, boem daca le coaseti cateva mileuri ton pe ton. Mileurile se vopsesc usor si prind repede nuanta dorita, fiind din fir de bumbac. Mai multe despre cum sa le vopsiti cu galus sau cu coloranti naturali aflati aici: Vopseste – manevra vestimentara de vara.
Puteti incerca si cu perne in nuante intense diverse combinatii cu mileuri colorate, daca aplicati, pur si simplu, mileul in culoarea lui naturala, o sa aiba un aspect de “pus cu mana”, nu se va integra armonios.
2. Mileuri pe poalele fetelor de masa sau perdelelor
O masina de cusut sau o mana indemanatica si mileuri de multe forme si dimensiuni – de asta e nevoie. Pentru a fi o prelungire delicata a tesaturii perdelei sau fetei de masa aveti grija ca mileurile sa fie apropiate ca nuante – o fata de masa bej din in este un exemplu perfect. Prindeti mileurile cu ace de siguranta asa cum va doriti sa arate, apoi coaseti-le intarit sa nu se desfaca la spalat. Pe fata de masa puteti sa nu decupati, insa pentru perdea e musai, sa se continue ca si cum ar fi crosetate de la inceput, nu aplicate.
3. Mileuri perdele de bucatarie
Sa nu mai zic ca puteti sa faceti perdelute scurte pentru rafturile de la bucatarie sau sa coaseti intre ele mileurile astfel incat sa obtineti un dreptunghi suficient de mare pentru o perdea mica perfecta pentru geamul de la bucatarie sau hol.
4. Mileuri traversa
Ca le aveti pe ale dumneavoastra sau ca mai adunati unele de prin targurile de vechituri, second hand-uri, rude, le insirati pe masa si le uniti ca pe un puzzle cat sa alcatuiasca o traversa, le prindeti cu ace cu gamalie, apoi le coaseti sau le legati la croseta, daca va pricepeti, si gata.
5. Mileuri in rama
Mi-a placut tare mult ideea, mi se pare ca reuseste sa creeze acel aspect boem, vintage, insa creativ, nu prafuit si demodat. Cel mai usor este sa va duceti cu ele la un centru de inramat tablouri si vor gasi ei o metoda sa vi le aplice pe un carton colorat. De vreti sa munciti putin, cumparati o rama ieftina, vopsiti-o, luati un carton colorat, lipiti mileul cat se poate de intins, realizati chiar un colaj de mileuri, fixati si gata.
O varianta mult mai decorativa, epurata si subtila este cea in care luati un tablou mic cu panza, lipiti mileul, apoi aplicati culoare peste. Mileul va ramane doar ca textura, se va intrezari ca un basorelief fin.
6. Mileuri ca abajur
Probabil ati mai vazut pe la targurile de design de obiect sau mai nou in restaurantul “La Placinte”, abajururi realizate din mileuri mari crosetate.
Prima modalitate: Voi puteti sa faceti din mileuri mai mici pe care le uniti artistic, si le aplicati pe suportul de sarma al unui abajur de lampa cu picior, o veioza. A doua modalitate este aceea a unui abajur pentru becul din tavan – luati un balon, umflati-l, lipiti pe el mileurile cusute intre ele, aplicati zdravan aracet in mai multe straturi pana se intareste. Pac, spargeti balonul si introduceti becul prin fanta lasata libera.
7. Mileuri bratari
Cumparati de la magazinele de bricolaj bratari simple de lemn si coaseti in jurul lor mileul. Eu zic ca ar iesi teribil de interesante daca ar fi colorate in nuante apropiate.
8. Mileuri pe tricou
V-am mai povestit in postul Cum sa-ti restilizezi tricourile de care te-ai plictisit, . Acum e o alta zi si repetitia nu strica. Asezi mileul unde iti doresti sa se vada pielea, apoi tai tricoul si cosi frumos mileul, la masina de cusut e de preferat.
9. Mileuri ca buzunare
V-am spus ca una dintre cele mai cochete amintiri pe care le detin este cea cu fusta de bumbac bej, cusuta la masina de bunicul meu, cu buzunar aplicat de croset facut de bunica. Is nostalgica, aveam vreo 5 ani! Dar, da, am zis ca de-mi apare in cale cardiganul bej ii pun buzunare din mileuri rotunde sau patrate, oricum mileuri.
10. Mileuri pe esarfe
La capatul esarfelor moi din bumbac aplicati cate un mileu la fel de confortabil tactil, eventual din croset tinut putin in balsam de rufe.
11. Mileuri pe poseta din panza
Cel mai bine este sa mergeti la un croitor, necesita multa indemanare daca vreti sa va acoperiti poseta in intregime. Daca va doriti doar sare si piper boem, va ajuta si lipiciul de textile de la Bison.
12. Mileuri coliere
Il decupati si il finisati la croseta ca nu cumva sa fi taiat gresit si sa se desire, apoi il apretati puternic. Asezati elementele astfel incat sa creeze o semiluna, coaseti-le intre ele, atasati doua zale, un siret din piele sau lant si o inchizatoare.
13. Mileuri pe cutii
Stiti cutiile acelea de pantofi despre care vorbeam, eu zic ca si ele ar merita o metamorfozare – Cum sa refolosesti cutiile de pantofi. Lipiti-le un mileu, mai ales pe cele in care pastrati kit-ul de bricolat.
Votre,
Credit: Pinterest.com
Fetelor aveti poze cu rezultatele bricolarii?
Gabi Urda