Neajunsurile rochiilor “fast fashion”
Am stat pe dreapta si m-am gandit, am stat pe stanga si m-am razgandit. Cum sa numesc acest articol sa intelegeti despre ce rochii anume vorbesc si cum semantica acestui termen “ieftine” se extinde dincolo de pret, catre calitate sau, mai degraba, lipsa ei…
Ai nevoie de o rochie noua sau cel putin de una pe care sa nu o mai fi purtat-o tu niciodata. Dulapul nu te mai ajuta, improvizatiile si-au jucat cartea, bugetul e destul de redus, iar second hand ori yard sale refuzi din start si imprumuturi de la prietene parca nu se mai cade la varsta asta. Astfel, ajungi ca un naufragiat intr-un ocean de oferte intr-un magazin virtual sau fizic cu rochii la “super oferta”, “in tendinte”. Crezi ca te transformi intr-o diva cu 30, 50, hai poate un pic peste 100 lei. As vrea sa-ti spun ca am vazut si cazuri fericite, insa sunt atat de rare, incat nu rochia crea impresie, ci stilul impecabil al persoanei reusea sa inchege o tinuta frumoasa.
Pe de alta parte, cele mai multe doamne si domnisoare bine pe care le cunosc si care nu prea au bugete pentru rochii scumpe, insa arata ca si cum ar avea, isi modifica la croitoreasa, isi cumpara de la second hand sau yard sale, poarta vintage.
De ce au ajuns la aceste alegeri, in detrimentul rochiilor la “super oferta”:
1. Arata comun. Acest aspect este dat nu doar de faptul ca jumatate dintre fetele din blocul tau au vazut super oferta si-au cumparat-o si o poarta, dar la fel se intampla cu cele de la serviciu sau cele de la intalnirile cu mamicile. Toata lumea o are si toata lumea o poarta cam in acelasi mod. Dar acest fenomen se intampla nu doar cu rochiile din magazinele de 50 lei, dar si cu rochiile de pe site-uri sau de la retailerii mari. Tin minte o iarna in care toate domnisoarele care plecau spre serviciu purtau aceleasi cizme gri cu toc mediu de la Zara.
2. Sunt croite si cusute necorespunzator. Fiind toate confectionate in China, majoritatea fara vreun control strict de calitate, ajungem sa purtam de fapt niste piese care in alte conditii ar fi considerate rebuturi. Tighelele sunt strambe, se desfac usor, pensele nu sunt plasate potrivit, masurile nu se potrivesc si lista poate continua.
3. Tesatura este de proasta calitate. Astfel ca arata de cati bani ai dat pe ea, uneori chiar de mai putin. Daca in cazul second hand-urilor si a anumitor outlet-uri exista posibilitatea sa gasesti piese exceptionale din materiale naturale, de buna calitate, in cazul rochiilor la “super oferta” regula nu se aplica niciodata. O alta consecinta a tesaturilor foarte plasticoase, fara vreo urma de fibra naturala, care pe de alta parte sunt si ele de proasta calitate (caci exista si materiale sintetice de buna calitate) este ca transpirati, sunt inconfortabile pentru piele si se strica usor (se agata, se scamoseaza, se decoloreaza etc.). dupa o spalare sau doua sunt de nepurtat.
4. Nu au captuseala. Sigur ati vazut niste perdelute din voal sintetic, vandute pe post de fuste sau de rochii. Ce ma mira continuu este cum unele doamne si domnisoare chiar ii cred pe cuvant si le poarta ca atare, etalandu-si lenjeria, fara sa-si doreasca acest fapt. Daca inainte vreme rochiile nu aveau captuseala pentru ca un obicei comun al femeilor era acela de a purta furou, acum aceasta lipsa este datorata necesitatii reducerii costurilor. Daca totusi va doriti un asemenea articol, cumparati-va jupa sau furou, va vor fi de mare ajutor, mai ales in statiile de autobuz si la birou.
5. Sunt prea scurte. Mereu am banuit, ca in fabricile supraaglomerate in care ni se cos rochiile, se tine cu tot dinadinsul sa se foloseasca fiecare bucatica de material la maxim, astfel ca ajung sa se croiasca cu vreo cativa centimentri mai scurte toate rochiile. Nu sunt vreo pudibonda, insa pusa in situatia de a cauta pentru o doamna respectabila o rochie decenta si ieftina cu o lungime cocktail, mi-a fost foarte greu in marea de mini, chiar micromini, ceva peste o bluza mai lunga promovate ca rochii.
6. Sunt perisabile. Atat de ancorate in tendinte ca rochiile la super oferta, mai rar gasesti articole vestimentare. Rochii neon, rochii sintetice, mulate, rochii cu tinte si capse, fuste lungi din voal cu betelie lata din elastic negru, toate si multe altele cu cat le vedeti mai asiduu si mai crancen promovate cu atat mai demodate vor fi. Cand o tendinta a intrat in productia de masa si a devenit accesibila tuturor, a ajuns in zona fake-urilor chinezesti este in declin. Pretuiti calitatea, in paguba cantitatii, materialele naturale, in dauna celor sintetice, croielile clasice in detrimentul celor promovate asiduu ca “trendy”.
7. Sunt o spoiala vizuala. Stilul se contureaza cu fiecare decizie pe care o iei, la fel se intampla si cu regimul de viata. Mananci junk food vei avea o piele si o sanatate “junk”, porti haine din categoria “fast fashion”, vei fi mereu debusolata si dependenta de tendinte, fara o voce proprie, fara o imagine care sa transmita bun gust si siguranta de sine.
8. Sunt bani risipiti. “Suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine!” este una dintre maximele cu o mare aplicabilitate printre cumparatoarele de fast fashion. Foamea de nou poate fi stavilita cu creativitate in piesele pe care le detii deja. Nu este nevoie sa cumperi in fiecare sezon mormane de articole vestimentare ieftine, de o calitate indoielnica, atat de in tendinte, incat peste sase luni pot fi bune de aruncat. Si nu doar pentru ca sunt demodate, toata lumea le are, dar unele sunt deja degradate, in cateva purtari.
9. Mentin o iluzie a abundentei. Ai o gramada de rochii din sintetic si nici macar una dintr-o stofa, din matase, din bumbac satinat, brocart etc. care sa emane lux si bun gust. Dulapul e plin si tu nu ai cu ce sa te imbraci, pentru ca o editare a garderobei inseamna si o editare a gusturilor, o invatare a caracteristicilor unei haine de calitate. Incet-incet inveti sa investesti in piese de o mare versatibilitate si cu o mare continuitate, cu o valoare estetica intrinseca peste timp si tendinte.
10. Te incadreaza intr-o categorie. Siguranta, securitate, stil, bun gust, sofisticat, pretentios, nu fac parte dintre trasaturile acestei clase, in care hainele “fast fashion” te-au integrat. Decat solutia confortabila a cumpararii lucrurilor pe care toata lumea le-a confirmat prin purtare, decat tendinta, mai bine educa-ti ochiul si stilul prin selectarea atenta, prin cantarirea alegerilor, prin testarea limitelor proprii in creativitatea de a combina hainele din dulap, in a gasi comori intr-un yard sale sau second hand, intr-un magazin virtual de vintage, in a le transpune pe acestea intr-un context actual si original. Invata sa creezi tinute care sa para mai scumpe decat au fost in realitate!
Votre,
Gata mereu de polemici!
Gabi Urda
8 Comments