Ochelari de soare – manevra vestimentara de vara

By  |  0 Comments
Audrey si ochelarii de soare cat-eye

Audrey si ochelarii de soare cat-eye

Port ochelari de soare toata vara, ba chiar tot anul in zilele cu soare. Si asta de multi ani. Atata protectie mi-a sensibilizat ochii, dar vreau sa cred ca m-a ferit un pic de riduri, de privirile fatise si mi-a deschis calea catre ocheade, chic si accesorii de care te ingrijesti, la propriu…

1. Forma fetei

Pentru fetele patratoase – cautati ochelari care sa indulceasca trasaturile, cum sunt cei ovali sau rotunzi, in forma de fluture, ochelari care atrag atentia in centrul fetei cum sunt cei care se unesc in partea de sus a cadrului. Evitati ramele patratoase, dreptunghiulare sau cele colorate in partea de jos a ramei, atrag atentia asupra barbiei.

Pentru fetele ovale – se potrivesc toate formele de rame, dar cu precadere cele care acopera sprancenele, putin patratoase, care adauga unghiuri fetei.

Pentru fetele alungite – aceasta forma a fetei este mai lunga decat este lata, asadar ramele ochelarilor de soare este bine sa fie alese astfel incat sa dea impresia ca o scurteaza – ochelari mai inalti, care acopera o buna bucata de fata sau cu elemente decorative care adauga latime. De evitat ochelarii mici, jumatatea de lentila.

Pentru fetele rotunde – ochelari care creaza ceva unghiuri fetei – din cei patratosi, dreptunghiulari, din cei cu ramele de sus decorate pentru a alungi. De evitat ramele mici, dar si cele rotunde.

Pentru fetele in forma de diamant – voi fetelor accentuati-va pometii, pe care ii aveti atat de pronuntati cu ochelari cat-eye, ochelarii fara rama sau cei ovali. Evitati ramele inguste, care pun in evidenta faptul ca aveti ochii apropiati.

Pentru fetele in forma de inima – avand o frunte lata, ramele rotunde o mai indulcesc, apoi va puteti concentra pe partea inferioara a fetei cu rame care sa adauge latime. Evitati-le pe cele care atrag atentia asupra fruntii, decorate in partea de sus.

Pentru fetele cu fata triunghiulara – maxilarul vostru puternic se cere contrabalansat cu rame care atrag atentia asupra fruntii, rame decorate in partea de sus sau ochelari care au rama doar in partea de sus. Evitati ochelarii foarte mari, cu forme patratoase.

2. Putina istorie.

In timpuri stravechi, eschimosii isi confectionau din fildesul de morsa niste “ochelari” plati prevazuti cu o fanta ingusta prin care priveau. Astfel se protejau de razele soarelui care se reflecta in zapada. Apoi, se spune ca in China straveche se foloseau “ochelari” din cuart fumuriu care actionau ca niste oglinzi. Judecatorii isi ascundeau ochii sub acesti “proto-ochelari”, pentru a-si camufla expresiile faciale in instanta.

James Ayscough a început să experimenteze cu lentile colorate la mijlocul secolului al-18-lea, în jurul 1752. Acestea nu au fost “ochelarii de soare”, așa cum ii cunoastem acum; Ayscough credea ca sticlă albastră sau verde ar putea corecta deficiențe de vedere specifice. Protecția de razele soarelui nu a fost un motiv de îngrijorare pentru el.

La inceputul anilor 1900, utilizarea de ochelari de soare a început să devină mai larg răspândită, în special în rândul celebritatilor. Ochelarii de soare produsi în masă au fost introdusi în America de Sam Foster în 1929. Foster a găsit o piață pregatita pe plajele din Atlantic City, New Jersey, unde a inceput sa vanda ochelari de soare sub numele de Foster Grant. În 1938 revista Life a scris despre modul în care ochelari de soare devin “new fad for wear on city streets … a favorite affectation of thousands of women all over the U.S.”

Ochelari de soare polarizati au iesit pe piata pentru prima dată în 1936, când Edwin H. Land a început să experimenteze cu  lentile cu al lui patentat filtru Polaroid.

Pana la urmatoarea manevra vestimentara de vara,

Purtati ochelari de soare cu lentile polarizate si fiti “cool”,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.