Rochiile balon – manevra vestimentara de vara

By  |  0 Comments

Sunt confortabile la limita camasilor de noapte, sunt rochiile cele mai “prietenoase” cu orice tip de silueta, par/sunt usor de confectionat, sunt lesne de integrat in orice bagaj de vacanta si, totusi, sunt disputate acerb intre cele care vad rochia doar structurata, clar eleganta si cele care viseaza, macar vara, la relaxare fara falsele pudori ale “ce sunt si prostiile astea lalai”…

Rochia balon si cum o purtam chic

Prima oara cand am luat contact cu civilizatia rochiilor balon, cocon, sac sau cum le-ati mai intalnit, a fost acum foarte multi ani, cand cotrobaind intr-un second hand am gasit o rochie din in, Made in Denmark.

Arata ciudat pentru gusturile mele de atunci, insa ma atragea iremediabil. Astfel, ca am luat la testat si purtat “sacul” gri spalacit, cu manecile umflate, croite dintr-o bucata, cu poalele asimetrice, ceva mai lungi in spate si echipata, pe deasupra, cu un siret care-i marca (de il strangeai) talia.

Bineinteles, eram un specimen neintalnit cu rochia mea, mai ales ca o purtam cu cardigane lungi si largi tot gri, bijuterii din lemn si sandale tip flip flop. Reactiile erau ca si acum, ba te adorau si intrebau daca le faci si lor una la fel, ba iti spuneau diplomat “ieri erai mult mai bine imbracata”.

Ce conta pentru mine era sentimentul coplesitor de libertate experimentat cat timp o aveam pe mine. De aceea, lunga mea vacanta de vara la Sulina, de acum patru ani, o incununare a statutului de freelancer, a ramas imortalizata in pozele cu rochia sac gri Made in Denmark.

https://www.facebook.com/GabiUrda/

Este cea mai libera rochie din lumea dulapului meu, o declar sententios chiar azi, amintindu-mi de ea. 🙂

Rochia galcevei noastre…

Cat priveste disputa intre cei care le contesta considerandu-le doar niste camasi de noapte, cu care ne pacalesc designerii “minimalisti” numindu-le rochii si cei care le aproba, parca as zice ca e falsa.

Cocoon coat 1920

Sa ne aducem aminte ca aceasta croiala “cocon” sau “balon” era foarte folosita in anii 1920, insa pentru hainele de deasupra, asa zisele “opera coats” sau “cocoon coats”, iar in 1953 Cristobal Balenciaga trecea inca o etapa in redescoperirea acestei forme si crea o sfera, balloon jacket, care incapsula elegant corpul purtatoarei si ii oferea sprijin pentru ceafa. Rochia sac a venit in 1957 si fiind considerata atat de flatanta pentru multe tipuri de corp a devenit unul dintre modelele cele mai copiate ale casei Balenciaga.

images

the-cocoon-jacket

Hmm, toate-s vechi si noua-s toate. Asadar, rochia sac-balon, cocon este o alta silueta pentru femei, dupa cum vedem nu foarte noua si da, aparuta ca un contra curent al atat de uzualei siluete clepsidra New Look promovata de Christian Dior.

Balenciaga1

Rochia sac de toate dulapurile

In varianta ei de in sau alte amestecuri naturale, cu bumbac, ramie, vascoza, se gaseste in multe dulapuri si o fost abordata ca solutie de multe femei, ca-s ele mai zvelte si pare o piesa oversized, sau mai planturoase si devine o solutie mai chic decat rochiile cu talie, nu foarte bine croite.

Rochia balon

Pentru ca nu are talie, te lasa sa experimentezi si poti vedea acest aspect ca pe un avantaj:

  • atragi atentia asupra gatului si fetei purtand bijuterii ochioase si reduci “la tacere” vizuala zonele nu foarte in forma: abdomen, coapse etc.,
  • ii creezi talie cu o curea subtire,
  • ii creezi efectul de talie prinzand o brosa intr-o parte, in jurul mijlocului, formand cateva drapaje,
  • ii poti innoda poalele.

Rochia balon

Rochia balon

O poti purta peste o pereche de pantaloni slim de vara, iar incaltamintea cu care alegi sa o insotesti ii va schimba de fiecare data “starea”: cu sandale cu toc si clutch va fi mai eleganta, cu slapi ori sandale fara toc va fi de toate ziua, de vacanta cu palarie de pai, cu multe bratari si innodata va fi exotica si creativa, cu un turban va fi chic si extravaganta.

794c183c98e51d23b72c1e487c3285af

50b068d0d31c522437fbc7e5f5b43a22

a0cf20de2955384629b3b318c3bb1dca

De asemenea, ea poate deveni o piesa de rezistenta in garderoba ta de ocazie daca o gasesti confectionata dintr-un material pretios: matase imprimata, satin, santung, jaquard etc. Odata ce are un dram de stralucire, lame, reflexii, broderii, decoratiuni de vreun fel, poate sa devina o rochie de eveniment alaturi de sandale, de un pantalon din brocard, eventual pereche cu tesatura rochiei.

ac6a5a0dcd33c2bd16091e8704276f3c

52b9acb66eab07b3cd9172f5eab67b04

” – Rochia sac, balon, cocon…, Doamna X!

– Doamna X…, Rochia sac, balon, cocon!”, de acum va cunoasteti, va puteti privi cercetator o vreme, apoi cautati teritorii comune, ca in orice relatie vestimentara. 🙂 Lasati sa se dezvolte tinute, sa creasca complimente, sa se creeze stilul, sa va oglinditi si exprimati reciproc.

e53633c83fcdca4c052115e5ccd16120

Rochia balon

Pentru ghidaj specializat si mediere contact@gabiurda.ro sau FB Gabi Urda.

Credit foto: Pinterest.com

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.