Supa-crema de conopida si albitura
Cum va povesteam duminica in reteta de Budinca de conopida cu chefir, ramasitele de leguma-vedeta nu se arunca, ci se pastreaza in sertarul frigiderului pentru supa-crema de luni. Va amintiti cartile acelea de bucate comuniste, care ne invatau sa exploatam la maximum orice cotor si orice coaja, economie i se spunea pe atunci, folosirea inteleapta a resurselor ii spune acum, buna crestere si bun simt ii zic eu acum…
Ingrediente:
– cotoarele si frunzele ramase de la curatarea conopidei (inlaturati fin cu un cutit doar bucata vesteda, patata)
– 1 ceapa alba cat pumnul
– 1 pastarnac
– 1 radacina de patrunjel cat coada de motan
– 1 jumatate de telina cat ceapa de mai devreme
– 1 jumatate de lingurita de boabe de coriandru
– 1 lingurita de sare marina sau sare mare de muraturi (e mai sanatoasa decat cea rafinata)
– 1 jumatate de salvie uscata maruntita
– 1 jumatate de lingurita de piper negru macinat
– cateva linguri de ulei de masline sau floarea soarelui
Curatati legumele si le spalati, tocati-le cat va lasa cutitul si azvarliti-le in oala alaturi de ulei si sare, plus apa. Cat timp dau in fiert, cititi beneficiile sarii de muraturi fata de sarea rafinata – ” Sarea nerafinata pe de alta parte, nu a suferit acest proces chimic dur si contine minerale naturale care ii dau culoarea caracteristica. Aceasta culoare variaza in functie de locul de origine deoarece cantitatea de minerale din sol difera. De aceea exista sare gri, rosiatica, galbuie, roz etc. Tocmai aceste minerale din sarea nerafinata sunt benefice pentru organism deoarece asigura peste 80 de elemente chimice de care corpul nostru are nevoie pentru a fi sanatos. – See more at: http://www.biolandia.ro/blog/2013/05/15/care-este-cea-mai-sanatoasa-sare/#sthash.QW2pUYsn.dpuf”.
Cat dau in clocot, rascoliti in cutiile cu condimentele dupa uitatele boabe de coriandru, pe care le-ati cumparat acum muuulta vreme pentru o serie de muraturi si masurati o jumatate de lingurita. In supele de legume albe sunt divin de aromate, poate pentru ca si ele sunt albe. Potentam aromele laptos-dulcege ale legumelor cu salvia astringenta, piperul si inca un strop de sare, plus inca un pahar mare de apa. Dupa ce s-au inmuiat cat sa le zdrobesti, daca le apesi bine cu lingura de lemn, opresti focul si scurgi zeama fierbinte. Cu bagare de seama torni legumele in blender si le pasezi prin cateva bazaieli. Rastorni continutul in cratita, clatesti vasul de blender cu zeama clara ramasa. Daca supa e prea groasa, mai completezi cu apa si dai inca un clocot. Potrivesti de sare si piper, eventual un strop de ulei de masline cand o torni cu polonicul in boluri.
Alaturi de un strop de vin rose de Purcari si crutoane cu ulei de masline si chilli,
Sa va mearga la inima,
Si sa va cumparati, de voiti, sare de muraturi ( pe care de o vreti mai fina, o puneti singuri in rasnita). Ori mi se pare mie, ori mancarea e mai gustoasa cu ea! Voua?
Cu drag,
Gabi Urda
2 Comments