Supa crema de morcovi cu chimen si galuste

By  |  0 Comments
Supa crema cu morcovi cu chimen si galuste

Supa crema cu morcovi cu chimen si galuste

Aroma abrupt taioasa a chimenului este una dintre acele perversitati culinare pe care le redescoperi si de care abuzezi la limita saturatiei. Pana mai ieri, chimenul se limita la saratelele pe care copila le curatam de condimentul ciudat, adolescenta, in cautare de diete noi, le incercam cu tutun si atat, iar acum, in starea-mi de bucatareasa autoimpusa, le gasesc parteneri intr-ale gustului, in propria-mi bucatarie si minte…

Ingrediente:

– 5 morcovi mari, oranj si dulci

– 1 ceapa alba mare

– 1 lingurita de chimion fin macinat

– 1 lingurita sare

– 1 jumatate lingurita chilli

– 4 linguri ulei de masline

– 1 cana gris

– 1 jumatate cana lapte

– cateva linguri de smantana

Cat timp va uitati cu jind la revista Elle ramasa nedeschisa pe canapea, va responsabilizati un pic si puneti oalele la fiert, ca urmeaza cina. Ma rasfat, nu-i chiar asa, oricum citesc revista cat fierbe supa, sa nu mai zic ca-mi place sa gatesc pe inserate. Prin urmare, curat morcovii si ceapa si le tai cubulete potrivite. Le intind in tava aragazului pe hartie de copt si le stropesc cu ulei, peste care presar chilli, sare si chimen macinat. Le amestec si le asez la copt in cuptorul incins cam 30 de minute.

Cat se rumenesc legumele eu fac galustele – amestec grisul cu laptele si un strop de sare. Pun la fiert 1 litru de apa cu putin chilli, sare si las sa clocoteasca. Scot legumele din cuptor si zvarl in oala cu apa. Le fierb vreo 10 minute, apoi le scot cu o spatula si le pasez in blender. In lichidul ramas pun cu o lingura, una cate una, galustele de gris. Intre galuste, clatiti lingura cu apa rece. Pe doamnele, le las sa fiarba cat le trebuie. Cand sunt aproape gata, pun repede in cratita si legumele pasate. Las sa dea clocote cat sa se amestece bine de tot gusturile – dulceata morcovului si a cepei cu aroma puternica a chimenului. Parca miroase a bucatarie libaneaza ori indiana!

La final, nu va zgarciti cu smantana si inca cateva fire de chimen macinat si, eventual, sare.

Pe masa din bucatarie, acoperita de panza curata, cu flori, fructe, doua pahare de vin si doua boluri albe, imaculate, pline cu supa, cu smantana si praful de chimen de deasupra, arata ca intr-o revista glossy de bucate. Fac tot acest efort deco, inca dinainte de a fotografia mancarea pentru site. A manca inconjurat de frumos este la fel de important cu a manca sanatos. Pe noi doi, actul mesei este cel care ne aduna din vartejul zilei, ne improspateaza fortele si relatia, ne hraneste stomacul si mintea deopotriva.

Mancati inconjurati de frumos (fara tv, cu jazz pe fundal),

Cu drag,

Gabi Urda

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *