Supa de linte cu menta si chilli
Ingrediente:
– o cana de linte rosie
– 1 morcov cat palma de lung, cat va place de gros
– 1 ceapa cat pumnul
– 1 radacina de patrunjel cat morcovul de mai sus
– 1 jumatate de telina cat pumnul
– 1 jumatate lingurita sare
– 1 jumatate lingurita chilli
– un praf de chimen macinat
– 1 jumatate lingurita menta
– 1 lamaie
– cateva linguri de ulei de floarea soarelui sau masline
Va puneti Nat King Cole pe fundal, pana si legumele or sa cante. Asadar, sortul de bucatarie si curatati pe rand ceapa, morcovul, radacina de patrunjel, telina. Sper ca nu ati uitat sa puneti cu vreun sfert de ora inainte boabele la umflat intr-un castron cu apa. Asaaaa…. Punem la fiert lintea si o dam in cateva clocote. Tocati marunt legumele si le puneti la calit in cratita cu uleiul, sarea, praful de chimen, chilli. Dupa ce s-au aurit si inmuiat un pic, turnati peste ele zeama de la linte si fierbeti legumele. Cand au ajuns la trei sferturi de fiert, amestecati cu lintea si inca ceva apa si fierbeti complet. Apoi, se lasa sa se racoreasca putin si se baga la blender. Imediat ce s-a facut pasta, diluati-o cat sa ajunga la consistenta de supa crema, potriviti de sare si iute. Acuuum, amestecati cu menta si lasati sa se patrunda aromele.
Intre timp eu pun la incins doua linguri de ulei in tigaie, tai cubulete vreo patru felii de paine prajita putin, le sarez si pun putin chilli si le zvarl acolo. Le intorc repejor cat sa nu apuce sa se arda si sa umple bucataria de fum. Va garantez ca sunt unele dintre cele mai bune crutoane pe care le-ati gustat.
Ultima tusa este data de zeama de lamaie si mormaitul satisfacut pe care il scoti cand iei prima imbucatura,
Pofta mare ciorbagiilor (ciorbagiu, s. m. (comandant al unui regiment de ieniceri; căpetenie, șef), din tc. çorbaci, datorită asocierii, obișnuite în organizarea militară turcă, între unitatea militară și bucătăria sa proprie; ciorbalîc, s. n. (polonic).
Sa va priasca,
Gabi Urda