Tipurile de corp la barbati

By  |  9 Comments

“Stau si ma uit cateodata la postarile tale si imi pare rau ca nu-s asa si pentru noi, barbatii.” Mi-a fost dat sa o aud de multe ori de-a lungul ultimelor luni. Ma stiti sensibila la feedback, asa ca iata si rubrica de “Stil masculin” care debuteaza azi…

Dincolo de ce se poarta, ce nu, ce culoare, ce croiala, tendinte, marketing si moda, cred cu tarie ca este vital sa vorbim despre fundamente, sa sedimentam informatiile care ne ajuta sa construim un stil personal cu piese clasice, care se potrivesc formei corporale, stilului de viata, personalitatii si statutului fiecarui barbat.

Astfel, incepem cu tipurile de corp, nu cele somatice, care tin de masa musculara, strat adipos, ci cele care ne sunt conferite mai ales de forma oaselor (schelet) si asezarea musculaturii. Astfel, formele corporale/siluetele masculine corespondente celor feminine sunt determinate de masuratorile orizontale, diferentele dintre umeri si solduri. Daca referinta la femei este silueta clepsidra, la barbati este trapezul.

Tipurile de corp la barbati

Sa-ti afli forma corporala si care sunt piesele vestimentare care te avantajeaza este primul pas catre construirea unui stil personal. Majoritatea barbatilor sunt o varianta a uneia dintre aceste cinci forme corporale. In care dintre ele te incadrezi?

Tipurile de corp la barbati

1. Triunghiul inversat

Dupa cum ii spune numele este barbatul cu umerii si pieptul dezvoltati disproportionat fata de soldurile mici. Este o diferenta semnificativa intre torsul larg, masiv si partea de jos a corpului, fund, coapse, solduri inguste. Se intalneste frecvent la cei care ridica multe greutati, concentrandu-se cu precadere sa-si dezvolte musculatura bratelor, umerilor, pieptului.

Pentru a echilibra o asemenea forma corporala, bineinteles aducem volum in zona soldurilor, eventual a picioarelor, evitam sa marim vizual umerii, pieptul.

Tipurile de corp la barbati

Tipurile de corp la barbati

Trucuri vestimentare:

  • Departeaza atentia de la umerii si pieptul largi purtand tricouri si pulovere la baza gatului sau cu un decolteu mic (cu cat mai adanc V-ul cu atat mai largi vor parea umerii).
  • Pentru a echilibra soldurile inguste, pluseaza cu buzunare, dungi in zona stomacului.
  • De asemenea, alege mereu pantaloni regular sau un slim cu o croiala nu foarte stramta, picioarele nu vor mai parea atat de fragile in comparatie cu torsul.
  • Foloseste-te de detaliile grafice, imprimeurile pe pantaloni sau in zona stomacului, nu in zona umerilor pe care ii vor face sa para si mai largi.
  • Cand iti alegi un costum, probabilitatea de a gasi unul care sa-ti vina ca turnat direct din magazin este foarte mica. Astfel ca, greseala frecventa este sa iti iei un pantalon care ti se potriveste, iar sacoul, bineinteles, te va strange. Arati ridicol, de parca ai fi crescut in costum. Sta sa plesneasca la piept, iar slitul sta cracanat la spate. Cauta un croitor si ajusteaza-ti costumul.

2. Trapezul

Forma corporala considerata cea mai echilibrata, luata ca referinta pentru celelalte. Umerii sunt largi, dar proportionat dezvoltati in comparatie cu picioarele si soldurile. Acest tip de silueta este cel mai usor de imbracat.

  • Daca iti pastrezi greutatea normala si musculatura tonifiata, nu ai de ce sa iti faci griji in privinta garderobei. Nu este nevoie sa jonglezi cu formele si culorile pentru a echilibra un fund prea proeminent sau un spate excesiv de la lat. Indrazneste sa abordezi imprimeuri, taieturi mai putin uzuale ale reverelor, haine asimetrice, iesi din zona confortului vestimentar.
  • In ceea ce priveste costumele, un costum slim fit sau o taietura clasica, dar mai apropiata de corp poate fi un punct de pornire. Ai grija ca pantalonul sa nu fie foarte stramt pe pulpe, dar nici larg, iar camasa un slim fit. Este important sa-ti puna in valoare fizicul, insa sa nu fie atat de stramte, incat sa devina inconfortabile.

Tipurile de corp la barbati

3. Dreptunghiul

Aceasta silueta si-a luat numele, bineinteles, de la diferentele mici intre dimensiunea spatelui si cea a soldurilor. Astfel, torsul pare un bloc, pe care cu ceva informatie si cateva experimente vestimentare, il poti camufla, atat de bine incat sa para ca ai o alta forma corporala, cea trapezoidala.

Tipurile de corp la barbati

Tipurile de corp la barbati

Trucuri vestimentare:

  • Printuri plasate mai ales in partea dinspre umeri sau care descresc de la umeri spre abdomen, creand astfel forma de trapez pe care o cauti.
  • V-ul larg care creeaza iluzia optica ca umerii sunt mai largi.
  • Straturile – tricou, pulover cu nasturi sau blazer, fular/esarfa – toate adauga volum in zona de sus a corpului, facand astfel soldurile sa para mai inguste.
  • Poarta jachete structurate, cu umeri, epoleti, buzunare la piept, orice detaliu care aduce volum si mai multa “greutate” in zona umerilor si a pieptului. Pentru a accentua efectul, ajusteaza la croitor jacheta, pentru a o cambra mai puternic si a-i subtia manecile.
  • Evita hainele la doua randuri de nasturi si pe cele fara maneci.
  • Aceeasi regula se aplica si la costum, care ar fi bine sa aiba umerii sacoului bine definiti, intariti, iar pe masura ce coboara spre solduri sa fie cambrat. Manecile sa fie suficient de apropiat de mainile tale, pentru a nu parea fragil, eventual stramteaza-le la croitor. Si fa-l atent, pe el, pe croitor, la zona dintre subrat si talie, sa o sculpteze, astfel incat sa dea impresia unui trapez.

4. Triunghiul

Soldurile si fundul sunt mai largi decat umerii. Garderoba ta iti poate fi aliat in a-ti corecta forma corporala si a-ti masca defectele. Adu mai multa structura in partea de sus a corpului si redu efectul de bombeu proeminent prin croielile simple si jocurile de nuante.

Tipurile de corp la barbati

Tipurile de corp la barbati

Trucuri vestimentare:

  • Stai departe de tricourile polo si cele cu un V discret, ele fac ca umerii sa para mai mici. Potrivite pentru tine sunt, categoric, camasile si jachetele structurate, cele la un singur rand de nasturi, chiar cele cu un nasture, care au un V adanc si maresc optic spatele.
  • Nu atrage atentia asupra stomacului, devenit mai degraba burtica. Evita dungile orizontale, buzunarele umflate ale jachetelor sau alte detalii care adauga volum in locurile in care nu-ti doresti. Nu inseamna ca iti zic sa te imbraci in negru si atat, ci iti sugerez sa abordezi mai degraba nuantele mai intunecate in cazul costumelor, jachetelor: navy, verde inchis, gri inchis, ciocolata etc.
  • Pentru a atenua posteriorul mare poarta pantaloni regular, evita-i pe cei slim, pe cei cu pense sau buzunare proeminente pe fund. De asemenea, nu-ti taia fundul in doua acoperindu-l pana la jumatate cu poalele unui tricou, mai bine pune deasupra o camasa sau, mai bine, o jacheta.
  • Opteaza pentru pantaloni regular sau chinos neaparat in culori inchise.

5. Ovalul

Parca totul este concentrat in mijlocul corpului tau, asta face ca bratele, umerii si picioarele sa para disproportionat de subtiri. Pentru a-ti defini corpul, a-l aduce mai aproape de forma de trapez (care indica sanatate, virilitate, echilibra fizic si hormonal), este bine sa aduci ceva structura in zona umerilor si sa ai grija la lungimile hainelor.

Tipurile de corp la barbati

Tipurile de corp la barbati

Trucuri vestimentare:

  • Foloseste-te de linii verticale pentru a da impresia de subtirime si de alungire. Ele pot fi imprimeuri, dar si si tighele verticale sau tesatura cu linii verticale.
  • Nu atrage atentia asupra taliei tale (sau a lipsei ei). Orice curea cu o catarama mare o sa atraga atentia asupra taliei, asa ca limiteaza-te la unele discrete, la fel si cu piesele vestimentare cambrate.
  • Lungimea si ajustarea hainelor pe corp sunt esentiale. Cum mainile si picioarele sunt de obicei scurte si dolofane, in cazul acestei forme corporale, un croitor care sa va ajusteze la lungimea potrivita manecile si cracilor, o sa va devina cel mai bine pastrat secret. Daca manecile sacoului sau camasilor sunt prea lungi, aspectul de indesat va fi accentuat.
  • Se intampla frecvent sa porti haine care-ti sunt prea mari. Reevalueaza-ti atitudinea si cauta un croitor care sa-ti ajusteze hainele la umeri, la maneci. Apoi, fi atent la lungimea sacoului, cele scurte, ca si cele foarte lungi te dezavantajeaza.

Stiu, stiu veti incerca si unii veti reusi, altii nu sa va regasiti in aceste forme corporale universal valabile. Asa cum spuneam si in cazul femeilor, acestea sunt niste abstractizari, un consens la care s-a ajuns. Fiecare dintre voi este diferit si se poate ca greutatea in exces, pozitia deficitara a corpului, lipsa de tonus muscular sa ne pacaleasca si sa ni se pare ca suntem altceva decat suntem in realitate.

Insa, priviti-va cu un ochi critic in fata oglinzii si a unui ins in chiloti, care sunteti chiar voi. Sigur veti descoperi de care dintre cele cinci forme corporale sa apropiati.

Pentru a va echilibra imaginea cu ajutorul hainelor, pentru a camufla defecte, a potenta calitati, voi mai oferi informatii si, pentru doritori, consultatii vestimentare particulare. Acesta este inceputul unei serii.

Pana atunci, va multumesc pentru orice comentariu si orice efort de a-mi scrie, orice dorinta, cerere, intrebare care ma duce catre un articol.

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.