Tocana de praz cu masline

By  |  0 Comments
Tocana de praz cu masline

Tocana de praz cu masline

Ai, hașmă, horceag, poroaică, poroi, pur, ceapă-albă, ceapă-blândă, coada-vacii – sunt ceva regionalisme pentru o singura planta aflata intre ceapa si usturoi. In septembrie eu mereu ma abat pe la piata pentru gutui, varza rosie si praz, pe acesta din urma gradinile de pe la noi pare-se ca-l mostenesc de la fratii bulgari unde se spune “pras”. Insa, tocana-i ungureasca -“tokany”- si-i mai gustoasa cu o farama de ardei iute peste limita decentei…

Ingrediente:

– 2 tulpini mari de praz sau 3 mai fragile

– 1 ardei capia sau 1 gogosar mare

– 4 rosii medii

– 1 morcov

– 1 radacina mica de patrunjel

– 1 ardei iute mic

– 1 mana buna de masline semicoapte sau negre sarate

– 2-3 linguri bulion

– cateva linguri de ulei de floare

– 1 jumatate lingurita sare

– 1 praf de chilli

Se pregateste in doi timpi si trei miscari si iese perfect, oricat de nepriceput ai fi in bucatarie. Asadar, se curata legumele si se spala temeinic. Se taie prajul rondele nu foarte groase si se rastoarna intr-o cratita peste morcovul taiat cubuletele mici, ardeiul si patrunjelul asemenea. Se toarna uleiul, se presara sarea si ardeiul iute taiat fin fin si totul se caleste bine. Dupa ce se inmoaie putin, pui un strop de apa si lasi, acoperit cu un capac, sa fiarba. In acest timp decojesti si toci marunt rosiile, pe care o sa le zvarli si pe ele in cratita, alaturi de celelalte ingrediente si bulion. Mai torni apa si amesteci, sa nu se prinda. Dupa vreo 5 minute, adaugam maslinele. Apoi, ce urmeaza? Aaa, da, iei cartea si mai citesti cateva pagini pana se fierbe morcovul – semn ca e gata.

Langa paine prajita, branza veche de capra si un vin alb de Jidvei, va rog!

Nota bene: Beneficiile nebanuite ale prazului!  În 1997, un antropolog canadian a descoperit in plină junglă amazoniană din Brazilia o intreagă plantaţie de praz. Tribul Ai-Taka-voo, care trăieste la vest de Rio Negro, utiliza „ceapa braziliană” impotriva tuturor blestemelor si maladiilor care decimau comunitatea.

Pofta de gatit sanatos sa aveti,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *