Viata dincolo de zona de confort: kaki, persimmon, fructul zeilor

By  |  1 Comment
Mirositi, gustati, incercati, traiti!

Mirositi, gustati, incercati, traiti!

Sunt printre noi, cei care incearca cea mai ciudata mancare la restaurant, cele mai exotice fructe, cele mai neobisnuite combinatii , cele mai halucinante si improbabile idei…si le iese. Nu e timpul pentru o explicatie lunga si semi-intemeiata despre resorturile care-i fac asa cum sunt, dar e timpul sa facem pasi mici, inofensivi, in a incerca si asa, macar part-time, macar cat cumperi fructe ciudate de la supermarket…

Zilele trecute am intins mana dupa ele, erau deja trei zile de cand le urmaream de departe. Am luat doar doua, doua fructe de kaki, asa scria pe placuta de la raionul de fructe si legume – una pentru mine si una pentru el. Acasa aveam sa cotrobai bine google-ul (Viva!) si sa aflu ca acele rosii mai excentrice nimerite la fructe, cu nume de culoare, se mai numesc fructele zeilor sau persimmon. Erau cam tari, de aici am dedus crude, asa ca le-am bagat intr-o punga impreuna cu un mar si le-am parasit timp de patru zile pe un sertar. S-au inmuiat si azi dimineata le-am feliat si ingurgitat noi doi. Hmmm, sa va spun ca sunt portocalii, translucide, cu o consistenta de jeleu de fructe, dulci, nu foarte parfumate (insa asta se datoreaza soiului si coacerii fortate), gustoase. Ati vazut ca citesc despre fiecare planta noua care-mi rasare in viata, asa ca m-am pus pe rasfoit articole si video-urile despre persimmon.

“Deși prima sa descriere botanica nu a fost  publicată pana in 1780, persimmon-ul este una dintre cele mai vechi plante cultivate, cunoscut pentru utilizarea sa in China, pentru mai mult de 2000 de ani. Originar din China, este cultivat indeosebi in Japonia, apoi si in alte parti ale Asiei, iar mai tarziu a fost introdus în California si in sudul Europei la mijlocul  secolului al 19-lea, iar in Brazilia in anii 1890.Unul din  soiurile foarte cultivate este este Diospyros kaki var. sylvestris Makino”, via http://dietamediteraneana.wordpress.com.

La noi ajung mai crude, insa pentru a le grabi procesul de coacere, le depozitam cateva zile intr-o punga de plastic impreuna cu un mar sau o banana. Fructele noastre binecunoscute isi vor elimina gazul etilen si le indeamna si pe kaki. Acelasi rezultat se obtine si prin adancirea lor intr-o cutie cu orez, care va pastra gazul emanat, nu-l va lasa sa se evapore, asadar fructele se vor coace mai repede. Cand sunt suficient de coapte, sunt moi, iar codita li se desprinde usor. Le taiati un capacel si le mancati cu lingurita jeleul dulce dinauntru sau pentru un mai mare aport de fibre, le mancati, pur si simplu, ca pe mar.

 Sunt, delicate, dulci, usor picante, cu o textura moale sau ocazional fibroasa, bogate in substante nutritive de promovare a sanatatii, cum ar fi vitamine, minerale, si anti-oxidanti.

Sunt, delicate, dulci, usor picante, cu o textura moale sau ocazional fibroasa, bogate in substante nutritive de promovare a sanatatii, cum ar fi vitamine, minerale, si anti-oxidanti.

Am sa va pun mai jos niste imagini gingase cu fructe de persimmon la uscat de o doamna asiatica. Ele sunt utilizate pe scara larga pentru a face reteta traditionala coreeana picant, sujeonggwa, in timp ce, fructele fermentate sunt folosite pentru a face celebrul otet de persimmon japonez numit gamsikcho. 

Eu am sa continui sa testez kaki-ul proaspat, mai ales ca imbatranesc si am nevoie de cat de multi anti-oxidanti exista, iar ele se mandresc cu vitamina A, beta-caroten, licopen, luteina, zea-xanthin si criptoxantina. Impreuna, acesti compusi actioneaza  ca protectori impotriva radicalilor liberi si a derivatilor acestora, cat impotriva speciilor reactive de oxigen (ROS), care joaca un rol in procesul de imbatranire si in multe alte boli.  via http://dietamediteraneana.wordpress.com.

Asadar, testati oameni buni, caci viata incepe dincolo de zona de confort,

Poate sa va placa si primiti un dar sau nu si primiti un dar, fructul noului, viului, experientei,

Cu drag de voi,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.