Volane – manevra vestimentara de vara
O dovada vizibila a miscarii si volumului pe care le poti imprima textilelor, volanele, fie ca incadreaza fata sau se spiraleaza pe solduri, pot constitui baza unora dintre cele mai rafinate tinute.
Volanele nu apartin doar fustelor de vara, celor de flamenco si nu-s neaparat niste incretituri, gofraje decorative.
Amplele volane, ca niste valuri bogate de material, asemenea volutelor coloanelor ionice, sunt menite a deveni elementele in jurul carora graviteaza fabuloase creatii haute couture. Sunt artificii vestimentare de care ne folosim pentru a echilibra silueta, pentru a da voluptate unor solduri inguste, unor sani prea mici, unor umeri prea fragili. Sunt marci ale unei feminitati manifeste, asemenea fundelor sau pliseurilor.
Volanele si silueta
Inainte de a incepe acest post m-am gandit la volanele din garderoba mea si la dorinta mea de a le inmulti. Am sa va spun si de ce si mai ales cum ne ajuta volanele sa echilibram o silueta.
Triunghiul inversat: Umerii largi si soldurile inguste, ne duc destul de departe de idealul clepsidra, astfel ca pentru a armoniza un trup prea atletic vom folosi volanele mai ales in partea de jos a corpului. Volumul pe care il adauga incretiturile mari sau mici sunt de evitat in zona umerilor, insa de cautat in zona soldurilor si fundului – peplum sau alte tipuri de volane.
Triunghi: Umerii ingusti si soldurile late isi pot crea optic iluzia unei siluete frumoase prin purtarea hainelor cu volane in partea de sus (acolo unde disproportia dintre umeri – solduri este mare). Bluzele cu volane, cu jabou (aceste siluete au de obicei sanii mici) vor deveni unele dintre preferatele voastre. Purtati cu bagare de seama volane in partea de jos, nu aveti nevoie de un efect de ingrosare.
Dreptunghi: Sanii mici, solduri mici si umeri ingusti, aproape de silueta unui baiat. Acest tip de corp poate purta fara grija toate tipurile de volane, ba chiar ii este recomandat sa le caute pentru efectul lor de marime. Imbracate in partea de jos a corpului vor da un efect de solduri rotunde, pline, purtate in sus vor crea impresia de sani mai mari, umeri rotunzi. Nu abuzati de ele, daca va opriti la o fusta involburata, in sus purtati un drapaj sau cele mai structurat, nu tot volan, doar nu va doriti sa aratati ca o salata.
Rotunda: Hmmm, v-ati prins deja ca volanele ingroasa, oricum si oriunde le-ai pune, ca-s verticale sau orizontale. In concluzie, doamnelor cu o silueta rotunjoara, evitati-le sau folositi-le cu parcimonie, in accente si detalii: la maneci, gat, cate un margine de fusta. Oricum feriti-va de volanele maxi. Cu cat mai mare volanul, cu atat mai mare volumul!
Clepsidra: Norocoase ca mereu, puteti purta rochii cu volane si, in general, volane de orice marime si forma. Insa nu abuzati de efectul lor, puteti capata aspectul unei verze sau mai rau al unei dansatoare de flamenco ratacita de trupa.
Inainte de a purta volane priviti-va de doua ori in oglinda, sa nu va dubleze, ingroase, mareasca in zonele in care nu aveti nevoie. Insa, nici nu vi le refuzati, va veti rapi si acel aer de feminitate gracila dat de miscarea lor.
Volanele si accesoriile
Iubesc aceste volane mari, dramatice ale lui 2014, imi par zboruri de pasari, deschideri mari de aripi care misca aerul si atrag privirile.
Ca sunt in jurul gatului sau pe umar, ele actioneaza ca un accesoriu de sine statator, care le exclude pe celelalate si se incetateneste ca punct focal al tinutei.
Purtati bratari, pantofi stiletto sau sandale expresive, metalice, cu personalitate, prindeti-va parul intr-un ponytail cuminte, intr-un coc de balerina, dar nu lasati nimic sa interfereze cu miscarea volanelor.
Care va este interesul saptamana aceasta? Despre ce sa povestim?
Votre,
Gabi Urda